|

Her kartpostal bir gülücük

Birşey yap Gönüllü İnisiyatifi tarafından, 11 ülkedeki 26 yetimhanede kalan çocukların yüzünü güldürmek için başlatılan ‘Birşeyyap’ projesi, rengarenk el emeği kartpostallara yazılan sevgi dolu mesajları, yetim çocuklara iletecek. Kartpostallarda en çok çocukların çocuklara yazdığı mesajlar duygulandırıyor. Kampanya geliri ile Patani bölgesine okul yapılması da hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/04/2015 Pazar
Güncelleme: 14:38 - 6/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın, dünya genelindeki çalışmalarında görev alan bir grup aktif gönüllü, farklı konulardaki çalışmalarını düzenli ve sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için Birşeyyap Gönüllü İnisiyatifi'ni kurdu. Patani Yetim Okulu Projesi ve Birşeyyap Paketi Kampanyası da bu çatı altındaki ilk çalışmaları. Projenin koordinatörlüğünü Fatih Aker yapıyor. 2004 senesinden beri gönüllü olarak İHH'da görev alan Fatih Aker, daha önce gittiği birçok bölgede kendilerine en çok çocukların yardımcı olduğunu söylüyor. Bölgeden ayrıldıklarında çocukların üzüldüklerini ve geleceğe yönelik ümitsizliğe kapıldıklarını dile getiren Aker, burada yaşayan çocuklara sadece maddi olanaklar sağlanmanın yetersiz olacağını, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini ifade ediyor.



YEREL DİLE ÇEVRİLECEK


8 farklı materyal içeren ve 11 ülkedeki 26 İHH İnsani Yardım Vakfı yetimhanelerinde kalan çocuklara kartpostal yazma imkanı sunan Birşeyyap Paketi en az 20TL bağışta bulunan tüm hayırseverlerin adreslerine teslim ediliyor. Paketten çıkan kartpostallara duygu ve düşünceler yazılarak İHH Fatih Genel Merkeze gönderiliyor. Hayırseverlerin Türkçe yazdığı kartpostallar, Sefire-i Alem ve Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Dernekleri partnerliğinde ilgili bölgenin yerel dilini bilen öğrenciler tarafından tercüme edilerek aslı ile birlikte yetimlere gönderilecek. Cevapları da aynı şekilde hayırseverlere ulaşacak.



YETİM HASSASİYETİYLE YAZALIM


Bu işin 'ümmet' ve 'din' boyutu kadar insani boyutu da olduğunu söyleyen Aker, “Yetimlerin yanında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz. Bu kartpostallarla halkımız oradaki kardeşlerine söylemek istediklerini yazıyor. 'Anne' ve 'baba' kelimeleri başta olmak üzere kartpostallar yazılırken dikkat edilmesi gereken konulara internet sitemizden ve paketlerin içerisindeki materyallerden ulaşabilirler" diyor.



SÜREKLİLİK SAĞLAMAK İSTİYORUZ


“Bizim en büyük amacımız çocuklara bu kartpostallar gittiğinde devamının da gelmesi. Dünyanın farklı bölgelerindeki yetim çocuklara ulaşmak istiyoruz. İHH sıkıntılı bölgelerle çalışıyor. Maalesef Müslüman ülkelerde daha fazla problemler var" diye konuşan Aker, bu projenin sadece bağış toplanarak yapılan kampanyalardan farklı olduğuna dikkat çekiyor. Maddi beklentilerden ziyade, çocuklara iletebilecekleri bir selam, bir duanın önemli olduğunu söyleyen Aker, projenin diğer yönünü de, “Çalışmamız aynı zamanda Tayland Patani bölgesindeki bir yetim okulunun tamamlanıp hizmete sunulmasını da hedefliyor" sözleriyle belirtiyor.



BİR OKUL BİN GELECEK


Kampanya geliriyle Tayland Patani Bölgesi'nde 500'den fazla yetim çocuğa ve bölge insanına eğitim verecek bir yetim okulu inşa edilmesi hedeflenmiş. Aker, “Varlıklarını ve kültürlerini devam ettirebilmek, asimile olmadan yaşayabilmeleri için geleceklerini kurtarmaları gerekiyor. Medreseler yeterli olmuyor, eğitim sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor" sözleriyle Patanililer için okulun önemini vurguluyor. Birşeyyap projesinin ismi ise Sudanlı Ahmet sayesinde bulunmuş. Aker, “Sudan – Eritre sınırındaki bir mülteci kampına yardım ulaştırmak amacıyla gittik. Oraya ulaşınca milyonlarca mültecinin yaşadığı bir kampa ulaştık. Bunu yaparken bizi en çok motive eden, bizlere yardımcı olan hep çocuklar oldu. Kampta arkadaşlarımızla “birşey yapmak lazım" diye konuşurken, küçük Ahmet cümlelerimizi tekrarlamaya çalışmış ve birşeyyapma kelimesini bizi tebessüm ettirecek şekilde telaffuz etmişti. Bu anı bize isim aradığımız dönemde yardımcı oldu" sözleriyle kampanyanın ismini nasıl koyduklarını anlatıyor. İHH İnsani Yardım Vakfı partnerliğinde gerçekleşen proje, İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü yardım toplama izni ve denetimine tabi şekilde devam ediyor.



Sevgiyle yazılan notlar


Sevgili tatlı kardeşim,

Ben İstanbul'dan Meryem Azra. 12 yaşındayım. 2 kardeşim ve bir ablam var. Senin kardeşlerin var mı? Ben seni tanımıyorum ama çok merak ediyorum. Dualarımız beraber olsun. İnşallah. Hayat boyunca başarılı olman dileğiyle… Allah tüm dualarını kabul etsin. Allah'a emanet ol. Her zaman dualarımda olacaksın.



Canım Kardeşim;

Ben Zeynep. Bu mektubu seninle tanışmak ve sen okurken yüzünde bir gülümsemeye sahip olabilmek için İstanbul'dan yazıyorum. 14 yaşındayım ve 8.sınıfa gidiyorum. Sen kaç yaşındasın? Nerede yaşıyorsun merak ediyorum. Ben önceden Suriye'de yaşıyordum ve çok özlüyorum. Benim için dua eder misin? Sen benim duamdasın. Cennette buluşma dileğiyle. Zeynep.



Sevgili Kardeşim;

Seninle tanışmak isterdim ama mesafeler uzun. Bu uzaklığa rağmen sen kalbimde ve dualarımdasın. İnşallah dualarımla istediğin hedeflerin gerçekleşir. Bu beni çok mutlu eder. Allah'a emanet ol ve Suriyeli Sara Jolha ablanı da dualarında unutma canım, Konya'dan selamlar.



Sevgili Minik Kardeşim;

Ben İstanbul'dan Rabia Ablan. Gözlerindeki ışıltıyı yüzündeki tebessümü görmeyi çok isterdim. Ama mesafeler uzun. Peygamberimiz bir Hadis-i Şerif'inde “Kişi sevdiği ile beraberdir." Buyuruyor. Mesafeler uzun olsa da kalbimde ve dualarımdasın. Temennim odur ki; gözlerinin ışıltısı, yüzünün gülümsemesi her daim olsun. İnşallah. Rabbimin razı olacağı hayırlı bir ömrün olur. Yüreğimde ve duamdasın. Allah'a emanet ol.



Merhaba Gana;

Sen çok tatlısın ve güzelsin. Ben Suriyeliyim. Bizim vatanımızda savaş oldu. Ama olsun, Allah bizi imtihan ediyor ki biz öbür dünyada mutlu olalım diye. Ama olsun sen bunları düşünme. Gana seni çok seviyorum. (Ülke adını kartpostalı gönderdiği yetimin adı sanan küçük kızın mesajı)






#İnsani Yardım Vakfı
#Birşey yap Gönüllü İnisiyatifi
#birşeyyap
9 yıl önce