|

Maraşlı gençleri anlamak için Hollywood'a bak...

Dört kardeşin aynı anda hayatlarına son verdikleri haberini aldığımızdan beri aynı soruyu soruyoruz hepimiz: Neden? Bu zor sorunun cevabını bulmak için edebiyat ve sinemadaki benzer intiharları, olayları irdeleyerek anlam vermeye çalıştık.

Emeti Saruhan
00:00 - 1/05/2011 Pazar
Güncelleme: 22:26 - 30/04/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Maraşlı gençleri anlamak için Hollywood'a bak...
Maraşlı gençleri anlamak için Hollywood'a bak...

Kahramanmaraş'ta dört kardeşin trajik bir şekilde hayatlarına son vermeleri hepimizi derinden sarstı. Elbette her ölüm ve her intihar üzücüdür. Ancak böylesi hepimizin tüylerini diken diken etti. Dört kardeşin dördü birden, yaşamla ölüm arasındaki bir ip inceliğindeki sınırı kendi istekleriyle geçtiler. Benzer bir olay yine Kahramanmaraş'ta yaşanmıştı. Dört kız kardeş kendilerini Ceyhan Nehri'nin sularına bırakmıştı. İntihar mı kaza mı bilinemedi… Aklımız almıyor, anlamlandıramıyoruz. Bu yüzden bir tarikat bağlantısı, bir psikoz aramamız, anne babanın ruh halini tahlil etmemiz, isimlerinin anlamlarında bir cevap aramamız Beraris, Raden, Rulin ve Sajen'in… Bir film senaryosu ya da bir romana konu olabilecek bir olay bu. Zaten hemen sonrasında benzer olaylar, kitaplar, senaryolar üşüşüyor zihnimize. Orada aslında ne olduğunu toprağın altında yatan 4 cansız bedenden başka kimse bilemez tam olarak. Ama çağrışımdan yola çıkarak sinema, edebiyat ve mitolojideki benzer olayları gözden geçiriyoruz. Onlar sırlarını alıp götürdüler. Bize edebiyatını yapmak kaldı.

İNTİHAR SEBEBİ ANLAŞILAMAYAN 5 KIZ KARDEŞ

The Virgin Suicides / Masumiyetin İntiharı Jeffrey Eugenides'in yazdığı bir roman. Daha sonra yine aynı adla Sofia Coppola'nın yönetmenliğinde beyaz perdeye yansıtılmış. Sağocaklar'ın evlerinde yaşananların bu filmi akla getirme sebebi ise filmde katı kurallı bir ailenin içinde büyüyen yaşları 13 ile 17 arasında değişen beş kızkardeşin toplu intiharı. Dominant bir anne ve bu annenin baskısı altında ezilen silik bir baba karakteri. Lisbon kardeşler normal bir görünüm sunmaktalarsa da, aralarından birinin intihar etmesi tüm dikkatleri aileye çevirir. Katı Katolik ahlakını benimsemiş Lisbon ailesi kızlarının intiharı üzerine konuşmamakta, gerçekler bir sır olarak kalmaktadır. Kızlar bir eve hapsedilerek plakları yakılır. Dışarı çıkmaları yasaktır. Komşunun oğulları kızları kurtarmak istemektedir. Ancak onlar kurtarılmayı beklemeden intihar ederler. Film ve kitapta kızlar, neden intihar ettikleri asla tam olarak anlaşılmayan fantastik ve gerçekdışı karakterler gibi görünüyor.

EVİN İÇİNDEKİ TUHAF DÜNYA

Köpekdişi “Kynodontas/Dog Tooth” filmi de yaşananların çağrıştırdığı filmlerden biri. Konusu bir anne-babanın çocuklarını evlerine hapsetmeleri ve bunu normal yaşamsal bir gerçekmiş gibi çocuklarının beynine işlemeleri anlatılıyor. Evde tamamen farklı bir yaşam oluşturan sapık ebeveyn çocuklara yaşadıkları dünyanın dışında bir dünya var olmadığını düşündürüyorlar. Çocuklar için “zombi “ 'sarı bir çiçek'ken , “deniz” bir sandalye ve “telefon” bir tuzluk. Bir çocuk sağ köpek dişi düştüğünde evden çıkabilir. Evden yalnızca araba ile güvenle çıkabilirsiniz. Kynodontas/Dog Tooth ebeveynlerin çocuk eğitiminin nasıl da yanlış yönlendirilebileceğini konu alan bir sistem sorgulaması. Çocukları dış dünyadan soyutlayıp evrendeki en güvenli yerin ev olduğunun aşılanması çocuklar üzerinde yaralar da açıyor. Dogtooth filmi ensest, şiddet ve psikolojik yamyamlığı bir arada bulunduruyor.

5 YAŞINDA YENİ DOĞAN JACK

Emma Donoghue'nun Room / Oda kitabı, babası tarafından annesiyle birlikte doğumundan 5 yaşına kadar bir odaya hapsedilen ve dünyayı o odadan ibaret olarak algılayan Jack'ın öyküsünü anlatıyor. Babası, Yaşlı Nick, Jack'in annesini okul yolunda bir genç kızken 'çalmış', evinin arkasındaki dış dünyayla ilişkisi kopartılmış kulübeye tıkmıştır. Neredeyse her gün ırzına geçtiği anne, bu duruma razı olması karşılığında Jack'in maddi ihtiyaçlarını Nick'e karşılatır. Küçük bir çocuğun gözünden anlatımını dinlediğimiz bu hayatta, gelişim için ilk özdeşim modelleri 'Kurabiye Jack' ya da 'fasulye sırığına tırmanan Jack' gibi masal kahramanları olur. Anne ile Jack, hapsoldukları bu Oda'da çok az anne ve çocuğun yaşayacağı cinsten bir yakınlık içindedirler. Jack annesiyle beraber Oda'dan dış dünyadaki Jack'in Odası'na geçtiğinde, dış dünyada yaşamaya başlamış olur. Anne ile Oda'da kurduğu kopmaz bağların sağladığı güvenlik ile dış dünyaya uyumunu sağlar. Jack, beş yıl önce doğmuş, ama dünyaya yeni gelmiş bir çocuk olarak hayatına devam eder.

TESLİM OLMAKTANSA İNTİHARI SEÇTİLER

Kahramanmaraş'ta geçen olayın Xanthos halkını çağrıştırması ise kardeşlerin dış dünyayı kendilerine düşman olarak görüp tek bağları olan anneleri öldüğünde intihar etmiş olma ihtimalinden. Efsaneye göre Xanthos halkı iki defa toplu olarak intihar etti. Pers ordusuna yenildiklerinde kadınları, çocukları, hazineleri ve kölelerini kaleye doldurup ateşe verdiler. O sırada başka yerlerde bulunan Xanthoslular şehri yeniden kurdu. Xanthos M.Ö. 42 yılında Brutus tarafından işgal edildiğinde ise Xanthoslular Brutus'a teslim olmamak için yine topluca intihar ettiler. Kucağında çocuğu ile bir kadının ateşe atladığını gören Brutus çok üzülüp askerlerine, Xanthosluları kurtaranları ödüllendireceğini söylese de artık çok geçti.



13 yıl önce