|

İtiraz et sokağa çık eylem yap!

Holokost Endüstrisi adlı kitabıyla tanınan ve İsrail - Amerikan politikalarına karşı yaptığı konuşmalar ve eylemlerle öne çıkan Prof. Dr. Norman Finkelstein, Amerika'da yaşayan Yahudi asıllı bir aktivist. Son Gazze saldırıları karşısında New York'un en işlek caddesi üzerinde yaptığı eylem dolayısıyla tutuklanan Finkelstein, 'Amerika, en az İsrail kadar sorumludur' diyor.

Yusuf Genç
00:00 - 7/09/2014 Pazar
Güncelleme: 19:18 - 6/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İtiraz et sokağa çık eylem yap!
İtiraz et sokağa çık eylem yap!

Bir konuşması sırasında, İsrail'in Gazze'de sergilediği barbarlığı meşrulaştırmak için II. Dünya Savaşı'nda yaşadıkları acıları gözyaşları içinde hatırlatan genç bir Yahudi dinleyiciye söylediği, 'Bunlar timsah gözyaşları. Sende eğer gerçekten kalp olsaydı, bugün öldürülen Filistinliler için ağlayabilirdin' sözleriyle hafızamızda yer eden Amerikalı Yahudi Profesör Norman Finkelstein'la İsrail-Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasından sonra oluşan durumu konuştuk. Amerika'nın da en az İsrail kadar sorumlu olduğu söyleyen Finkelstein'a göre kitlesel bir sivil direniş İsrail işgalini durdurabilir.

Gazze'de taraflar arasında ateşkes imzalandı. Son yirmi yıla şahitlik etmiş biri olarak şunu biliyorum, önümüzdeki yıl yine bu zamanlar İsrail yine bir gerekçeyle Gazze'ye saldıracak ve yine binlerce kişiyi öldürüp ateşkes isteyecek. Bu bir oyun mu?

Herhangi bir oyun, tuzak yok. Her iki taraf da diğer tarafın niyetlerinin farkındalar. Fakat bununla birlikte, her iki tarafın da silahlı kuvvetleri yorgun düşmüş durumda ve bir ateşkes kararlaştırılmış olarak düşünüyorum.

Irkçılıktan daha kötü bir şey varsa o da bunun zekice kurgulanmasıdır. Siyonizm'den söz ediyorum. Yahudi asıllısınız ancak Siyonizm'e karşısınız. Nedir Siyonizm'de karşı olduğunuz şey, yalnızca barbarlık mı?

Benim Siyonizm'le ilgili herhangi bir fikrim yok. Orada duruyorum. Aslında herhangi iki insanın da Siyonizm'in manası ile ilgili anlaşabileceğinden şüphe duyuyorum. Burada bir çeşit kötüye kullanma mevcut. İsrail birçok suçtan sorumlu, orantısız güç kullanıldı, ölümler ve yıkımlar bu şekilde gerçekleştirildi. Fakat bunun da ötesinde ABD, İsrail'den çok daha sorumlu durumda gözler önüne serilen bu sefalette.  

Öyle diyorsunuz ama Amerika ve Avrupa ülkelerinin büyük kısmında, antisemitizm yasası adı altında İsrail devletinin yaptığı katliamlara eleştiri getirilemiyor. İsrail'in yaptıklarına bu denli sahip çıkmalarının altında yatan şey çıkar ortaklığı mı?

İsrail çeşitli eleştirilere konu oluyor artık Avrupa'da, gerek medya gerekse çeşitli umumi platformlarda. Avrupa hükümetlerinin, sürekli İsrail'le birlikte hareket eden Amerika ile kavgaya tutuşmak istemedikleri için biraz sessiz kaldıkları da yanlış değil tabi.

TOPLU SİVİL DİRENİŞ İŞGALİ SONA ERDİREBİLİR
İsrail-Filistin meselesi nasıl sona erecek? Asla geri adım atmayan bir İsrail devleti var. Bir de binlerce yıldır o topraklarda oturanlar… Taraflardan birinin vazgeçmesi gerekiyor…

Filistinliler stratejilerini devam ettirmek zorundalar, onları makul başarıya götürecek stratejilerini. Silahlı direniş sonuç vermiş değil. Bence, kitlesel barışçıl sivil direniş, işgali sona erdirmek için İsrail›i zorlayabilir. Bu sorun çözülebilir ve çözülecek. Ve yine çözülecekse yalnızca Filistinlilerin yaptıklarıyla değil, hepimizin uğraşlarıyla mümkün olacaktır. O yüzden ben herkese itiraz edin, sokağa çıkın ve eylem yapın diyorum. Barbarlığın, saldırganlığın karşısında sesimizi yükseltmemiz gerekiyor.

İsrail devletinin son sınırı ne peki? Bu kadar kan
ın üzerinde barışla kimse oturamaz. Bunu biliyor olmalılar, neyi hedefliyorlar, bütün insanlığa diz çöktürmeyi mi?

İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın çok büyük bir kısmında kalmak istiyor. Ayrıca dini bakımdan da bölgede süper güç olmayı istiyor.

Amerika daha fazla insan öldürüyor
Belki size de ağır gelebilir ancak, 1948'den bu yana sistemli olarak insanları öldüren, topraklarını işgal eden İsrail devleti, Yahudilere yönelik bakış açısını belirlemiyor mu?

Bu gibi şeyleri sadece Yahudiler yapmıyorlar. Ben Amerika'da yaşıyorum, Amerikan vatandaşıyım. Amerika çok fazla insan öldürüyor ve çok fazla yer işgal ediyor mesela.

Bu da bana ağır gelebilir. İsrail, binlerce insanı füzelerle öldürüyor ama hemen yanı başındaki ülkelerin yöneticilerinden ve aydınlarından ses yok. Müslüman aydınların bölgedeki önemli bir kısmı bizimle aynı dünyada yaşamıyor gibi davranıyor.

Tarih, para ve ayrıcalık için kendilerini satan ve kendi halklarına hainlik yapanların örnekleri ile doludur. Ben Gerçeğin Krallığı'nı tercih ediyorum.

Türkçeye de çevrilen Holokost Endüstrisi adlı bir kitap yazdınız. Holokost'un bir meşrulaştırma endüstrisi olduğunu söylüyorsunuz orada. Holokost istismarının sebebi bu değil mi?

İsrail devleti, Yahudilerin II. Dünya Savaşı esnasında maruz kaldığı zalimliği, bugünkü kendi zalimliğini meşrulaştırmak ya da dünyaya açıklamak için kullanıyor. Bundan daha iğrenç bir istismar olamaz.

10 yıl önce