|

Fabrika kızları çekti ünlüler yazdı

Kadir Has Üniversitesi, anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Bora Ayanoğlu’nun Fabrika Kızı isimli şarkısından yola çıkılarak geliştirilen proje kapsamında on genç işçi kız kendi hayatlarını fotoğrafladı. Bu fotoğrafları sanat ve akademi dünyasının ünlü yüzleri öyküleştirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/03/2015 Pazar
Güncelleme: 16:43 - 14/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bir evi olsun ister/ Bir de içmeyen kocası/ Tanrı ne verirse geçinir gider/ Yeter ki mutlu olsun yuvası” Bora Ayanoğlu’nun Fabrika Kızı şarkısını bilmeyen yoktur. Ayanoğlu’nun Cibali Tütün Fabrikası’nda çalışan bir kadının gazetedeki resminden etkilenerek yazdığı bu şarkıdan 46 yıl sonra Cibali’de yaşayan ve çalışan 10 genç kız kendi hayatını fotoğraflayarak bir sergiye imza attı. Bugün, o tütün fabrikasının yerinde Kadir Has Üniversitesi var. Fotoğraflar, üniversitenin Cibali Kampüsü’nde sergileniyor. Sergide yer alan fotoğraflara, ünlü isimler yüreklerinden geçeni yazdı. Bora Ayanoğlu ile Sezen Aksu, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, gazeteci Burcu Aktaş, Karin Karakaşlı, Pınar Öğünç, Cüneyt Özdemir ve Aret Vartanyan ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu’nın kaleminden akan yorumlar genç kızların fotoğraflarını öyküleştirdi. Proje koordinatörü Ulaş Tosun, “İşçi kızların, eğitim olanağından yoksun kızların hayatlarında ne değişti görmek için on işçi kızla bu projeyi gerçekleştirdik" diyor.


ONLAR PROJENİN KAHRAMANLARI

Kadir Has Üniversitesi, “Fabrika Kızı” projesinin kahramanları olan 19 yaşındaki Şeymanur Zateroğlu tezgahtarlık yaparak, 17 yaşındaki Gözde Özkorkmaz Sezgin garson olarak, 18 yaşında Şilan Toksoy bir atölyede bardak boyayarak, 16 yaşındaki Zeynep Altan ise bir atölyede bardak temizleyerek aile bütçesine katkı sağlıyor. 19 ve 16 yaşlarındaki kardeşler Emine ve Dilek Kurşun kardeşlerden Emine bir atölyede bardak boyuyor, küçük kardeşi Dilek ise bir konfeksiyon firmasında çalışarak hayatını kazanıyor. Projenin diğer kahramanları Hatice Akyüz hem okuyup hem çalışıyor, 21 yaşındaki Dilek Aytekin ise taşeron bir firmaya bağlı olan temizlik görevlisi. Fabrika Kızları’nın en küçüğü ise 15 yaşındaki Kübra Akdemir.


ARTIK KENDİME GÜVENİYORUM


Dilek Aytekin, 23 yaşında. Üniversitede temizlik işçisi olarak çalışıyor. Tekstil atölyesinde çektiği fotoğrafla projeye katılıyor. “Ben fotoğraf çekmeyi çok seviyorum, ilk fotoğrafım bu. İlerleyen zamanlarda daha çok fotoğraf çekeceğim inşallah. Bu işin peşini bırakmayacağım. Bu proje benim özgüvenimi artırdı. Kızların sadece bir köşede çalışıp kalmaması gerektiğini, istediği her şeyi yapabileceğini gösterdi. Benim çok fazla sosyal hayatım yok, evden işe, işten eve. Kendime bakış açım değişti. Artık istediğimi yapacağıma eminim” diyor.


Burcu Aktaş


Babası zordu, kocası ondan da zor bir adam çıkmıştı. Bir Haydar’ın evinden öbür Haydar’ın evine gittiğinde üzerine giydiği yelek iki beden küçüldü, evin üç penceresi yetmez oldu nefes almak için. Her işi yokuşa süren kocasıyla bir ömür geçerken kızına tutundu. 


SEZEN AKSU


Dünya yorgun düşürdüğünde, kendi dünyasına 

sığınır, kendi hayal dünyasında soluklanır 

insan… En çok da çocuk...

Bedenin ne kadar küçükse, kurulan dünya da inadına o kadar büyük olur… İmkansız yoktur orada, uzak yoktur; olmaz, olmaz…

Hayal kurmak, çocukların çok daha özgürce kullanabildiği, zamansızlığa ve mekansızlığa 

açık bir bilettir….

KARİN KARAKAŞLI


Bismişah, Allah Allah

Eşikten geçtim, huzuruna geldim. Dünyayı kapının önünde bıraktım da geldim.

Kendimi bulmaya geldim. Burada herkesle birim.

Kendimi kaybetmeye geldim. Burada her şeyimle hiçim.

Tavanlar bilir sustuklarımı. Her gece bir onlara anlattıklarımı. Bir Allahın bildiğini aldım da geldim. 

Medet Allahım medet 

Gel derdime derman eyle 

İstemekten korkmamayı senden öğrendim. Şükretmeyi, umut etmeyi senden.

Verebileceklerimi verecek cesaret, alacaklarımı bilmeye hikmet, edeceklerimi eylemeye kudret 

almaya geldim.

Çok sevdim, anlamı kem gözlerden sakınmak için geldim.

Dünya unutturuyor bana beni. Unuttuklarımı hatırlamaya, bildiklerimi duymaya geldim.

Sen duy sesimi Allahım. Var olmak için yok olmaya geldim.

Pirler aşkına, erenler demine Hüü.

Gerçeğe Hüü.

Allahım koş yardıma.

Beni sakın hakikatimden ayırma. 

BORA AYANOĞLU


Şarkımı Yarınlar Umut Dolana Kadar Söyleyeceğim

Fotoğraf: Şeymanur Zaferoğlu

Söz: Bora Ayanoğlu

İşçi kardeşim Şeymanur’un çektiği fotoğrafa bakınca tekrar hatırlıyorum Fabrika Kızı’nı; 

Bir evi olsun ister, bir de içmeyen kocası 

Tanrı ne verirse geçinir, gider 

Yeter ki mutlu olsun yuvası..

Söz: Aret Vartanyan


‘ Yorgun da olsa gözler, yaşamın getirip götürdüklerinin izlerini taşısa da yüzdeki çizgiler, her kadının yüreğinde taşıdığı güzellikler keşfedilmeyi bekler. Açığa çıkar bazen bir kemençe tınısında, bazen bir İstanbul hoşsedasında. Her kadın, bir dünya taşır yüreğinde… Sevgiyle kucaklanmayı, sarmalanmayı hakeden, sana seni yansıtan…’

Demiştim, o yıllarda ben de gençtim, dile kolay nerdeyse 50 yıl geçmiş üzerinden. Kara bir plağa okudum ilk, sonra radyo mikrofonuna.  Sevildi, konserlerde söyledim, kameralara söyledim, zaman değişti önce kasete sonra cdye okudum. 

Ümit ederim bu çocuklar, her sabah fabrikalara değil okullara yollanana ve yarınları umut dolana kadar dillerden düşmez Fabrika Kızlarının şarkısı.
#fabrika kızı
#proje
#kadir has üniversitesi
9 yıl önce