|

Kağıt fabrikasından bilim merkezine

Bir zamanlar Türkiye’nin en önemli fabrikalarından biri olan Seka Kağıt Fabrikası’nın bulunduğu yerde Kocaeli Bilim Merkezi kuruldu. Uzayın gidilemez noktalarından, okyanusların en derin yerlerine, pek çok oluşum, doğa kanunu ve soru işaretinin cevabı Kocaeli Bilim Merkezi’nde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 20:07 - 18/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye'nin ilk endüstriyel dönüşüm projesi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığıyla hayata geçirildi. Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla kurulan Kocaeli Bilim Merkezi, Seka Kağıt Fabrikası'nın bulunduğu yerde dün yapılan bir törenle açıldı. Türkiye'nin ilk endüstriyel dönüşüm projesi olan Seka Park projesi ile Kocaeli'nin arka bahçesi olan bu bölge, yepyeni bir görünüm kazandı. Mekanın tarihi dokusuna sadık kalınarak restore edilen ve kağıt fabrikasının küllerinden yeniden doğan Kocaeli Bilim Merkezi, şimdilerde çocuklara ve gençlere ışık tutmaya hazırlanıyor.



FARKLI ATÖLYELER ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR


Merkezde, fizikten astronomiye, elektronikten biyolojiye, fen bilimlerinin dalları arasında, heyecanlı ve bir o kadar eğlenceli bir yolculuk için atölyeler kurulmuş. Bu sayede suyun nesneleri nasıl kaldırdığı ya da uçakların nasıl uçtuğu pratik bir şekilde ziyaretçilere gösterilecek. Merkez içerisinde toplam 680 metrekare alana yayılan atölyelerde Optik İllüzyon, Yanardağ Modeli, Hücre Modeli, 3-D Gözlük ve daha pek çok farklı alanda ziyaretçilere deney yapma imkanı sağlanıyor. Uzayın gidilemez noktalarından okyanusların en derin yerlerine, pek çok oluşum, doğa kanunu ve soru işaretinin cevabı Kocaeli Bilim Merkezi'nde yer alıyor.



BİLİM SAHNESİ BULUNUYOR


Kocaeli Bilim Merkezi'nde; bilimsel gösteri, toplantı ve söyleşilere ev sahipliği yapacak olan bilim sahnesi, merkezin dikkat çekici alanlarından bir tanesi. Sergi alanları, her yıl Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen bilimsel sergilerini ağırlayacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Bilim Merkezlerinin dünyada önemli bir trend olduğunu söyleyerek “Bilim merkezleri özellikle Amerika ve Avrupa'da oldukça yaygın. Uzakdoğu'da da benzer örneklerini görüyoruz. Dünyada 2 bin 500 kadar bilim merkezi var. Her sene milyonlarca insan bu merkezleri geziyor. Amerika'da her üç kişiden biri senede bir defa bilim merkezine gidiyor” şeklinde konuştu.



Amacımız merak uyandırmak


Merkezin çocukların ilimle ilgili merakını ve öğrenme süreçlerini pekiştirmek için tasarlandığını belirten Büyükakın “Buraya olan ilginin yüksek olacağını düşünüyoruz. Gelen yetişkinler bile oldukça meraklı. Bilim ve Sanayi Bakanlığı 19 ilde bu merkezleri açmayı planladı. Konya ve Bursa'da açıldı. Ama bizim diğer merkezlerden iki temel farkımız var. Bunlardan bir tanesi buranın endüstriyel dönüşüm projesi olması ve onun içine konuşlanmış olmamız. İkincisi de buradaki sergi düzeneklerinin burada üretilmesi” diyor. İnsanın bizzat öğrendiği şeyin içerisinde olursa öğrenmenin daha iyi olacağını söyleyerek “İnsan, gözüyle gördüğü şeyleri, kulağıyla duyduklarını daha çok merak eder. Bilim de merakla başlar. İnsan merak ettiğini bilmek ister. Bundan hareketle bu tür merkezler talep görüyor. Bu merkezler çocukların bilimi interaktif bir şekilde öğrenmelerini sağlayacak. Çocuklarımızın bilime olan merakını provoke etmek istiyoruz.” ifadesinde bulunuyor.



#Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
#seka bilim merkezi
#tübitak
9 yıl önce