|

Gelin Seyr-i Cihan edelim

Bu hafta Sultan Süleyman’ın “Ben bir çıkayım da cihanı seyredeyim” dediği yerdeyiz: Seyr-i Cihan Kafe ve Restoran. Seyr-i Cihan, önce manzarasıyla aklımızı başımızdan alıyor sonra da dünya mutfağından özgün lezzetlerle damaklarımızı tatlandırıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 20:56 - 18/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Süleymaniye Cami, tarihi yarımada üzerine adeta bir bulut gibi konmuş. Etrafında hanlar, hamamlar ve envai çeşit ürünü bulabileceğiniz dükkanlar bulunan cami semte de adını veriyor ve bu semt şimdilerde birbirini ardına açılan kafe ve restoranlarıyla anılıyor. Bu hafta ziyaret ettiğimiz Seyr-i Cihan da bu çiçeği burnunda mekanlardan biri. Açılalı henüz 3 ay bile olmayan Seyr-i Cihan adını Sultan Süleyman'ın Süleymaniye Cami'ne geldiğinde “Ben bir çıkayım da cihanı seyredeyim” demesinden alıyor. Asırlık Süleymaniye Cami'nin yanı başında bir teras katı burası. Manzarası muhteşem. İstanbul'u kuşbakışı izlediğiniz terastan Galata Kulesi, Galata Köprüsü, Karaköy, Eminönü, Haliç, Boğaz, Topkapı, Tophane muhteşem güzellikte arzı endam ediyor. Tıpkı Sultan Süleyman gibi biz de size gelin cihanı şöyle bir seyredelim diyoruz.



ÇATILAR KAFE OLUYOR


Süleymaniye'deki kafe ve restoranları İstanbullulardan çok turistler biliyor. İstanbullu için hayat koşturmacayla geçtiğinde nerede ne var aslında çok da takip edemiyor. Karnını doyursun yeter. Ama bazı lezzet avcıları da yok değil hani. Nerede ne var, ne açılmış, hangi yemekler lezzetli, ücra köşelere saklanmış küçücük mekanları bile bir çırpıda buluyorlar. Süleymaniye'de son yıllarda hanların, binaların çatıları birer yeme içme mekanına dönüşüyor. Seyr-i Cihan'ın işletmecileri bundan gayet memnun olduklarını söylüyorlar. Ne kadar çok mekan olursa buraya olan ilginin de o kadar artacağı görüşündeler.



PANORAMİK İSTANBUL


Seyr-i Cihan'da nereye dönerseniz dönün ayrı güzellikte bir manzara var. Önünde panoramik bir şekilde İstanbul bulunuyor. Arkasında ise Mimar Sinan'ın şaheserlerinden Süleymaniye Camii bulunuyor. Etrafı rahatça izleyebilmeniz için mekanın büyük bölümü cam duvarlarla çevrili. Terası kapalı alandan daha büyük. Böyle bir terasta bazı işletmeler plastik sandalye kullanırken Seyr-i Cihan böyle bir ucuzluğu gitmemiş. Mekanın işletmecileri, Fatma Bayrak, Mustafa Bayrak ve Emre Göncü, kaliteden kesinlikle ödün vermek istemiyorlar. Hem lezzet açısından hem sunum hem de mekanın konforu açısından tamamen müşteri memnuniyeti odaklı düşünüyorlar.



SUNUM ÖN PLANDA


Manzaranın tadını çıkardıktan sonra lezzetlerin tadına bakıyoruz. Seyr-i Cihan'da dünya mutfağı adına aradığınız pek çok şeyi bulmanız mümkün. Pizzalar, makarnalar, fajitalar, hamburgerler, atıştırmalıklar… Menü, kolay ve pratik yemeklerden oluşuyor, değişen yeme içme alışkanlığımıza göre. Çok aç değilseniz etli veya tavuklu Wrap(dürüm) yemenizi tavsiye edebiliriz. Ancak açsanız Uzak Doğu mutfağına özgü fajitaları yemelisiniz. Oldukça doyurucu ve lezzetliler. Yanında değişik soslar ve patates kızartmasıyla servis ediliyor. Şunu itiraf edebiliriz ki Seyr-i Cihan'daki sunum diğerlerinden çok farklı. Üstelik kendilerini geliştirmeye açık bir işletmecilik anlayışı var. Bir öğlen veya iş çıkışı uğrayıp keyifli yemekler eşliğinde arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirebilirsiniz.



Kadınlara özel fasıl gecesi


Kahvaltı bir zevk işi, günün de en önemli öğünü. Seyr-i Cihan'ın kahvaltı potansiyeli de yüksek. İki çeşit kahvaltı tabağı var, serpme ve standart kahvaltı tabağı olmak üzere. Açık büfe yok. Klasik omlet, menemen, tost çeşitleri ve börekler var. Yarımada'nın tarihini koklamak için bir hafta sonu geldiğinizde güne Seyr-i Cihan kahvaltısıyla başlayabilirsiniz. Seyr-i Cihan'ın akşamları da ayrı bir manzarası var. Geçtiğimiz günlerde bir fasıl düzenlemişler. Beklemedikleri bir yoğunlukla karşılaştıklarını söyleyen Tuğba Bayrak, ilerleyen zamanlarda daha sık düzenleyeceklerini hatta kadınlar için ayrı fasıl geceleri tertip edeceklerini müjdeliyor.



#Süleymaniye
#kafe
#Seyri Cihan
9 yıl önce