|

İyi düğün fotoğrafının püf noktası mutlu gelin

Dünyanın en iyi 10 fotoğrafçısı, Türkiye’nin en kapsamlı fotoğrafçılık fuarı Photo Digital’de buluştu. Ukraynalı ödüllü düğün fotoğrafçısı Dimitri Sobokar iyi fotoğrafın farklı anlar oluşturmak olduğunu söylüyor. Sobokar düğün fotoğraflarında en önemli püf noktasının gelini memnun etmek olduğunu ifade ediyor. O yüzden çekimlerde gelinler ne isterse o oluyor.

Yeni Şafak ve
04:02 - 5/04/2015 Pazar
Güncelleme: 15:29 - 6/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber fotoğrafa olan ilgide artış söz konusu. Dijital ve manuel makinelerin yanı sıra artık cep telefonlarımızdan da milyonlarca fotoğraf çekme imkanına sahibiz. Sosyal medya, bilhassa instagram ile fotoğraf çekme oranı da çığ gibi büyüdü. Son yıllarda tüm dünyayı saran trendlerden biri de düğün fotoğrafçılığı. Evlenecek çiftler özel günlerini ölümsüzleştirmek için büyük bütçeler ayırıyor. Fotoğraf sektörünün oluşturduğu ciddi bir hacim var. Düzenli olarak gerçekleştirilen fuarlar bunun bir göstergesi. Türkiye'nin en kapsamlı fotoğrafçılık fuarı Photo Digital CNR'da bu yıl 2 - 5 Nisan tarihlerinde 6. kez sektörün uzmanlarını bir araya getirdi. 2 yılda bir düzenlenen fuar, Almanya'dan sonra Avrupa'nın ikinci büyük fuarı olma özelliğini taşıyor. Fuarın en belirgin özelliği Amerika, Makedonya, Polonya, Romanya, Hong Kong, Ukrayna, Filipinler'den 'Dünyanın En İyi 10 Fotoğrafçısı' listesinde yer alan ödüllü fotoğrafçıların ilk kez İstanbul'a gelip bir workshop'ta buluşması oldu.



İYİ FOTOĞRAF ZİHİNDEKİ ANILARI CANLI TUTAR


Ödüllü fotoğrafçılardan biri olan Ukraynalı Dimitri Sobokar Ukrayna'da düğün fotoğrafçılığı yapıyor. Ukrayna Fotoğrafçılar Birliği, aynı zamanda İngiltere'de WPO üyesi olan Sokobar geçtiğimiz yıl Avusturya Trierenberg Super Circuit'de iki altın madalya, 2013'te yine Avusturya'da Photoart Championship'te bronz madalya sahibi oldu. Ukrayna'da en iyi düğün fotoğrafı dalında birinciliği bulunuyor. Altı yaşındayken babasının hediye ettiği makineyle fotoğraf çekmeye başlamış. Fotoğrafçılığı 'an'ı durdurup farkı yakalamak olarak tanımlayan Dimitri Sobokar, iyi bir fotoğraf için, “Bana göre iyi bir fotoğraf zihnimizdeki anıları canlı tutar. Fotoğrafçının duyguyu üretebilme, doğal olanı çerçeve içine alabilme yeteneği ve farklı bir görüntü yakalaması için iyi bir yönetmen olması gerekiyor" diyor.



SAATLER SÜREN GÖRÜŞMELER YAPIYOR


Çekimlerinin çoğunu Avrupa'da gerçekleştiren Sobokar, fotoğrafçılığın farklı dallarında çalışıyor ancak en çok düğün fotoğrafçılığını seviyor. Bunun sebebini “mutluluk ve aile sıcaklığı" olarak özetliyor. Kadın ve erkek ilişkisini fotoğraflarda görmeyi sevdiğini anlatan ödüllü fotoğrafçı, çekimlerden iyi sonuç almak için öncesinde günler süren görüşmeler yapıyor. Düğün fotoğraflarında en önemli püf noktasının gelini memnun etmek olduğunu söylüyor. O yüzden çekimlerde gelinler ne isterse o oluyor.



DAMAT KAÇTI ÜÇ SAAT SONRA DÖNDÜ


Sobokar, perde arkasında mümkün olduğu kadar çiftle samimiyet kuruyor ve özellikle hobileriyle bizzat ilgileniyor. Bu tarz detayların ilginç kareler yakalama olasılığını arttırdığını anlatan fotoğrafçı, “Bu bana onların gerçek hayatına daha yakın görüntüleri yakalamamda yardımcı olur. Tabi ki bunu yaparken kendimi teknik olarak kısıtlamayı sevmiyorum bu yüzden en iyi kamera ve lenslerle çalışıyorum" diyor. Düğün fotoğrafçıları mutlu anlara şahitlik ederler diye düşünülür. Ancak Sobokar'ın mutsuz anlara tanıklık ettiği de olmuş. Unutamadığı bir çekim hikayesini şöyle anlatıyor: “Bir düğünde tam fotoğraf çekilecekken damat kaçıp gitti. Gelinin annesi babası şok geçirdi. Aileler devreye girdi damadı geri çağırdılar ancak üç saat sonra geldi ve çekimi bitirebildik. Bunu hiç unutamıyorum" diyor.


#Photo Digital
#düğün fotoğrafı
#sobokar
9 yıl önce