|

Her tanesi şifa: Nar

Ramazan Bingöl
00:00 - 19/10/2014 Pazar
Güncelleme: 20:54 - 18/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Her tanesi şifa: Nar
Her tanesi şifa: Nar

Lezzetinin ve sağlığının yanı sıra yüklendiği anlamlar ile meyveler, İslamiyet öncesinde ve sonrasında, edebiyat, mimari gibi birçok alana konu olmuştur. Dönemsel tasvirlere bakıldığında ise hükümdarlara, beylere ve önemli sayılan kişilere hediye olarak sunulduğu görülmekte ve orta çağ metinlerinde sıkça yer almaktadır. Âşıkları gösteren ya da onlar ile ilgili sahneler ile efsane veya destanları, mitsel olayları anlatan sahnelerde olduğu gibi çeşitli konularla ilgili meyve sunma sahneleri de vardır.

KANSERE KARŞI KORUYUCU

Narın genel sembolizmine bakıldığında onun Akdeniz, Orta Doğu, Hindistan çevrelerinde ve Orta Asyada''dan Çine kadar olan yerlerde bereket, üreme, doğuş, öldükten sonra dirilme, doğanın dirilişi ve ölümsüzlük simgesi olduğu farkedilmektedir. Osmanlı minyatüründe sıkça nar tutan kadın figürü görülmektedir. Çiçeğinden kabuğuna kadar sayısız faydası olan narın bilinen en önemli özelliği kansere karşı olan koruyuculuğudur. Damar plaklarını önleyici, tansiyonu dengeleyici, cildi güzelleştirici özelliğiyle nar mevsimin en güzel meyvesi olmayı hak ediyor.

SALATAYA DA YAKIŞIYOR

Küçücük dalların kendinden kat be kat ağırlıkta meyve verdiği, rengârenk renkleri ile doğada görsel şölen yaşatan nar; sevilen meyvelerin başında gelmesinin yanı sıra, yemek kültürümüzde farklı kullanım yöntemleriyle de karşımıza çıkıyor. Doğrudan taze meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra nar ekşisi olarak salatalarda, eti terbiyelemede veya doğrudan suyu sıkılıp meyve suyu olarak içilerek de tüketiliyor. Ayrıca salata ve tatlı süslemelerinde kullanılıyor. Özellikle de güllaç ve aşurelere çok yakışıyor. Nar ekşisi, nar suyunun içindeki şekerin karamelize olmasını sağlayıp suyunun uçurulmasıyla elde ediliyor. Eylül ve Ekim aylarında narların olgunlaşması ile birlikte birçok bölgede doğal nar ekşisi yapılıyor. Ülkemizde en çok kullanılan sosların başında geliyor. Bu yüzden bugün sağlıklı, katkısız nar ekşisinin nasıl yapıldığını paylaşacağım.

Nar ekşisi tarifi
Malzemeler:
5 kg kabuklu ekşi nar, 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Bütün narlar bıçak yardımıyla bölünür. Ardından kesilen kısım avuç içinde kalacak şekilde tahta kaşıkla kabuğuna vurularak nar taneleri ayrılır. Bu işlem bittikten sonra arada kaçan zar ve kabuklar da iyice temizlenir. Temizlenen nar taneleri bir robot yardımıyla rendelenir. Robot ile narların suyu çıkana kadar çevrilir. Ardından süzgece alınır. Kol kuvvetiyle narlar iyice ezilip süzülerek, suyu çıkarılır. Nar suyu genişçe bir tencereye alınır. En az 3-4 saat kaynatılır. Kaynarken üzerindeki köpükleri almayı ihmal etmeyin. Yoğun, akışkan bir kıvam aldığında nar ekşiniz olmuş demektir. Altını kapatmaya 5 dakika kala tuz atılır. Altı kapatıldıktan sonra soğuyana kadar dinlendirilir. Cam şişe veya kavanozlara doldurularak buzdolabında saklanır.
9 yıl önce
default-profile-img