|

Kahvaltı bahane muhabbet şahane

Tüm ailenin birlikte yaptığı kahvaltıların yerini hiçbir şey tutamaz. Ama kahvaltıda bir de çeşit çeşit peynirler, menemen, pancake, birbirinden güzel reçeller varsa keyfi bir başka olur. Eşiniz, çocuklarınızla yapacağınız güzel kahvaltılar için leziz ve pratik tarifleri derledik.

Yeni Şafak
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 17:40 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Güneşin sıcak yüzünü yavaş yavaş göstermeye başladığı bugünlerde siz de enerjinizin arttığını hissetmiyor musunuz? Peki bu enerjiyi mutlu ve keyifli kahvaltılara dönüştürmeye ne dersiniz? Çalışanlar bu keyfi sadece Pazar sabahları yaşıyor olabilir.  Güne, belki uykunuzdan bir saat fedakarlık ederek, hep birlikte yapılan bir kahvaltıyla başlamak tüm ailenize iyi gelecek. Muhabbetinizi güçlendirecek. Biz de ağız tadı için birbirinden güzel tarifler hazırlayan yemek bloglarını ve web sitelerini ziyaret ettik. Hem pratik, hem de leziz kahvaltılık lezzetler derledik. Tadına bakmak size kalmış.


Patatesin pizzası bir başka güzel

Aslında kaşarlı patates. Ama güzel görüntüsüyle pizzayı andırıyor. Portakal Ağacı’ndan hazırlaması kolay ancak çocuklarınızın bayılacağı garanti bir lezzet. 


Malzemeler:
 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 kuru soğan, yemeklik doğranmış, 3-4 sivri biber, doğranmış, 4 patates, soyulup küp küp doğranmış, 3 uzun Aytaç sosis, 1 parça Çerkeş sucuk, doğranmış, 2 çay bardağı kaşar peyniri, rendelenmiş, tuz, marabiber, pulbiber

Hazırlanışı:
Zeytinyağında soğan ve biberi öldürün. Patatesleri ekleyip 1-2 kez karıştırın. Tuzu ve baharatları ekleyin. Arada karıştırarak patatesler pişene kadar bekleyin. Sosisi ve sucuğu ekleyip pişince fırın kabına alın, üzerine kaşarı yayıp 200C’de kaşarlar eriyene kadar pişirin. portakalagaci.com

Yumurtasız kahvaltı sofrası eksik olur

Kahvaltıların vazgeçilmezi yumurta. Rafadan, tavada tereyağlı, omlet. Her hali güzel. Hem doyurucu hem de lezzetli bir kaşarlı omlet tarifi ise Semra’nın Mutfağı’ndan.


Malzemeler (2-3 kişilik):
5-6 adet yeşil biber, 1 adet kırmışı biber, 3 adet domates, tuz, karabiber, 3 adet yumurta, zeytinyağı, kaşar peyniri rendesi.

Hazırlanışı:
 Biberler ince olarak doğranır ve 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı konulan bir tavanın içinde yumuşayıncaya kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir. Kabukları soyularak ufak ufak doğranan domatesler eklenir. Yumurtalar kırılır, tuz karabiber ilave edilerek karıştırılır ve güveç kaplarına paylaştırılır. Üzerine kaşar peyniri rendesi konulup peynirler eriyinceye kadar fırınlanır. semraninmutfagi.com

Tatlı bir dokunuş Pancake

Puf puf lezzetiyle kahvaltıseverlerin gözdesi pancake çikolata ile de çok güzel bal ya da reçelle de. Un Süt Şeker’den Pancake tarifi.


Malzemeler:
 1 çay fincanı süt, 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un, 2 yumurta, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya

Hazırlanışı:
Derin bir kapta iki yumurtayı mikserle çırpın. Şekeri ilave edin ve köpük gibi olana kadar çırpmaya devam edin. Sütü ekleyin. Ardından un ve vanilyayı koyarak karıştırın. Malzemeler iyice karıştıktan sonra buzdolabında yaklaşık bir saat bekletin. Dolaptan çıkardıktan sonra kabartma tozunu ekleyin ve iyice çırpın. Krep tavanıza birkaç damla sıvı yağ damlatın ve ocağın altını orta ateşte yakın. Karışımdan yaklaşık iki yemek kaşığı dökün. Altı kızardığında bir spatula yardımıyla ters çevirip diğer tarafını pişirin. Ocaktan aldıktan sonra arasına reçel, bal ya da çikolata sos sürerek sıcak sıcak servis edebilirsiniz. unsutseker.blogspot.com

Peynirli Kiş herşey dahil kahvaltı gibi

Bu tarif kahvaltı için ideal. Çünkü içinde hem peynir, hem sebze, hem hamur var. Herşey dahil kahvaltı gibi. Sebze sevmeyen çocuklarınız için de iyi bir alternatif olabilir. Mutfak Deneyleri’nden geliyor bu güzel tarif.


Malzemeler: 
125 gr tereyağı, yumuşak, 10 kaşık tepeleme un, 2 kaşık tepeleme yoğurt, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kabartma tozu.

İçi için:
 Buzdolabında kalmış kırık peynirler, dereotu veya fesleğen, ince kıyılmış, 1 kahvefincanı süt (peynirler yeterince yumuşaksa gerek yok), 1 adet yumurta.

Üzeri için:
İnce şerit halinde kesilmiş kabak

Hazırlanışı:
Kiş hamuru malzemeleri yoğrulur ve yağlanmış tek kişilik kalıplara özenle yerleştirilir. 180 derece fırında yarı pişmiş hale getirilir. Fırından alınır, kalıptan çıkarılır ve iç kısmına değil ters çevrilip dip kısmına çırpılımış iç malzemeleri koyulur. Üzerine de ince rulolar haline getirilmiş kabak dilimleri yerleştirilir. Tekrar fırına verilir ta kii peynirli harç pişip sebzeler kızarana dek. Fırından çıkınca domates ve roka ile süslenebilir. mutfakdeneyleri.com

Beslenme çantasına sevginizi koyun

Çocukların kahvaltısı ve ara öğünleri hem gelişimlerinde hem de okul başarılarında büyük yer tutuyor. Hal böyle olunca çocukların doğru şekilde beslenmesi için annelerin sevgilerini de kattıkları kahvaltılar ve beslenme çantalarına konan ara öğünler çocukların en büyük yardımcısı oluyor. 


Sınava girerken hangimizin annesi zihnimizi açsın diye kuru üzüm yedirmedi ki. Ya da “O yumurta bitmeden okula gitmek yok” sözü hangimize yabancı? Yiyeceklerle başarıyı ilk ilişkilendiren bizim annelerimiz değil. Uzmanlar doğru beslenmenin hem çocuk gelişiminde hem de okul başarısında oldukça önemli olduğunu söylüyorlar. Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya görülüyor. Kahvaltı vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin büyük çoğunluğunu karşıladığı için çocukların beslenmesinde ayrı bir yeri var. Bu nedenle çocukların kahvaltı menüsüne bir göz atalım. 


KREP VEYA TOST TERCİH EDİN

Öncelikle çocuklar kahvaltıda çay ya da kahve değil süt içmeli. Süt sevmeyen çocuklarınız için içine bal, pekmez veya kakao koyarak cazip hale getirebilirsiniz. Taze sıkılmış meyve suları ya da bitki çayları diğer alternatifler olarak tercih edilebilir.  


Hepimizin bildiği gibi peynir ve yumurta çocuğumuzun temel kahvaltı maddelerinden. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri öneriliyor.


Tam tahıllı ekmekler tercih sebebi. Krep ya da tostlar kahvaltıda yenebilir. Çocuğunuz o gün kahvaltı yapmaya geç kaldıysa peynirli bir sandviç imdada yetişebilir. 


TAM TAHILLI GEVREKLER

Tam tahıllı gevreklerden çok şekerli olmayanlar, sütle birlikte bir tercih olabilir. Ancak evde hazırlayacağınız gevrekler daha sağlıklı bir tercih olarak duruyor. 

Doğal reçeller gelişme çağındaki çocuğunuz için enerji kaynağı olacaktır.

Ara öğünlerde abur cubur yerine meyve, fındık, ceviz ve badem tercih edin. 

Çocukların beslenme çantasında süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tercih edilmesi çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır. 
#kahvaltı
#yumurta
#pancake
#menemen
9 yıl önce