|

Fazla kilonun sebebi bu!

Fazla kilonun sebebi ne çok yemek ne de hareketsizlik! Kiloların en büyük sebebi metabolizmanın yavaş olması ve mideden salgılanan 150 çeşit hormon. Bu durumda “Su içsem yarıyor” efsanesi doğrulanıyor. Çünkü bazı kişiler mide hormonlarından dolayı obez…

Ayşe Begüm Çelikkol
04:00 - 30/11/2014 Pazar
Güncelleme: 06:50 - 30/11/2014 Pazar
Diğer

Obezite, tüm dünyada ülke ayrımı yapmadan son 50 yılın ve gelecek yüzyılın en önemli hastalığı olarak görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre 10 yıl içinde en başta gelen ölüm sebebi de obezite! Çevremize baktığımızda fazla kilolu olanlar bile birinci sınıf obezite kategorisinde. Kendimden örnek vermek gerekirse vücut kütle endeksime göre ben de birinci sınıf obez kapsamındayım! Durum böyle olunca obezite ve cerrahisi konusunda araştırma yapmak kaçınılmaz oldu.


Hamilelik döneminde aldığım kilolar nedeniyle gittiğim Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Mumcu vücut ölçümümü yaptı ve sonuç benim için çok da moral verici olmadı. Beslenmeme, sporuma dikkat ediyorum ama cerrahi konusu da aklımı çelmiyor değildi. Bunun için hem kendim hem de Yeni Şafak Pazar okurları için cerrahi yöntemlerini öğrenme amacıyla Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Öge Taşçılar’ın kapısını çaldım. 

Prof. Dr. Taşçılar, “Obezlerde kilo artışıyla birlikte hareket kabiliyetleri azaldığı için hep aynı kaloriyi alsalar bile geri dönmeyen yağlanma oluyor” dedi.

DİYETLERİN BAŞARISI YÜZDE 1

Prof. Dr. Öge Taşçılar, zayıflama cihazlarının, şok diyetlerin geçici çözümler olduğunu dile getiriyor ve "İlaç firmaları, makine üreticileri bir şeyler üretiyor. Farklı tedavi metodları deneniyor. Maalesef tümünün başarı oranı yüzde 1’in altında. Bunun içinde diyetler de dahil. Protein, karbonhidrat diyetine rağmen de başarı oranı yüzde 1’in altında. 3 ayda, 5 ayda verilen 8-10 kilonun önemi yok. Bir ila beş yılın arasında verilen kilo alınmıyorsa buna başarı diyoruz. Cerrahinin başarısı yüzde 80-90 arasında. Ameliyat sonrası hastaya 'Yemek yemeyeceksin' demiyoruz. Ameliyat oluyor ve iş bitiyor" diyor. 


Bir yılda kilo verme işinin bittiğini anlatan Taşçılar, boy kilo ortalamasında kişinin sağlıklı olması gereken kiloya ulaşıldığını söylüyor. Taşçılar, "Şekil için ameliyat yapmıyoruz. Metabolik bozukluğu düzeltiyoruz. Diyabet hastalarında ve lipid profili bozuk olanlarda özellikle faydalı etkiler görülüyor. Astım için bile ilaçsız 10 yıl yaşam elde ediliyor" diyor.


Obezlik yemekten değil

Obezite yemek yiyip kilo almak değil. Aynı kaloriyi farklı kişiler aldığında kilo alımları farklı olabiliyor. Dışarıdan suçlayabileceğimiz bir faktör şeker olabilir. Haddinden fazla şeker ve yağla karşılaşıyoruz. Doğal ortamda serbest şeker ve yağ çok az. Yağlı ve şekerli beslenme dışında birçok faktör sebebiyle obezite oluyor. Ama tek başına “Ayşe abla çok yiyor obez oldu” denilemiyor.


Su içsek yarıyor

Söylediklerinize göre su içsek yarıyor mu?

Sadece mideden salgılanan 150 çeşit hormon var. Bunlar obezite üzerine etkili olabilen hormonlar. Obezite ameliyatında 150 çeşit maddeyi çıkarıyoruz. Hastanın aldığı kaloriyi bozmadan tedavi ediyoruz. Çıkardığımız bölümdeki hormonlar yağ depolanmasına neden olan hormonlar. “Su içsem yarıyor” cümlesi doğru. O hormonlar metabolizmayı etkiliyor. Hastanın aldığı kalori atılması gerekirken depolanmaya gönderilebiliyor. 


Sporun etkisi yok mu?

Diyetsiz spor yapanlar kilo alabiliyor. Spor gıda alımını artırıyor. Kişi gün içinde 2 saat spor yapıyor. Geri kalan saatlerde metabolizma yavaşlıyor. 


Yeni çalışmalar var mı obeziteyle ilgili?

Sadece kış uykusuna yatan hayvanlarda bulunan kahverengi kas dokusu keşfedildi. Bir gramı günlük enerji ihtiyacını harcayabilecek kapasitede. Soğuk ve streste bu yağ dokusu ortaya çıkıyor. İleride de metabolizmanın önemi daha da ortaya çıkacak...


Ameliyatlar metabolizmayı mı hızlandırıyor?

Evet. Bağırsak kısaltılırsa kilo verilir, mide küçülürse az yenir diye birşey yok. Metabolizma hızı artıyor ameliyatla. Vücudun bir yağ-kas oranı var. Beyinde kayıtlı. Aşırı kaçırmadıkça beyinde kayıtlı ideal kilonuz 70’se o kiloya mutlaka ulaşırsınız. Diyet yapsanız 60 kiloya inseniz de 3-4 ay içinde yine 70’e çıkarsınız. 


Metabolizma hızı önemli

Toplam aldığımız kalorinin 10 bin olmasını istemiyoruz. Yaşamsal ihtiyacımız 3 bin civarı.

Kahvaltı yapmadığımızda metabolizma yavaşlıyor. Ana problem metabolizmayı hızlı tutmak. Az ve sık yiyenlerde kilo alımı görülmüyor. 6 öğün yiyebilirsiniz. Biz et obur da, ot obur da değiliz. Fazla protein alınınca böbrek hastalıkları, kolon, pankreas kanseri çıkıyor. Beyaz un beyaz ekmek ve şekerden uzak durmalı. Dengeli beslenmeli.


Kitle indeksi 40'a çıkarsa çözüm operasyon

Profesyonel sporcular hariç olmak üzere vücut kitle indeksi 40 kg/m2 35 kg/m2 olanlar, beraberinde Tip2 Diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, astım, artrit gibi ek hastalığı bulunanlar tedavi edilmesi gereken hastalar grubunda yer alıyor. Obezite hastalarında özellikle vücut kitle indeksi 40’tan sonra kalıcı kilo verme yöntemlerinin başarı oranı yüzde 1. Bu aşamada hasta detaylı tetkikler sonucu obezite cerrahi adayı olarak kabul ediliyor. Her hastaya şablon operasyon değil hastaya göre operasyon uygulanıyor. Günümüzde tüp mide operasyonu ve mide bypass operasyonu yapılıyor. Bu operasyonlarda gıdanın kısıtlanması veya emilmesini engelleyici işlem olduğu için Vitamin B12, demir, kalsiyum gibi maddelerin operasyon sonrası ayrıca alınması gerekiyor.

#obezite
#obezitenin sebepleri
#obezite nedir
#obezite cerrahisi
#Prof.Dr. Öge Taşçılar
#Yeditepe Üniversitesi Hastanesi
#fazla kilo
9 yıl önce