|

Hayallerini çiziyorlar

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2015 Pazar
Güncelleme: 17:59 - 7/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Teknolojik yenilikler ve iletişim olanakları, genç girişimcilere düşlerini gerçeğe dönüştürme imkanı tanıyor. Türkiye’de yaptıklarını idealistlik olarak tanımlayan çizgi filmciler, şimdiden birçok başarılı projeye de imza atıyorlar. Kendi hayallerini gerçekleştirme yanında, uzun yıllar yabancı kültürlere ait çizgi filmler izleyen nesillere inat yeni kuşakları yerli yapımlarla buluşturuyorlar. Birçoğu, okullar ve televizyon kanalları için yerli çizgi filmler üretiyor. Hemen hepsi hayallerine güveniyor, kendilerini idealist olarak tanımlayıp, Türkiye’de bu işi yapmanın zorluklarından bahsediyorlar. Sloganları ise: “Düşler para eder.” Bu yola girmek isteyenler için, çizgi filmcilerin hikayesini çizmeye çalıştık.


ÇANAKKALE SAVAŞI BEYAZ PERDEDE 

“Çizgi film aslında bir heyecandır. Kişinin hayallerinde gezintiye çıkmasıdır bir bakıma. İdealizm olmazsa biraz zor sanki” diyen Rakim Karakaş kendi animasyon firmasının sahibi. Karakaş, Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle, ‘Çanakkale’ isimli 3d animasyon sinema filmi üzerinde çalışıyor ve Çanakkale destanının 100. Yılında projesi izleyiciyle buluşturacak. Amacını ise, “Çanakkale’yi animasyonun dilinden anlatmak” olarak tanımlıyor.


İÇİNİZDEKİ ÇOCUĞUN RESMİDİR BAZEN

Rakim Karakaş, bu işin sevilmeden yapılamayacağını belirterek, “Bir yönüyle aşk. Animasyon filmlerinin dili bir yönüyle evrensel. Şunu da unutmamak gerekiyor, insanlar animasyon filmlerinde rüyalarını, hayallerini belki de içindeki çocuğu gördükleri için izlemek istiyorlar” diyor. Rakim Karakaş hazırladıkları projelerin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğunda görsel materyal olarak kullanıldığını anlatıyor. TRT Çocuk kanalının açılmasıyla birlikte Dede Korkut hikayeleri isimli 3d animasyon dizi filmin yapımı ve Püskül isimli, yine 3d animasyon olan, bir balığın gözüyle ülkemizi tanıtan dizi filmi hazırlıyor.


Planı annem çoktan yapmış 

Muhammed Zeyd Doğu, sektörün en genç isimlerinden daha eksiklerine rağmen doğru yolda olduğunu dile getiriyor. Doğu, “Lise için  planım yoktu tercihlerimi dahi annem yapmış haberim yok” sözleriyle hikayesinin başlangıcını anlatıyor. Sözlerinin devamı tam da yeni neslin yolculuğunu yansıtır türden: “Babam da bu işler ile ilgilenir, kendisi ile birlikte bir çok film okuması yaptık. Klasik drama kurgusu nasıl oluşur bunu gördüm. Bağımsız yönetmenler kurgu da nelere müdahale ediyorlar, devrimci yönetmenler kurgu da neye başkaldırıyorlar bunları öğrendim. Tabi tüm bunların sektörde pek karşılığını bulamazsınız ama kendi projelerimde bana çok yardımcı oluyorlar. Yolum uzun biliyorum, devam ediyorum.”


Kültürümüzü gelecek nesillere taşıyor

Karikatürist, çizgi film yapımcısı ve yönetmeni Mehmet Şenocak, önce hayallerim diyerek  yola çıkmış. Çizgi film, 3d animasyon, reklam filmi, karakter tasarımı, illüstrasyon harita gibi çalışmalar hazırladıklarını dile getiren Mehmet Şenocak, meşhur 'Avrupa Yakası' isimli dizide bir firmaya ait reklam serisini hazırlamış. Bazı belediyelerin sponsorluğunda eğitim içerikli çizgi filmler yapan firma, yapımcılığını üstlendiği çeşitli animasyon projelerine devam ediyor. Mehmet Şenocak, yaptıkları projelerin sorumluluğuna dikkat çekerek,  “Eğitimin bir parçası olan çizgi filmler, neslimizin bilinç altını şekillendiriyor, milli değer ve kültürümüzün gelecek nesillere taşınmasında önemli katkılar sağlıyor” diyor. Kendini, sonraki yıllarda daha da gelişecek çizgi film sektörünün öncü kuvvetlerinden biri olarak tanımlıyor. 


90’larda kağıt üzerindeydi

2000 yılında Mehmet Şenocak tarafından kurulan AnimaTürk Animasyon, televizyon, internet ve mobil mecralara projeler üretiyor. Birçok kurumsal firmaya reklam filmleri için hizmet veren Mehmet Şenocak,  ilk profesyonel karikatürlerini 1990 yılında Gırgır dergisinde yayımlandı. Çizgi filmcileri “Hayal dünyası zengin, sanatçı ruha sahip idealist kişiler” olarak tanımlayan Şenocak 1993’ten bu yana 10’dan fazla çizgi filmin yapımında bulunmuş.  Şenocak hikayesinin başlangıcını şöyle anlatıyor: “Animasyona  karikatürlerimi hareketlendirmek düşüncesiyle başlamıştım. O yıllarda çizgi film yapmak oldukça zahmetliydi. Bilgisayar teknolojisi henüz kullanılmıyordu. Animasyonu kağıt üstünde yapıyorduk ve çizdiğimiz resimler kamerayla filme çekiliyordu. 1997 yılında bir proje için grafik tablet kullanarak bilgisayarda çizgi film yapmaya başladığımda animasyonun çok daha pratik bir şekilde üretilebileceğini görmüş oldum. 2000 yılında kuruduğum Animaturk.com sitesi üzerinden bilgisayar teknolojisini kullanarak önemli firmalara iş yapmaya başladım.” Şenocak, son yıllarda genç ve yenilikçi isimlere de bu amaçla çalışmalarında şans tanıdıklarını anlatıyor. 


Emekleme aşaması bitti şimdi koşma zamanı

Emre Çıldır, Anadolu Üniversitesi  Grafik Tasarım Bölümü mezunu ve bu işe gönül verenlerden. Yerli animasyon sektörünün emekleme aşamasını geride bırakıp, yürümeye başladığını söyleyen Çıldır,  "İlerleyen yıllarda koşmaya başlayacağını ve sinemada da bir çok başarılı animasyon filmi örneğinin izleyicilerle buluşacak diyor. Çıldır'ın önem verdiği  konular ise şöyle: "Bu sürecin daha hızlı işlemesi için yatırımcıların yapımcılara ihtiyacı karşılayacak bütçeler sağlaması gerekiyor. Animasyon sektörüne ayrılan bütçeler arttığında daha kaliteli yerli yapımlar ortaya çıkacaktır. Televizyonda izlediğiniz yerli animasyon projelerinin küçük ekiplerle, kısa zamanda ve az bütçe ile izleyicilere ulaştığını belirtmeden geçemeyeceğim."

#3d çizim
#düşler para eder
#animasyon sinema
9 yıl önce