|

Gülmek isteyenlere Osmanlı Tokadı

Osmanlı Tokadı'nda bu sezon yönetmen koltuğuna, Kara Murat, Battal Gazi gibi filmlerin çekildiği setlerde yetişen Hakan Gürtop oturdu. Geçtiğimiz yıl günümüz İstanbul'unda geçen dizi bu sezon 1453 tarihine geri dönüyor.

Emeti Saruhan
00:00 - 22/09/2013 Pazar
Güncelleme: 18:13 - 21/09/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Gülmek isteyenlere Osmanlı Tokadı
Gülmek isteyenlere Osmanlı Tokadı

Geçtiğimiz sezon yayınlanan bölümleriyle geniş bir izleyici kitlesi edinen ve sosyal medyada çokça konuşulan TRT1'in sevilen dizisi Osmanlı Tokadı'nın çekimleri başladı. Yeni sezonda hızlı bir giriş yapmayı planlayan dizinin yönetmen koltuğunda Hakan Gürtop oturuyor. Eylül sonunda ekranlarda olacak dizinin setine gidip yenilikleri bizzat izledik.

MEKANLAR DAHA GÖRKEMLİ

Osmanlı Tokadı dizisi geçen sezon iki yeniçeri; Doğan Bey ve Şahin Bey'in, İstanbul'un Fethi'nden bir gün önce görev yerlerini terk ederek Fatih Sultan Mehmet'in hayatını tehlikeye attıkları gerekçesiyle, Akşemsettin tarafından cezalandırılıp bugünün İstanbuluna gönderilmesiyle başlamıştı. Köprü trafiği, metrobüs çilesi, devasa gökdelenler, adım başı AVM'ler, internet çılgınlığı, Türkçeyi katleden tiki kızlar, turist kafalayan uyanıklar, Etiyopyalı saatçiler, profesyonel dilenciler, müşteri seçen taksicilerle karşılaşan iki kafadar uzun süre kendine gelememiş fakat sonra bir görevle İstanbul'a gönderildiklerini keşfetmişlerdi; Soyu eski Bizans'a dayanan inşaat sektörünün parlayan yıldızı müteahhit İskender Demiroğlu'nun İstanbul'u yerler bir etmesini engellemek. Dizinin sonraki bölümleri günümüz İstanbulunda geçiyordu.

ÇILGIN İSTANBUL'DA 2 YENİÇERİ

Fakat yeni sezonda kahramanlarımız tekrar 1453 tarihine geri dönüyorlar. 1453 ve günümüz arasında gidiş gelişler yaşanıyor. Yani tarihi sahneleri yine seyredeceğiz. Tarihi kıyafetleri yeniden tasarlanan dizinin yeni mekan seçimleri ise 2 ay sürmüş. Yeni tarihi sahneler, daha önce Osmanlı Kıyam gibi dizilere de mekan olan Kocaeli Seka platosunda çekiliyor. Yapımcı Özkan İpek, 'Geçtiğimiz yıl kullandığımız birçok mekanı bu sezon kullanmayacağız. Yeni sezonda çekimlerin yapılacağı mekanlar görsel olarak çok etkileyici ayrıca daha görkemli hale getirildi' diyor. Bizim ziyaret ettiğimiz gün set, İskender Demiroğlu'nun ofisi olarak kullanılan Dudullu'daki bir holding binasında kurulmuştu. Aksiyonun eksik olmadığı dizide merdivenlerdeki bir kovalama sahnesi çekiliyordu. Dolayısıyla oyuncular nefes nefese koşuyor, yönetmen Hakan Gürtop ise bizzat kamerayı eline almış, en iyi açıyı yakalamaya çalışıyordu.

HERKESİN FATİH'İ KENDİNE

Dizide Fatih Sultan Mehmet ve günümüzde de polis Fatih karakterini canlandıran İsmail Hacıoğlu, yeni sezonun yeni bir başlangıç olduğunu söylüyor. Hacıoğlu, 'Yönetmenimiz dahil olmak üzere teknik ekibimiz değişti. Geçen seneden kalan bazı aksaklıklarımız vardı. Onları yoluna koyup yeni sezona aynı hızla devam etmeyi düşünüyoruz' diyor. Daha önce vizyona giren Fatih filmindeki Fatih Sultan Mehmet karakteri çok tartışılmıştı. Yeni başlayacak Fatih dizisi ise şimdiden konuşulmaya başlandı. Fikrini sorduğumuz Hacıoğlu, kendisinin canlandırdığı Fatih karakteri ile ilgili herhangi bir eleştiri almadığını söylerken, diğer Fatih karakterlerine de pek dikkat etmediğini söylüyor. Sebebini de şöyle açıklıyor: 'Ben bunu böyle yorumladım. Başkası başka türlü yorumlayabilir. Saygım sonsuz. Diğer arkadaş kendince bir şeyler yapmış. Saygı duyuyorum. Yüreğine sağlık. İzledikten sonra çok fikir yürütmedim üstüne.'

Yeni yönetmen Kara Murat setinde işi öğrendi

Dizinin yeni yönetmeni olan Hakan Gürtop, Osmanlı Tokadı'nın ilk bölümünü izlediğinde hayranlık duyduğunu ve çok keyif aldığını söylüyor. Mustafa Şevki Doğan'ın kendi çekimleri nedeniyle diziyi devam ettiremeyeceği için kendisine teklif geldiğini, bunun üzerine Doğan'ı arayıp helallik ve destur istediğini anlatan Gürtop, bunun eski bir Yeşilçam geleneği olduğunu söylüyor. Babası Çetin Gürtop ve amcası Atıf Yılmaz nedeniyle Yeşilçam'da büyüdüğünü, Karamuratlar, Battalgaziler gibi bir çok sinema filminde çalıştığı için arkasında duracağı, utanmayacağı bir iş çıkarabileceğine inandığını söylüyor Gürtop. Senaryonun oldukça keyifli sürdüğünü anlatan Gürtop, dizinin montajı yapılan bölümlerine bakarak, eli ayağı düzgün ve TRT'ye yakışır bir işin ortaya çıktığını söylüyor. Diziye nasıl bir yenilik getireceğini sorduğumuz Gürtop, buna izleyicinin karar vereceğini, Mustafa Şevki Doğan'ın yükselttiği çıtayı aynı şekilde daha iyi bir doğrultuda devam ettirmeyi hedeflediğini anlatıyor. Dizinin biraz absürt bir tarihi dizi olması nedeniyle tarihi bölümlerde çok fazla zorlanmadıklarını anlatan Gürtop, 'Yine de gözü bozan, yakışıksız olabilecek şeyler olursa cımbızla alıp çıkarıyorum. Olabildiğince tarihe uymaya çalışıyoruz' diyor. Sette elinde kamerayla çekim yaparken gördüğümüz Gürtop, yönetmenlerin normalde elinde kamerayla çekim yapmadığını söylüyor ve ekliyor; 'Kamera benim namusum gibi. Elimden geldiğince kamerayla bütünleşip, üçüncü göz olup, oyuncuyla birleştiriyorum. Televizyonun karşısında izleyenlerin gözü gibi kamera. Hakan Gürtop farklılığı kameram ile çıkacak' diyor. Türker İnanoğlu ile çalışarak yetiştiğini söyleyen Gürtop, kamerayı nereye koyacağını, nerden açı vereceğini bildiği için hızlı ve kaliteli iş çıktığını anlatıyor.

Akşemsettin'in Fatih'le sohbetlerini çok seviyorum

Vildan Atasever İstanbul karakterine hayat veriyor dizide. Yeni sezon için ekip olarak heyecanlı olduklarını anlatan Atasever, 'Yeni sezon sürprizleriyle gelecek. Ama henüz neler olacağını biz bile bilmiyoruz' diyor. Atasever, tarihi, dönem ya da güncel bir dizide oynamanın kendisi için bir şey fark etmediğini, oyunculuğun bunu gerektirdiğini söylüyor. Osmanlı Tokadı'nın günümüzde geçen bölümlerinde de güzel konulara değindiğini ifade eden Atasever, 'Tarihi bölümlerde Fatih Sultan Mehmet'le Akşemsettin'in sohbetleri çok hoşuma gidiyor. Onları izlemek, okumak keyif veriyor. Dizi de bir bütün olarak devam ediyor, birbirinde kopuk değil. Aynı maneviyat günümüzde de devam ediyor' diyor. Eşi İsmail Hacıoğlu ile aynı dizide oynamanın artıları olduğunu söyleyen Ataseven, 'Aynı meslekten iki insanın evliliği artı oluyor çünkü konuşabiliyorsun. Bir de aynı senaryoya hizmet ediyorsan oturup hikaye, karakter konusunda sohbet edebiliyorsun' diyor. Sanatla uğraştıklarını ve bunun çok keyifli bir iş olduğunu söylüyor Ataseven. Sette de sürekli birlikte olmadıkları için 'hep birbirimizi görüyoruz' gibi bir durumun söz konusu olmadığını anlatıyor. Çekimlerden fırsat bulduğu vakitlerde kendine yatırım yapan Atasever, biraz sakinleşip dinlenmeyi de ihmal etmiyor. Atasever, sakin yaşayan bir çift olduklarını ve çok göz önünde bulunmayı sevmedikleri için izole bir yaşam tercih ettiklerini anlatıyor.

Tarihi karelerde oynamak çok keyifli

İstanbul'u büyük bir depremle yok etmeyi planlayan iş adamı İskender Demiroğlu'nu canlandıran Osman Wöber, Osmanlı Tokadı'nın etkileyici bir öykü olduğunu söylüyor. Geçmişin günümüzü teftişe geldiği dizinin seyirci için de oyuncular içinde çok eğlenceli olduğunu ifade ediyor ve 'Diliyorum ki bu keyif dizi devam ettikçe sürsün' diyor. Wöber, yeni sezonda esprilerin dozunun da arttığını ekliyor. Kötü adam rolünün aslında bir anonim kod olduğunu söyleyen Wöber, bir de ekstradan Bizanslı kötü adam formunun genlerimizde negatif olarak kodlandığını anlatıyor. Wöber, 'Kötü adamlığın da keyfini çıkartıp seyirciye keyif vermek ve sempatik olmak istiyoruz, nefret etsin istemiyoruz. Bu güne kadar iyi adamlar da, kötü adamlar da oynadım. Bu dizide oynadığım rolü de çok sevdim, çünkü karakter açısından zengin ve oldukça renkli bir rol. Tarihi karelerde oynamak seyirci için de bizim için de çok keyifli. Burada bir başka karaktermiş, tarihte başka bir karaktermiş gibi oynuyoruz. Yeni sezonda hikayemizin daha iyi işleyeceğini, seyircinin bizi daha çok merak edeceğini ve merakla takip edeceğini düşünüyorum. Çünkü senaryo çok farklı noktalara doğru gitti' diyor.

11 yıl önce