|

İstanbul’un kahraman şoförleri anlayış bekliyor

Yaşar Özalp, Temel Mollahamzaoğlu, Şenol Azgın, Özkan Güçlü onlar en klişe tabirle İETT’nin yani İstanbul’un kahraman otobüs şoförleri. Yaptıklarını belki herkes bilmiyor ama onlar zaten bu kahramanlıklarını görevlerinin bir parçası olarak görüyorlar, tek istekleri anlayış.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/01/2015 Pazar
Güncelleme: 17:21 - 10/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

İsimsiz kahraman klişesi çoğu yerde kullanılır ama ben o tabiri kullanmayı çok sevmiyorum. Niçin isimsiz olsunlar ki! Bal gibi de isimleri var: Yaşar Özalp, Temel Mollahamzaoğlu, Şenol Azgın, Özkan Güçlü. Onlar İETT’nin kahraman şoförleri. Bu kahramanlarımızın hepsinin de kurumları tarafından kendilerine verilen madalyaları, plaketleri bulunuyor. Hikayelerini belki hepimiz bilmiyoruz ama onların da derdi zaten daha çok tanınmak ve alkışlanmak değil. Sadece görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar. İnsanlardan bekledikleri ise biraz anlayış ve güler yüz.


BAŞKA YOLU YOK

27 yaşındaki Şenol Azgın bir yılı aşkın süredir İETT’de çalışıyor. Azgın’ın kullandığı otobüse Molotof saldırısı gerçekleşiyor. Bütün soğukkanlılığıyla aracı sürmeye devam eden Azgın, tüm yolcuları yara almadan olay yerinden uzaklaştırıyor. Olay Mayıs ayında gerçekleşmişti. Son seferini yapıyordu Azgın. İşi bittiğinde aracını garaja bırakıp evine gidecekti. Ahmet Arif Caddesi üzerine geldiklerinde kalabalık bir grup karşılarına çıkıyor. Azgın ellerindeki molotofları görüyor ama o an yapacak bir şey yok. Gaza yükleniyor ve saldırganların arasından geçiyor. Sakin bir yere geldiklerinde ise yolcuları indiriyor. Bu olaydan yolcuların ve kendisinin burnu bile kanamadan kurtuluyor. “Panik halinde oradan hemen kaçmayı düşünüyorsun. Gözüm karardı. 'Bir an önce buradan çıkmalıyım' dedim. O an çok korkutucu bir şeydi. O anda dursam daha kötü olacaktı. Bu saldırganların işine gelecekti, vurup kıracaklardı. Yolcuları bile öldürebilirlerdi. Çünkü camın kenarında oturanlar var. İnşallah bir daha böyle bir şey yaşanmaz” diyor Azgın.


HOŞ GELDİN YAŞAR

Yaşar Özalp, çalıştığı hat boyunca insanlar tarafından"Hoş geldin Yaşar" olarak biliniyor. Sebebi hikmeti ise araca binen herkesi “Hoş geldiniz” diyerek karşılaması ve genç yaşlı demeden herkese hal hatır sorması. Sokakta birbirinden asık suratlı milyonlarca insan var. Herkes mutsuz. Gülümsemek sünnettir. Oysa biz bırakın gülümsemeyi bir selam bile vermiyoruz. Vezneye varıyoruz sadece isteğimizi söyleyip ayrılıyoruz. “Merhaba, kolay gelsin.”, “İyi günler” desek ne kaybederiz sanki. Nezaket göstermek bizi küçültmez, bilakis yüceltir. Denemesi bedava. Bir gün boyunca insanlara gülümseyerek bakın. Onlara selam verin. İşlerinizin daha da yolunda gittiğini göreceksiniz.


TEŞEKKÜR YAĞIYOR

Özalp, “Ben insana hizmetin hakka hizmet olduğuna inanan bir insanım. Nasıl karşılanmak istiyorsam öyle karşılıyorum insanları. Bizim vatandaşlardan tek bir ricamız var. Arabaya bindiklerinde bir selam versinler. Biraz tebessüm göstersinler. Biz selam veriyoruz, güler yüzlü davranıyoruz sırtını dönenler oluyor. İnanır mısınız bir keresinde 'Bu nereden çıktı ya' diyen oldu. Lafa gelince medeniyetin göbeğinde yaşıyoruz ama…” diyor. İnsanlardan aldığı aşırı tepkilerden oldukça rahatsız olan Özalp, filo takip sistemiyle takip edildikleri trafik nedeniyle duraklara geç kaldıklarını söylüyor. Her seferinde “Nerede kaldın, kaç saattir seni bekliyoruz. Hep geç geliyorsunuz” diye tepkiler aldığını dile getiren Özalp’la ilgili İETT’ye teşekkür mailleri yağıyor.


Can taşıyoruz

Temel Mollahamzaoğlu, 1967 doğumlu. 17 yıldır İETT’de. 34C hattını kullandığı bir gün, Beylikdüzü’nden Cevizlibağ’a gelirken Avcılar’da gerçekleşen üstgeçit kazasından kıl payı kurtarıyor yolcuları. Mollahamzaoğlu, kazaya çok yakın bir mesafede durarak daha büyük bir faciayı engelliyor. Daha sonra aracını daha geriye çekerek olası bir patlamaya karşı önlem alıyor ve ekiplerin daha rahat çalışmasını sağlıyor. “Biz etrafımızdakilerin farkında olmalıyız. Seyir halindeyken sağımızda solumuzda olanları da takip etmeliyiz ki kazalara engel olalım. Can taşıyoruz, nereden ne geleceği belli değil. Siz kurallara uyuyorsunuz ama uymayanlar var. Biz insanların hayır dualarıyla gidip geliyoruz” diyor.


Gözüm kara

İETT’nin bir diğer kahraman şoförü, Özkan Güçlü. Onun yaşadığı küçük bütçeli bir aksiyon filmi gibi. Militan şeklinde giyinmiş iki şüpheli otobüsüne biniyor. Sırt çantalarından şişe sesleri duyan Güçlü, gençlerden daha da şüpheleniyor. İçindeki dürtüyle hemen 155’i arıyor. Durumu anlatıyor, plakasını veriyor. Polisler müdahale edene kadar şüphelilerden biri iniyor otobüsten. Diğeri kalıyor. Otobüsün tam Kuzguncuk’a geldiği sırada etrafını polisler sarıyor ve diğer şüpheliyi ele geçiriyorlar. Bu, Güçlü’nün başından geçen tek olay da değil. Daha önce de yerde kriz geçiren bir vatandaşa ilkyardım uygulayan Güçlü, şüphelileri ihbar ettiği olay için “Benim gözüm karadır” diyor.

#iett
#şoför
#otobüs
9 yıl önce