|

Frida’nın gizli gardırobu

Frida Kahlo sadece yaptığı resimlerle değil giydiği kıyafetlerle de sanat ve moda dünyasını etkilemiş bir sanatçı. Ölümünden sonra elli yıl evinin bir odasında kilitli kalan elbiseleri ilk kez 2004’te İshiuchi Miyakoin adlı fotoğrafçı tarafından çekildi. Bu fotoğraflardan oluşan bir sergi geçtiğimiz günlerde Londra’da ziyarete açıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:28 - 16/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Meksikalı aykırı ressam Frida Kahlo, sadece fırtınalı hayatı ve onu dünyaca ünlü bir sanatçı yapan tablolarıyla değil giydiği kıyafetlerle de sanat ve moda dünyasında adından söz ettirdi. Kalbinin çektiği acıları resmeden Kahlo, tasarladığı kıyafetlerle ise bedenindeki yaraların izlerini sakladı. Dışarıdan oldukça sıradışı ve rengarenk görünen takıları, uzun elbiseleri aslında sakat kalan bedenindeki korseleri, protezleri saklıyordu.



ELLİ YIL KİLİTLİ KALDI


Ölümünden sonra kendi gibi ressam olan kocası Diego Rivera tarafından evin bir odasına kilitlenen bu elbiseler ve diğer özel eşyaları elli yıl boyu bu odada saklı kaldı. Ünlü fotoğrafçı İshiuchi Miyakoin 2004 yılında bu elbiselerin fotoğraflarını çekmek için izin isteyinceye kadar...


Geçtimiz Perşembe günü İshiuchi Miyakoin'in çektiği kıyafetlerin fotoğrafları Londra'da bir sergiyle ziyarete açıldı. Michael Hoppen Galerisi'nde 12 Haziran'a kadar açık kalacak olan bu sergi Kahlo'nun üç yüze yakın kıyafetinin fotoğraflarından seçilerek oluşturulmuş.



Geleneksel Meksika ve Maya kültüründen esinlenerek kendine kıyafetler tasarlayan Frida Kahlo dünyada pek çok modacıya ilham kaynağı olmaya devam ediyor.





Tabloları kadar giysileri de konuşuldu


47 yıllık hayatı boyunca yaşadığı sağlık sorunları yüzünden giymek zorunda olduğu metal korsesi ve ayağındaki protezi Kahlo'nun giyim stilini de oluşturdu. Tabloları kadar gardırobu da Kahlo için önemliydi. Alt bedenini gizlemek için geleneksel uzun Tehuana elbiseleri giyiyordu.Protez bacağını örtmek için harika çizmeler tasarlayan Kahlo New York'ta açtığı sergiye debu kıyafetlerle katılmıştı.



Aykırı bir kadın


Frida Kahlo giyim konusunda çocukluğundan itibaren kendi döneminin kadınlarından farklıydı.İlk gençlik yıllarında kısa saçları, taktığı kravatı ve giydiği erkek takım elbiseleriyle 'aykırı bir tip'ti. 17 yaşında geçirdiği trafik kazasından sonra ayağa kalktığında resim dışında hiç bir şeyi yoktu. Hayranlık duyduğu dönemin ünlü ressamlarından Diego Rivera'nın ''Tarzın çok farklı resim yapmalısın'' önerisiyle resme başlayan Frida hayata yaptığı bu tablolarla tutundu. Yaptığı otoportrelerde gördüğümüz giysileri sanat eserlerinin bir parçası oldu.



Ayakta tutan korse


Frida yaşamı boyunca çok sayıda ameliyat geçirdi ve uzun dönem tedavi gördü. 1944'te doktorlar ona yatak istirahati verdi ve resimlerini yatakta yapmaya başladı. Doktorlar ayakta durması için vücudunu saran bir korse önerdiler. Bu korse üzerine resimler yapan Frida yine bu korseden dolayı yaşadığı mutsuzluğu yaptığı 'Kırık Sütun' tablosunda dile getirdi. Pek çok otoportre yapan sanatçının tabloları onun yaşadığı hayal kırıklıklarını anlatır.




#Frida Kahlo
#Frida
#fridanın kıyafetleri
9 yıl önce