|

İşte sigarayı bırakınca kilo almamak için 14 madde

Sigara... İçenlerin bin bir zorlukla bıraktıkları, çoğu kişinin istese de bir türlü kurtulmayı başaramadığı illet. Sigarayı bırakmak isteyenlerin kendilerine çeşitli bahaneler üreterek sürekli bir “erteleme içinde oldukları” gerçek. Bu bahanelerden biri kilo alma riski. Oysa doğru beslenildiğinde ya da doğru bilinen yanlışlar düzeltiğin de durumun hiçte öyle olmadığı anlaşılıyor. İşte size diyetformula'nın “sigarayı bırakınca nasıl kilo alınmayacağını anlatan 14 madde...

00:00 - 24/06/2007 Pazar
Güncelleme: 21:59 - 23/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
İşte sigarayı bırakınca kilo almamak için 14 madde
İşte sigarayı bırakınca kilo almamak için 14 madde

1.Salatalık, domates, maydanoz, renkli biberler ve benzeri enerjisi düşük yiyecekleri gönlünüzce yiyebilirsiniz.

2.Yağsız patlamış mısır patlakları da atıştırmalarınızın vazgeçilmezi olabilir. Sınırsız yiyebilirsiniz.

3.Kan şekeri dengeniz için tatlandırıcı ile yapılmış tatlılar tüketebilirsiniz.

4.Yine kan şekeri dengeniz için esmer tahıllı ekmek grubundan tercih edin.

5.Atıştırmalarınıza renk katın ve renkli sebzelerden oluşmuş sebzeler tüketmeye çalışın.

6.Meyve de yiyebilirsiniz ancak süt, yoğurt, peynir gibi herhangi bir protein kaynağı ile tüketin.

7.Şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.

8.Kahve, gazoz, cola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun.

9.Sık aralıklarla, dengeli ve yeterli besin örüntüsüne sahip atıştırmalar yapmayı ihmal etmeyin.

10.Tanen içeren siyah çay yerine yeşil çay tercih edin ve antioksidant özelliğinden de faydalanabilmek için 2 - 3 dakika demlemeye özen gösterin.

11.Vücudunuz için çok önemli fonksiyonları olan suyu, uyanık olduğunuz her saat diliminde içmeyi ihmal etmeyin.

12.Tabiî ki fiziksel aktiviteyi yaşam şekliniz haline getirin. Çünkü sigarayı bırakmak da kişi de ayrı bir stres faktörüdür. Bu stresi yapacağınız fiziksel aktiviteyle minumuma indirebilmek mümkündür. Çünkü sporla birlikte vücudumuz mutluluk hormonu olan ' endorfin 'i salgılar. Bu da stres düzeyimizi baskılamada en önemli faktördür. Hatta yapılan araştırmalar; spor yapan kadınların, sigarayı bırakma başarısının iki kat daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır.

13.Sigara kalbinizi daha hızlı çalıştırır. Kalbiniz hızlı çalıştığında daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu sebepten gün içerisinde yoğurt, ayran, yeşil yapraklı ve renkli sebzelerle, meyvelerle, destek sağlamalısınız.

14.Kan şekerinizin düzenini bozmuş olan nikotinden dolayı şekerli yiyeceklere, çikolatalara yönelme isteği çok sık rastlanabilir. Öncelikle yaşam şekli değişikliğinizin önemli bir diğer parçası olan yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığını kazanmada mutlaka diyetisyene danışın.


Kilonuzun 7 kilosu katran olabilir

Sigaranın zararlarını artık bilmeyen yok. Kısırlıktan kansere kadar birçok rahatsızlığa sebep oluyor. Sigara paketlerinin üzerinde yer alan uyarılarla bile sigaranın öldürdüğü belirtiliyor. Sigara hakkında belki de bilmediğimiz tek şey 20 yıl boyunca, günde 1 paket sigara içen bir kişinin vücudunda 7 kg. katran biriktirdiği 20 yıl sonunda sahip olduğunuz ağırlığın 7 kilosu da katrandan oluşuyor.


17 yıl önce