|

Lokma'da bu ay kestane ve ayva var

Yeni Şafak
04:00 - 1/02/2015 Pazar
Güncelleme: 20:35 - 31/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Lokma Dergisi bu ay sayfalarında yer verdiği kış lezzetlerine kestane ile başlıyor. Kestane püresi, ballı kestaneli ekmek, kestaneli lahana dolması bunlardan bir kaçı. Kış aylarını lezzetlendiren meyve ayva derginin bu ayki konuklarından biri.  Hem gözleri ve damakları şenlendiren narlı ayva tatlısı, yemeye doyum olmayan portakallı ayva reçeli, denemekten memnun kalacağınız ayvalı cevizli tart da Lokma’nın sayfalarını süslüyor. Ekibin favorisi ise ayvalı zeytinyağlı kereviz. Ayın dosyasında hepimizin sevdiği bir tat var: Çikolata. Çikolata sevenler için 9 çikolata içeren tarif yer alıyor dergide. Sütlü çikolatalı cupcake, sufle, bisküvili karamel bar ve çikolata soslu kek... Hepsi ağız sulandırıyor. Tam mevsimi bölümünde ise sağlıklı yemekler pişirmeyi seven annelerin gözdesi iki sebze var: Brüksel lahanası ve brokoli. Yöresel lezzetlerde Erzurum’un ünlü yemekleri var. Dünya Mutfağı’ndan ise Lübnan’dan 8 tarif. Kitaptan Fırlamış Gibi köşesindeki konuk kitap Kürk Mantolu Madonna. Tek çeşitle ziyafet sofrası kurmanızı sağlayacak yemek ise hem doyurucu hem lezzetli hem de şık bir sunuma oldukça müsait. Kestaneli Bademli Pilav. Hazırlama süresi 1 saat, pişirme süresi 2 saat olan 6 kişilik bu yemeğin tarifini sizlerle paylaşıyoruz. 


Malzemeler:
 1 adet orta boy bütün tavuk, 3 su bardağı pilavlık pirinç, 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, 2 adet orta boy jülyen doğranmış havuç, 1/3 su bardağı çiğ kavrulmamış Antep fıstığı (Bir taşım kaynatılıp kabukları soyulmuş), 1/2 su bardağı çiğ badem (Bir taşım kaynatılıp kabukları soyulmuş), 500 gr. tavada ya da fırında pişirilmiş,kabukları ayıklanmış kestane, tuz, tarçın.

Hazırlanışı: 
Tavuğu tuzlayıp kemikleri etlerinden ayrılıncaya kadar pişirin. Pirincin üzerine sıcak su ekleyip dinlendirin. Pişen tavuğun etlerini ayrı bir tencereye ayıklayın ve üzerine bir kaç kepçe suyundan gezdirin. Yapışmaz bir tencereye havuç ve zeytinyağını  kavurun sırasıyla fıstık, badem yıkanmış pirinci ekleyip kavurun. Üzerine 4,5 su bardağı kaynar tavuk suyu ve kestaneleri ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirip  demlendirin. Önceden pişirdiğiniz tavukları da ısıtıp toz tarçınla servis edin.
#lokma dergisi
#kestaneli bademli pilav
#ayva reçeli
#ayva tatlısı
9 yıl önce