|

Kana kuvvet göze ferdir çorba

Lale İşkembecisi'ne girdiğinizde sizi bu cümle karşılıyor. Çünkü biraz sonra içeceğiniz işkembe çorbası içerisinde bulunan pepsin maddesi sayesinde mide asidinden kurtarmış oluyor

Aysel Yaşa
00:00 - 20/12/2008 Cumartesi
Güncelleme: 22:36 - 19/12/2008 Cuma
Yeni Şafak
Kana kuvvet göze ferdir çorba
Kana kuvvet göze ferdir çorba

Avrupa Birliği'ne (AB) girme sürecinde en çok tartışılan konulardan biridir sakatat ürünlerinden mahrum kalacağımız. Biz de Lezzet Durakları olarak madem AB'ye girmeye daha vakit var, yasak gelmeden bir işkembecide mola verelim dedik ve soluğu şimdilerde Etiler, Bakırköyve Beyoğlu'nda üç şubesi bulunan Lale İşkembecisi'nde aldık. Yapılan birçok araştırmada ilklerin arasına giren ve Japonların Türkiye seyahatlerinde görülmesi gereken yer olarak işaretlenen mekanın elbette işkembe çorbalarının lezzetine diyecek yok.

1960'ta Beyoğlu Büyükparmakkapı Sokak'ta faaliyete başlayan, şimdi Tarlabaşı Bulvarı'nda bulunan Lale İşkembecesi'ni şimdilerde yönetici olan Vedat Akkaya'nın babası ciğerci Baki Akkaya kurmuş. Mekanın işletmecisi Vedat Akkaya işkembeciliğin toplum arasında yanlış algılanmasından şikayetçi. Akkaya "İşkembeciler genelde salaş yerler olarak bilinir. Ama biz işkembecilikte lale devrini başlattık. Eskiden kadınların işkembeciye gitmesi mümkün değildi ama Lale kurulduktan sonra kadınlar da rahatlıkla bize gelip çorbasını içmeye başladı" diyor. İşkembecilikte hijyenin çok önemli olduğu hepimizce malum. Herkesin bu konuda bildiği diğer efsane ise işkembenin kimyasal maddelerle temizlendiği. Akkaya halk arasında dolaşan bu efsaneyi doğruluyor ve "Marketlerde satılan işkembeler kostik maddesiyle temizlenir. Kostik lavabo açıcıdır. İşkembeyi bembeyaz yapar ama tadını da bozar. Onun için marketten alınan işkembeler bir kere kaynatılıp o suyu dökülmelidir" diye de belirtiyor. İşkembeyi Türk insanında seven çok olduğu gibi aynı oranda sevmeyen de mevcut. Fakat işkembe bizim ülkemizde yanlış biliniyor. İçerisinde bulundurduğu pepsin maddesi sayesinde midenin asidini bastıran işkembenin çorbası Lale'de güvenli bir şekilde içilebilir. Çünkü Lale'de kullanılan işkembelerin hepsi sıcak suyun altına tutulup bıçakla kazınarak temizleniyor ve bu işlem sırasında asla kimyasal bir madde kullanılmıyor. Kullanılan işkembe ise elli yıldır İşkembeci Halim'den temin ediliyor. Mekanda tadabileceğiniz en makbul çorba elbette ki damar tuzlama. İşkembenin üzerinde yer alan damar kısmından yapılan çorbayı içerken kokusu da olsa, sarımsak eklemeyi unutmayın. Lale'de ayrıca kuzu paça ve kellesinden yapılan kelle paça, kokoreç ve yarımbaş diye tabir edilen kuzu başı da sakatat sevenler için ideal bir mönü oluşturuyor. Sakatatlar arası iyi olmayanlar için de mekanda bir güzellik düşünülmüş ve mönüye et, kebap ve mantı çeşitleri de eklenmiş. Lale haftanın yedi günü 24 saat açık. İşletmeci Vedat Akkaya mekanlarının 47 senedir hiç kapanmadığını ve dükkanlarına ait bir anahtarları olmadığını da belirtiyor.


Lale'ye gitmişken yapmak isteyenler için işkembe çorbasının da tarifini aldık:


Malzemeler

7 1 kilo dana işkembe (Kostiksiz)

7 Yarım tencere su

7 4 yumurta sarısı

7 1 kaşık yoğurt

7 Yarım limon

7 tuz


Yapılışı

Bir kilo dana işkembesi iri parçalara ayrılarak yarıya kadar su doldurulmuş olan düdüklü tencerede iki saat pişirilir. Pişen işkembeler istenilen büyüklükte doğranır. Daha sonra tekrar düdüklü tencereye boşaltılır. Diğer yandan dört yumurtanın sarısı, yarım limon suyu, bir kaşık yoğurt ve tuz çırpılır. Hazırlanan bu terbiye kaynamakta olan işkembelerin üzerine dökülür. Eğer arzu edilirse içerisine dana kemiği de atılabilir. Çorba terbiyeyle beraber bir taşım kaynatıldıktan sonra sarımsakla beraber servis edilir.


LEZZET REHBERİ….

Adı: Lale İşkembecisi

Ne yenir: İşkembe Çorbası, Kokoreç veya Yarımbaş, Pilav ve tatlı olarak da Zerde

Ne ödenir: Bir kişi için 24 YTL

Ne zaman gidilir: 24 saat açık

Nerede: Tarlabaşı Bulvarı No: 3, Beyoğlu

Tel: 0212 252 69 69

15 yıl önce