|

Kraliçe Arı''dan ballı tarifler

Debra Roberts 300 bin arısıyla Amerika''da yaşıyor. Evde işlerini bitirdikten sonra kovanlarının sesini dinleyen Debra''ya kraliçe arı demek hiç de yanlış olmaz.

Aysel Yaşa
00:00 - 2/11/2014 Pazar
Güncelleme: 18:44 - 1/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Kraliçe Arı''dan ballı tarifler
Kraliçe Arı''dan ballı tarifler

Türkiye, dünyadaki en büyük bal üreticilerinden biri. 6.5 milyon kovanıyla üretilen ballar, dünyanın birçok noktasına ulaşıyor. Hatta dünyanın yüzde doksanına, çam balı ülkemizden gidiyor. Üstelik Türkiye''nin çiçek kaynağı Avrupa''nın tamamına eşit. Bu da balın tadı ve kalitesini arttırıyor. Bunları ben söylemiyorum. Ta Amerika''dan kalkıp gelip, arıların peşine düşen arı delisi bir kadından aktarıyorum. İsmi Debra Roberts. Ama siz ona kısaca kraliçe arı diyebilirsiniz. O, usta bir arıcı, doğal arıcılık eğitmeni, konuşmacı, danışman ve yazar.

ARILAR BİZİ DAHA İYİ İNSANLAR YAPAR

Bal arıcılığının özellikle şehir ortamında gelişmesi için işbirlikleri ve yeni arıcılara danışmanlık yapıyor. Ele aldığı konular itibariyle dikkat çekiyor. Çünkü o 300 bin arısıyla, Amerika''da Güney Karolina''da yaşıyor. Kadınlar ve arıcılık, arıcılıkta kadınların yöntemleri üzerine çalışıyor. Öyle ki Debra''ya göre arıcılık, kutsal bir pratik.

Ele aldığı konulardan belki de en ilginci ''Arılar bizi nasıl daha iyi insan yapar?'' Kendisi bu sorunun cevabını bulmuş olmalı ki, pozitif enerjisiyle müthiş bir hava yayıyor etrafına. Geçtiğimiz hafta deneyimlerini paylaşmak üzere, Anavarza Bal''ın davetlisi olarak Türkiye''deydi Debra. Yani onun deyimiyle en sevdiği şehirde, en sevdiği şeyler, arılarla ilgili konuşmaktan memnundu.

BU TİCARET İŞİ DEĞİL

Doors Akademi''de gerçekleşen etkinlikte ana kraliçe, bizleri arıların büyülü dünyasına doğru yola çıkardı. Severek yediğimiz balın, yapım aşamalarını bir bir gösterdi. Debra bu işi asla ticaret amaçlı yapmadığının altını çiziyor her fırsatta: ''Ben kendimi arılara adadım. Ve bunu asla ticaret amaçlı yapmıyorum. Tüm dünyada bilgilendirici konuşmalar gerçekleştiriyorum, arılara bakıyorum ve bal hasadı yapıyorum.''

Kovanlarını dinliyor

Evinin bahçesinde büyük bir arılığı varmış Debra''nın. Girişinde Mevlana''dan ''Sevdiğiniz şeyin sizi sessizce çekmesine izin verin'' diye yazdığını söylüyor. Günün büyük bir çoğunluğunu da burada geçiriyor. Öyle ki ''Seyahat etmiyorsam beni arılığımda bulabilirsiniz. Evdeki işlerim bittiğinde kovanlarımı dinliyorum''

diyecek kadar. Amerika''da yaşarken Türkiye''deki arıları da ihmal etmiyor Debra. ''Bu ülke, arılar, tabiatlar ve floral kaynaklar için hayret verici bir yer. Arıları, balı ve arıcıları, Türkiye''nin ulusal zenginliğinin bir parçası olarak adlandırabilirim. Amerika''da yaklaşık 2.5 milyon kovanımız bulurken Türkiye bunu aşmış durumda'' diyerek balımızın kıymetini bilmemiz konusunda bizi uyarıyor.

Bu tarifler çok tatlı

Debra''dan balı ve arıları böyle detaylı dinledikten sonra şifa kaynağını yemekte kullanmamak olmaz. Etkinliğin devamında Doors Akademi profesyonel aşçılık eğitmen şefi Mehmet Fehmi Saman ve asistan şef Eren Sağlık ile mutfağa giriyoruz. Ballı yemek tarifleriyle lezzet şöleni yaşayacağız. Öyle de oluyor. Etkinlik bitiminde akademiden aldığımız sertifikamız, elimizde pişirdiğimiz yemeklerle ayrılıyoruz. Merak edenler içinse tarifleri almayı unutmuyoruz.

Ballı Tavuk Kanatları
Hazırlanışı:
Sarımsağı ezdikten sonra içerisine zeytinyağı, soya sosu, bal ve tuz- karabiberi ekleyip karıştırın. Tavuk kanatlarını çizerek sosla harmanlayın. Tavukların sosu iyice çekmesini sağlayın. Hazırlanan kanatları 190 derecede ısıtılmış fırında tavuklar karamelize olana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Malzemeler:
350 gr tavuk kanat (çizik atılmış), yarım yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay bardağı soya sos, yarım su bardağı bal, 1 diş sarımsak yarım yemek kaşığı ketçap, tuz, karabiber.
Helva-yı Hakani / Ballı Helva
Hazırlanışı:
Tereyağını tencerede eritin. Yağ eriyince sırayla ilk pirinç ununu sonra nişastayı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Daha sonra unu ekleyin ve hafif ateşte kavurmaya devam edin. Diğer tarafta bal ile sütü hafif ateşte bal eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın. Bu arada helvayı rengi dönene dek kavurmaya devam edin. Kavrulmuş un karışımının üzerine şerbeti dökün ve bir kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika pişirin. Ilık olarak servis edin.
Malzemeler:
65 gr un, 65 gr pirinç unu, 65 gr nişasta, 65 gr tereyağı, 1 su bardağı bal, 300 gr süt
9 yıl önce