|

İyi fikir için sorunlarınıza odaklanın

İstanbul Tasarım Bienali''ne kendisi gibi disleksi hastaları için özel olarak tasarladığı DyslexieYazı Tipi projesiyle katılan ünlü tasarımcı Christian Boer, iyi fikirler ortaya çıkarmak isteyenlere kendi sorunlarından yola çıkmalarını öneriyor.

Harun Karaburç
00:00 - 9/11/2014 Pazar
Güncelleme: 21:11 - 8/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İyi fikir için sorunlarınıza odaklanın
İyi fikir için sorunlarınıza odaklanın

Zoë Ryan küratörlüğünde Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığıyla düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali''nin ilginç bir konuğu var. Christian Boer, adındaki grafik tasarımcı kendisi gibi disleksi hastalarının daha rahat okuyabilmeleri için bir özel bir font yarattı. DyslexieYazı Tipi projesiyle İstanbul''a gelen Boer, harflerin biçimlerini, disleksideki ters çevirme, karıştırma ve yön değiştirmeyi göz önüne alarak dönüştürüyor. Boer, 2008 yılında Utrecht Sanat Akademisi''nde mezuniyet tezi sırasında bu çalışmaya başlamış. Boer, ''Biz harflere 3 boyutlu objelermiş gibi davranıyoruz. Dolayısıyla bu ''boyutlandırmayı'' önlemenin tek yolu bence harflerin şekillerini değiştirerek mümkündü. Beni böyle bir proje tasarlamaya iten de işte bu düşünceler oldu'' diyor. Disleksia hastaları arasında hızla yayılan bu font sayesinde Boer amacına ulaşıyor ve iyi fikirler ortaya çıkarmak isteyen insanlara ''Kendi sorunlarınızdan yola çıkın'' mesajını veriyor.

BİZİM SORUNUMUZ HARFLERLE

Kendisi de disleksi olan Boer, öğretmenlerinin tüm uyarılarına rağmen asla kendinden şüphelenmiyor. Disleksi insanların okul hayatları boyunca hep öğrenme bozukluğu olduğu sanılıyor. Halbuki disleksi bir zeka geriliği değil. Disleksi hastaları Boer''in de dediği gibi harfleri üç boyutlu olarak görüyor ve harflerin bu hareketinden dolayı okuma güçlüğü çekiyorlar. Bu sorunu çözmenin tek yolunu harflerin biçimlerini değiştirmekte bulan Boer, ''Disleksik insanların, baş aşağı tutsanız bile objeleri adlandırmada hiçbir zaman problemleri olmaz. Bizim sorunumuz sadece harflerle...'' diyor. 1981 doğumlu Boer, bu projesiyle Amsterdam''ın prestijli ödüllerinden Smart Future Minds Award''un sahibi olmuş. Bu başarıların ardından Boer, pozitif bir farkındalık yaratmaya ve bilimsel araştırmaları teşvik etmeye çalıştığı bir vakıf da kurmuş.

FONT SAYESİNDE HAYATA TUTUNDULAR

Boer''in projeyi nasıl hayata geçirdiğine daha yakından bakacak olursak ilk etapta Latin alfabesinin küçük harflerini dönüştürerek bir metne yerleştiriyor. Daha sonra bu metni etrafındaki disleksi insanlara gönderiyor ve onlardan okuma deneyimlerini alıyor. Bütün geri dönüşler çok olumlu oluyor ve Boer sadece kendisi için değil diğer hastalar için de ortak bir font geliştirdiğinin farkına varıyor. Tasarladığı fontu uygulamaya geçen Boer, daha sonra diğer insanlara da ulaşması için online olarak paylaşıyor ve inanılmaz geri dönüşler alıyor. ''Disleksi hastalığı yüzünden okulu bırakmak zorunda kalan insanlar, benim font''um sayesinde tekrar hayatlarına adapte olabildiler. İçlerinden mutluluktan ağlayanlar bile oldu!'' diyen Boer, birkaç olumsuz eleştiri alıyor disleksi olmayan insanlardan. Bu konuda ise ''Durum şu ki Font zaten disleksiya hastaları için tasarlandı. Yani aslında tekerlekli sandalyeyle aynı mantık; yürüyemeyen insanlar için tasarlanmış bir şey hakkında neden benim gibi yürüyebilen insanlar eleştiri hakkına sahip olsun ki?'' yorumunu yapıyor.

9 yıl önce