|

Hobbitlere veda ediyoruz

J. R. R. Martin’in yarattığı kurgusal Orta Dünya’yı anlatan, fantastik tutkunlarının merakla beklediği Hobbit serisinin son filmi "Beş Ordunun Savaşı” 17 Aralık’ta vizyona giriyor. Orta Dünya’nın sevimli yaratıkları Hobbitlere veda etme zamanı geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2014 Pazar
Güncelleme: 20:10 - 13/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

antastik macera severlerin merakla beklediği Hobbit: Beş Ordunun Savaşı 17 Aralık’ta vizyona giriyor. Yüzüklerin Efendisi’nden 60 yıl öncesini anlatan Hobbit serisi, Beklenmedik Yolculuk ve Smaug’un Çorak Toprakları’ndan sonra Beş Ordunun Savaşı ile son buluyor. Serinin son filmini de başarılı yönetmen Peter Jackson yönetiyor. 1892-1973 yılları arasında yaşamış olan İngiliz dilbilimci profesör J. R. R. Martin’in oluşturduğu kurgusal Orta Dünya’yı Türk izleyicisi de çok sevdi. Ian McKellen’ı Gandalf, Martin Freeman’ı Bilbo Baggins, Richard Armitage’ı Thorin Meşekalkan rolünde izliyoruz. Filmin senaryosunu Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson ve Guillermo del Toro üstleniyor. Çekimleri, Miramar-Wellington’daki tesisler ile Yeni Zelanda’nın çeşitli mekanlarında yapılan film üç boyutlu ya da IMAX olarak gösterilecek. Türkçe altyazı ve dublaj seçeneği de var.


MACERA DEVAM EDİYOR

Şimdi macerayı biraz hatırlayalım. Film ana kahramanımız Bilbo Baggins etrafında gelişiyor. Bir grup cüce ve Bilbo Baggins, Erebor’un kayıp Cüce Krallığını ejderha Smaug’dan almaya çalışıyor. Önlerinde ise onları, Goblinler, Orklar, vahşi Warglar, dev örümcekler ve büyücüler bekliyor. Goblin tünelinden geçmek zorunda kalan cüceler Bilbo Baggins’in öldüğünü sanırken Bilbo, hayatını değiştirecek Gollum’la burada tanışıyor. Bu tanışma ve Bilbo’nun Gollum’un ‘kıymetli’ yüzüğüne sahip olması orta dünyanın kaderine belirleyecek olan başka bir ayrıntı. İkinci filmde ise Bilbo Baggins, Gandalf’le ve Thorin Meşekalkan’ın başını çektiği 13 cüceyle birlikte Yalnız Dağ’ı ve kayıp Erebor Cüce Krallığı’nın bulmak için koyulduğu maceralı serüvene kaldığı yerden devam ediyor. Nihayet Yalnız Dağ’a gelen grup bugüne kadar karşılaştıkları yaratıklar arasında en güçlüsüne ve korkuncuna burada rastlarlar: Ejderha Smaug.


BEKLEDİĞİMİZE DEĞECEK

Hobbit: Beş Ordunun Savaşı’nda Bilbo Baggins, Thorin Meşekalkan ve Cüceler Bölüğü’nün maceraları destansı bir sona ulaşıyor. Erebor Cüceleri yurtlarının büyük zenginliğine yeniden kavuşuyorlar ancak şimdi dehşet verici Ejderha Smaug’u Göl Kasabası’nın savunmasız erkekleri, kadınları ve çocuklarının üzerine serbest bırakmış olmanın sonuçlarıyla yüzleşiyorlar. Bu sırada karanlık Lord Sauron Yalnız Dağ’a Orklarını gönderiyor. Cüceler, Elfler ve insanlar bir karar vermek zorundalar. Ya beraber savaşacak ya da ölecekler. Üçüncü ve son filmde epey bir savaş sahnesi izleyeceğimize benziyor. Yani beklediğimize değecek.


GİŞE KAYGISI MI VAR

Serinin son filminin adının "There and Back Again” Gittim ve Geri Döndüm olması beklenirken Beş Ordunun Savaşı olarak değiştirilmesinin daha çok izleyici çekmek için yapıldığı konuşuluyor. Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslandığında görsel efekt olarak izleyiciyi tatmin etmeyen Hobbit pek kişiyi de bu konuda hayal kırıklığına uğrattı. Yüzüklerin Efendisi’nde karakterler büyük ölçüde makyajla yaratıldığı için çok canlı gözüküyordu. Öyle ya da böyle serinin bitecek olmasına herkes üzülüyor. Yazarın çok bilinen iki kitabı da uyarlandı, kaldı biri o da Silmarillion. İnanıyoruz ki yapımcılar bu kitabı da sinemaya uyarlamak istiyorlardır. 


Rakamlarla orta dünya

Boxoffice’ten aldığımız verilere göre Türkiye’de 2001 yılında vizyona giren ilk film Yüzük Kardeşliği, 1.759.705 gişe yapmış. İkinci film İki Kule, 2002’de vizyona girerek 1.459.205 gişe yaparken son film Kralın dönüşü 2003 yılında 1.252.640 gişe yapmış. Gelelim Hobbit’in gişe rakamlarına. İlk film 1.064.089 izlenmiş, ikinci film ise 1.210.949. rakamlar Yüzüklerin Efendisi'ne göre düşüş gösteriyor ama son filmin ne kadar gişe yapacağı herkesin merak konusu.

#J. R. R. Martin
#orta dünya
#hobbit
#sinema
#gişe
9 yıl önce