|

Master şefle mutfakta

Dünyanın en meşhur yemek okullarından Le Cordon Bleu, Özyeğin Üniversitesi bünyesinde açılan okulunda yemeğe meraklı gençlere klasik mutfak ve pastacılık eğitimi veriyor. Biz de master şef Gilles Company''nin mutfağına girdik ve birlikte leziz bir somon hazırladık.

Aysel Yaşa
00:00 - 24/08/2014 Pazar
Güncelleme: 18:55 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Master şefle mutfakta
Master şefle mutfakta

Dünyada aşçılık yükselen bir trend olarak büyümeye devam ediyor. Bunu Türkiye''de Özyeğin Üniversitesi bünyesinde açılan Le Cordon Bleu''nun atölyesine katılınca anlıyorum. Bilindiği gibi Le Cordon Bleu, geçmişi yüz yirmi yıla dayanan köklü bir Fransız yemek okulu. Şu anda Özyeğin Üniversitesi''nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı''na kaydolan öğrenciler bu okuldan eğitim almış oluyorlar. Ayrıca dışarıdan katılacak olanlar için, her bir modülü on hafta süren sertifika programları da bulunuyor. Okul, anlatmakla bitmez, en iyisi atölye deneyimine geçelim. Mutfaklardan birine giriyoruz. Burada Fransız Master şefi Gilles Company''nin kuralları geçiyor. Önlükleri takıyoruz. ''La Loire Usulü Somon'' yapacağız. Başlıyoruz, ders bir: Tüm sebzeler mutlaka yıkanıp kurulanacak. Şef Company, bizim sebze ve meyve konusunda çok şanslı olduğumuzu belirterek başlıyor eğitime. Tabi bu arada somonu da hazırlıyor. Yemeğimiz krema ve soğandan hazırlanan bir sosla servis ediliyor. Company, öyle ayrıntılara dikkat ediyor ki şaşırmamak mümkün değil. Bir kere çok disiplinli, mutfağını düzenli kullanıyor. Hijyen konusunda dikkatli fakat abartıyı sevmiyor. Tuzu kaşıkla eklemeye çalışırken beni uyarıyor: ''O kadar abartmaya gerek yok.'' Özetle, Le Cordon Bleu mutfağında bulunmak, mutfağa dair bir çok detayı öğrenmenize sebep oluyor. Bitiminde verilen sertifika da cabası. Şef Company ve disiplini, mutfağa dair temel bilgilerin yanı sıra bu kültüre ilişkin de detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.

İşte La Loire usulü Somon''un tarifi
Malzemeler:
200 g Somon Biftek, 100 g Küp kesilmiş ve tütsülenmiş somon, 1 adet havuç, 1 adet soğan, 1adet yeşil kereviz sapı, 1adet baharat demeti, 6 adet Beyaz karabiber tanesi, 1 dilim limon, yarım litre su, deniz tuzu (sos için), 50 g Arpacık soğan, 70 ml krema, 5 Adet ezilmiş tane siyah biber, 200 g Küp küp kesilmiş tereyağı, 10 g Kapari, ince deniz tuzu.
Yapılışı:
Somonu yıkayınız, tartınız ve darne kesim yapınız. Streçle kaplayarak, dinlendiriniz. Soğan ve havuçları halka şeklinde kesiniz. Yeşil kereviz sapını, beyaz biber tanesini, baharat demeti ile bir sos tenceresine alınız. Sirke ve su ekleyerek, kaynatınız. 15 dakika kısık ateşte pişiriniz. Somonu court boullion (su ve sebzeler) içerisinde 15 dakika boyunca pişiriniz. Piştiğinde ana kemiği çıkartınız. Arpacık soğanları ince ince kıyınız. Kremayı sos tenceresine döküp, soğanları da ekleyiniz. Piştikten sonra küp küp kesilmiş tereyağını sürekli çırparak ekleyiniz ve çeşnilendiriniz. Kapari ve füme somonu ekleyiniz. Somonu sos, salata ve yarım limon ile süsleyiniz.
10 yıl önce