|

Maziye bir bakıver…

2014 yılını geriye bıraktığımız şu günlerde siyasetten kültür sanata, insan hikayelerinden ödüllere doğru şöyle bir yolculuk yaptık. 20 dakikada, Müslüman Kardeşler'in 529 üyesine idam kararı çıkması, yerel seçimler, sinema dünyasından Ayşe Şasa ve Yüzyıllık Yalnızlık kitabının yazarı Gabriel Garcia Marquez’in ölümü ve daha pek çok olay tarihte yerlerini aldı bile.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/01/2015 Pazar
Güncelleme: 17:03 - 10/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Her yıl hazırladığı almanakla geçen yılın fotoğraflı özetini sunan NTV’nin 2014 yılı almanağı da yayımlandı. Geride bıraktığımız yıl boyunca Türkiye ve dünyada meydana gelen olayları aktaran NTV klasiği Almanak’ta birçok ayrıntı veriliyor. Türkiye’de yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleri,  ardı arkası kesilmeyen operasyonlar, barış süreci, IŞİD,  Ukrayna’da iç savaş, krizin yükünden kurtulamaya çalışan dünya ekonomisinin yanı sıra kültür sanatta yılın olayları, hayatını kaybeden yazar ve aktörler de yer alıyor. Fotoğraflarla sunulan bu özete baktığınızda geçtiğimiz yılın pek de parlak yaşamadığını göreceksiniz. Suriye’de bitmeyen savaş, Filistin’de, Gazze’de çatışmalar, Soma’daki maden kazası, dünyada yaşanan doğal felaketler ve dahası almanakta birbirinden etkili karelerle yer alıyor. Bunun yanı sıra spor dalında ödül almış, tarihe geçmiş bazı olaylara da değiniliyor. Almanağı bu yıl Adnan Bostancıoğlu ve Sevin Okyay yayına hazırlamış. Fotoğraflar ise yerli ve yabancı ajanslardan dikkatle seçilmiş. İşte bu yılın olaylarından, almanağa düşenler…


301 İŞÇİNİN ACISI YÜREK DAĞLADI

Soma’da Soma Holding şirketine ait kömür ocağında çıkan yangında 301 işçi hayatını kaybetti. Tüm ülkeyi yasa boğan kazanın ardından şirketin ağır ihmalleri olduğu anlaşıldı. Soma Holding çalışanları hakkında başlatılan soruşturmada 25 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 4’ü tutuklandı. 


DARAĞACINDA AFFEDİLDİ

İran’da 7 sene önce işlediği cinayet sebebiyle idam cezasına çarptırılan Balal isimli genç, kurbanın annesi tarafından darağacındayken affedildi. Tabureye çıkarılıp boynuna ip geçirilen mahkumun infazını gerçekleştirmesi beklenen acılı anne, Balal’a tokat atmakla yetinip affettiğini söyledi. 


İŞKENCENİN KARA LEKESİ: EBU GUREYB KAPATILDI

Irak’ta ABD askerlerinin işkenceleriyle hatırlanan Ebu Gureyb hapishanesi kapatıldı. Irak Adalet Bakanlığı kararın güvenlik nedeniyle alındığını ve 2400 mahkumun başka hapishanelere sevk edildiğini bildirdi.


KIŞ UYKUSU’NA ALTIN PALMİYE

67. Cannes Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu. Festivalin en büyük ödülü olan Altın Palmiye’yi Kış Uykusu adlı filmiyle Nuri Bilge Ceylan aldı. Altın Palmiye’yi 1982 yılında Yol filmiyle yine Türkiye almıştı.


VOLEYBOLCU KIZLARDAN GUİNNES REKORU

Avrupa ve Dünya Şampiyonu Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı son 2 sezonda Türkiye Ligi, Türkiye Kupası, Süper Kupa, Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda elde ettiği aralıksız 73 maçlık galibiyet serisiyle Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdi.


GABRİEL’DEN OKUYUCULARINA VEDA

İspanyol dilinin en büyük yazarlarından Gabriel Garcia Marquez 87 yaşında öldü.


MESCİD-İ AKSA’DA GERİLİM

Mekke ve Medine’den sonra Müslümanlar için en kutsal üçüncü yer olarak bilinen Mescid-i Aksa’ya girmek isteyen aşırı sağcı İsrailliler bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açtı.


GÜLE GÜLE AYŞE ŞASA

Türk sinemasının en iyi senaristlerinden Ayşe Şasa, zatürre sebebiyle hayatını kaybetti. Yine Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Çolpan İlhan hayatını kaybetti. 


AK PARTİ ZAFERİ

Türkiye genelinde yapılan yerel seçimleri Ak Parti kazandı. Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki iktidar partisi art arda sekizinci seçimini kazanırken yerel seçimlerde de kendi tarihinin en yüksek oy oranına ulaştı.


HALK ERDOĞAN DEDİ

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez halk oylamasıyla yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini iktidar partisi Ak Parti’nin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kazandı. 


ÇUVALIN İÇİNDE BİR MASUM BEBEK

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyünün ağır kış koşulları sebebiyle merkezle bağlantısının kesilmesi 3 yaşındaki Muharrem Taş’ın hayatına mâloldu. Ailesi, bir çuvalın içine koyduğu Muharrem’in cenazesini 16 km’lik yolu kat ederek otopsiye götürdü.


ÜNLÜ KOMEDYENİN ACIKLI SONU

Meşhur aktör, büyük komedyen Robin Williams, California’daki evinde ölü bulundu. 63 yaşındaki Williams’ın intihar ettiği anlaşıldı. 


20 DAKİKADA 529 İDAM

Mısır’da 529 Müslüman Kardeşler üyesi, sadece 20 dakika süren karar duruşmasında idam cezasına çarptırıldı. Mısır’da yasaklanan Müslüman Kardeşler hareketi üyesi bu grup, 1200’den fazla Mursi taraftarlarını kapsayan daha geniş bir davaya bağlı olarak yargılanıyordu. Müslüman Kardeşler idam kararlarını yok saydığını açıkladı. 


KÖSEM SULTAN VE DANGİ REKORU

Dünyanın en kısa ve en uzun insanı Londra’da bir araya geldi. Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren ikiliden Nepalli Chandra Bahadur Dangi 54,6 cm boyunda, Türkiye’den Sultan Kösem ise 2,51.

#2014
#almanak
#soma
#seçim
#williams
9 yıl önce