|

Kalpler yetim kalmasın

İHH İnsani Yardım Vakfı bu yıl, kalpler yetim kalmasın diye 6. Uluslararası Çocuk Buluşması''nı gerçekleştirdi. 13 farklı ülkeden gelen yetimler arasında Emine Erdoğan''ın desteklediği Bosnalı Amine ve Tanzanyalı Raya da vardı.

Aysel Yaşa
00:00 - 19/10/2014 Pazar
Güncelleme: 19:04 - 18/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Kalpler yetim kalmasın
Kalpler yetim kalmasın

Yetimlerle ilgili hassasiyetin son derece yüksek olduğu bir dine mensubuz. Hz. Peygamber''in birçok hadisinde de geçtiği üzere yetimi himaye etmek, başını okşamak oldukça mühim. Bundan yirmi yıl önce sadece kendi ülkemizdeki yetimlere ulaşabilirken artık İHH İnsani Yardım Vakfı gibi yardım kuruluşları sayesinde dünyanın farklı noktalarında, yetim kalmış çocuklara ulaşabiliyoruz. Ümmetin yetimlerine bir şemsiye açan İHH bu yıl da dünya yetimlerini İstanbul''da buluşturdu. Dünyanın farklı ülkelerinden sponsor aile sistemi ile desteklenen yetimler, 6. Uluslararası Çocuk Buluşması kapsamında dün bir araya geldiler. On gün boyunca Türkiye''de kalan on üç ayrı ülkeden yetimler, İstanbul ve Bursa''yı gezdiler. Türk halkını ve kültürünü yakından tanıyan çocuklar, ayrıca sponsor aileleriyle tanıştılar. Bu yıl ülkemizi şereflendiren yetimler Türkiye ile birlikte Moritanya, Somali, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Yemen, Suriye, Filistin, Gürcistan, Kırgızistan, Pakistan, Sri Lanka''dan geldiler.

ÇAMURDAN ÇATIMIZ DEMİRE DÖNDÜ

İstanbul''la ilk defa tanışan yetimler arasında Emine Erdoğan''ın himaye ettikleri çocuklar da vardı. Tanzanya ve Bosna Hersek''ten gelen kızlar, kendilerini kimin desteklediğini Türkiye''de öğrendiler. Emine Erdoğan''la Ankara''da buluştular. Ona harçlıklarından biriktirerek aldıkları yerel hediyelerini takdim ettiler. Yetimlerden Tanzanyalı Raya 10 yaşında. 2010 yılından bu yana yetim destekleme projesiyle okuluna devam eden Raya''nın 5 kardeşi var. Raya henüz çok küçük ve çekingen. Kendisini kimin desteklediğinden haberi yok. Ama heyecanlı. Gelirken yanında hediyeler getirdiğini söylüyor: ''Türkiye''deki aileme biriktirdiğim harçlıklarımla hediye aldım. Tanzanya''ya ait yerel bir kıyafet bu. Onu vereceğim. Bir de teşekkür edeceğim. Çünkü onlar sayesinde çamurdan yapılan çatımız demir oldu artık. Yağmur yağdığında üzülmüyoruz.''

ERDOĞAN''IN HİMAYESİNDE

Bosna Hersek''ten gelen Amina ise7. sınıfa gidiyor. Çat pat Türkçe konuşabiliyor. Erdoğan''la karşılaştığında ''Siz çok iyi birisiniz Sayın Erdoğan'' demenin hayaliyle gelmiş İstanbul''a. Görüştüklerinde de teşekkürlerini sunmuş elbette. Amina, Saraybosna''da yaşıyor ama İstanbul''u çok seviyor. Sık sık ''Türkiye çok iyi bir devlet'' diyor. O da kendisini kimin desteklediğini ülkemize gelince öğrenmiş. Gizliden gizliye bir gururla ''Beni bu ülkenin cumhurbaşkanı himayesine aldı'' diyor. Büyüyünce doktor olmak isteyen Amina, dünyanın yetimlerine bakacağını da ısrarla tekrar ediyor.

12 YETİMHANE DAHA

İHH İnsani Yardım Vakfı ilk yetimhanesini 2003 yılında Pakistan''da kurdu. Bugün dünya üzerinde 11 farklı ülkede 24 yetimhane var artık. Bu yetimhanelerde 2 bini aşkın çocuğun üniversite eğitimini tamamlayıncaya kadar yaşamsal ihtiyaçları karşılanıyor. Halihazırda şu anda inşa süreci devam eden 12 yetimhane daha var. Bu yıl ''her kalbe bir'' yetim başlığıyla düzenlenen yetim buluşması sayesinde dili, rengi, ülkesi farklı çocuklar bir süre de olsa yetim olduklarını unuttular.

9 yıl önce