|

Göz nurundan ekmek parası

El emeği göz nuru renk renk oyaların satıldığı Gönen’deki Oya Pazarı, bölgede yaşayan kadınlar için de gelir kapısı. 30 yıldır oya yapan Saniye Köken, “24 yaşında dul kaldım. İşlediğim el emeği göz nuru oyalarımla çocuklarımı büyüttüm. Oğullarım askere, kızlarım kocaya gitti. Üç tane de gelin aldım. Oya yaparak ayakta kaldım hayatımın geri kalanını da oya yapıp satarak kazanacağım” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 16/11/2014 Pazar
Güncelleme: 19:43 - 15/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Balıkesir’in Gönen ilçesinde kadınların ekonomik yaşama katkı sağlaması için Oya Pazarı kuruluyor. Her Salı günü sabah saat 5 itibariyle Pazar alanına gelmeye başlayan kadınlar, birbirinden güzel oyaları satarak para kazanıyor. 30 yıldır el emeği göz nuru oyaları işlediğini anlatan Saniye Köken, “Her renk oyayı ellerimiz işliyoruz. Mahallemizde yapılan günlerde birbirimize oya örnekleri veriyoruz. Önemli olan herkesin bir parça para kazanıyor olması” diye açıklıyor. 


ÖNEMLİ OLAN GÖZ NURU

Oyacılığa katkı vermek için ip işine girdiklerini belirten Gönen Ticaret Odası Başkanı Hasan Özçağlayan, 1985’ten beri ip imalatı yaptıklarını anlatıyor. “Önemli olan el emeği göz nurudur” diyen Özçağlayan, Gönenli kadınlara gelir adaletinin oyacılıkla sağlandığını söylüyor ve ekliyor: “Gönen’deki evlerin yüzde seksenine oyacılık sayesinde para giriyor. Kadınlarımız ihtiyaçlarını bu yolla karşılıyor. Her yıl 6 Eylül’de yapılan oya festivaliyle de Gönen oyası herkese tanıtılmış olur” 

KIZ ANASI OLMAK KOLAY DEĞİL

45 yaşındaki Halime Karaca, birkaç ay içerisinde evlenecek kızı için çeyiz düzmeye taa Bodrum’dan kalkıp gelmiş. Oya pazarında birbirinden güzel oyalarla karşılaştığını bu yüzden de Gönen’e geldiğini anlatan Karaca, “Buradaki kadınlar gerçekten büyük emek vererek oya yapıyor. Bizler de ailemizden oya yapmayı öğrendik. Fakat buradaki insanların da emeğinin kazanca dönüşmesi önemli. Umarım kızımın evliliği de buradaki oyalar gibi rengarenk olur. Oya aldığım kadınlardan, kızım için dua istiyorum. Kız anası olmak kolay değil böylece gönlüm biraz olsun ferahlıyor” diye açıklıyor.   

50 yaşındaki Bülent Arıkal, Gönen Pazarı’nda 7-8 yıldır oya satıyor. Gönenli kadınların yaptığı oyaları havlulara, seccadelere ve bohçalara monte ettiklerini anlatan Arıkal, “El emeği göz nuru ürünler, kumaşla bütünleşiyor. Biz de bu şekilde çeyiz hizmeti sunuyoruz. Kumaşlar renk renk oyalarla şenleniyor” diyor.  

PAZAR ALANI DA TÜRKİYE’DE BİR İLK

Gönen’in Gündoğdu Mahallesi’nde kurulan Pazar, Gönen Eski Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kural, Parkta kapalı devre anons ve kamera sistemi bulunduğu için hırsızlık olaylarının da en aza indirgendiğini söylüyor. Kural, “Şehiriçi hatlar ve toplu taşıma araçları, hem satıcı kadınlarımızın hem de vatandaşlarımızın pazara ulaşması açısından gerekli kolaylığı sağlıyor” diyor. Yağmurlu havalarda kapalı düğün alanı olarak da kullanılan Pazar alanı, senede bir kez de panayır ve tarım fuarında kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Oya geliri çocuklarımı evlendirdi

24 yaşında dul kaldığını anlatan Saniye Köken, “30 yıldır işlediğim el emeği göz nuru oyalarımla çocuklarımı büyüttüm. Oğullarım askere, kızlarım kocaya gitti. Üç tane de gelin aldım. Oya yaparak ayakta kaldım hayatımın geri kalanını da oya yapıp satarak kazanacağım” diyor. Gönen’in maharetli kadınlarının oya yaparak geçimini sağladığını belirten Köken, “Türkiye’nin dört bir yanından çeyiz için oya almak isteyen kişiler müşterimiz oluyor. Pek çok gencin çeyizinde bizim oyalarımız var” diyor. Oya tezgâhında her bütçeye uygun ürünler yer alıyor. Saniye Köken’in bize gösterdiği fiskos masasının fiyatı bin TL olarak belirlenirken, 30 TL’ye iğne oyası yatak odası takımları da mevcut. Çember ve namaz başörtüleri eğer tek taraflı oyalanmışsa 20-25 TL, tamamı oyalanmışsa 70-75 TL arasında satılıyor.


Yurtdışında taliplisi çok

1960’lı yıllarda roman kadınları evlerden topladıkları oyaları Salı günleri açılan Gönen Pazarı’nda satmaya başlamışlar. Kaplıcalara gelen banyocular da bu oyalara müşteri olmuş. İş büyüyünce Gönenli hanımlar, yaptıkları işleri kendileri satmaya başlamışlar. Böylece ortaya, dünyada benzeri olmayan dev bir oya pazarı çıkmış. Bu işi yapan toptancılar da oluşmuş. Salı günleri pazara gelen kadınlardan topladıkları oyaları dükkanlarında toptan ya da perakende olarak satıyorlar. Kaplıcalara gelen Avrupalılar, kucak dolusu oya alıyorlar. Yunanistan’dan, Makendonya’dan, Bulgaristan’dan gelen turistik eşya tacirleri, ülkelerinde turistlere satmak amacıyla torbalar dolusu oya alıp götürüyorlar.


Satıştan önce bereket duası 

Salı sabahları saat 5 sularında Oya Pazarı’nın yolunu tutan Gönenli kadınlar, pazarın girişinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Saat 9 civarı bereket duasının okunmasıyla satışa başlayan kadınların ellerinde renk renk, desen desen oyalar sahiplerini bekliyor. Pazara gelen her kadının olduğu yere çökerek ellerini semaya kaldırdığı dua ritüeli ise görülmeye değer. Her kadın, Allah’tan o günün helal kazancını canı gönülden istiyor. Ve aslında her kadın, evine helal kazanç götürmenin derdiyle akşama kadar Pazar boyunca aşağı yukarı koşturup duruyor.

AYBİKE EROĞLU
#Oya Pazarı
#gönen
#saniye köken
9 yıl önce