|

Mücevher kitaplar

Topkapı Sarayı’ndaki 400 yıllık çok özel bir Kur’an-ı Kerim’in tıpkı basımının, el yapımı özel kağıtlar, gerçek deri, 23 ayar altın, kadife kumaşlarla işlendiğini düşünün. Özel istek üzerine sınırlı sayıda yapılan bu kitaplar hem zarfı hem mazrufuyla adeta birer mücevher.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2015 Pazar
Güncelleme: 18:01 - 14/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kişiye özel tasarımların gittikçe öne çıktığı günümüzde kullandığımız şahsi eşyalardan vereceğimiz hediyelere kadar kişiye has ve özel ürünler arıyoruz. Teknoloji de bu imkanı bize sunuyor. Seçenekler arttıkça farklılık isteği de artıyor. Bu trendi gören İnce Sanat Evi ise alanında farklı bir yer edinmek için “Lüks Kitap” da diyebileceğimiz bir konsepti başlatmış 4 sene önce. Özel deriler, kadife kumaşlar, elle yapılan özel kağıtlar yeri geldiğinde Swarovski taşların bile kullanıldığı, içeriğinde ise ya kişi için özel bir içeriğin ya da Osmanlı dönemi nadir kitapların tıpkı basımları gibi klasik içeriklerin yer aldığı, sınırlı sayıda üretilen kitaplar bunlar. Devlet başkanlarının, dünyanın sayılı fotoğraf sanatçılarından Reza’nın, Türkiye’deki önemli iş adamlarının ve Topkapı Sarayı’nda yeniden gün yüzüne çıkmayı bekleyen çok özel Kur’an-ı Kerim’lerin özel ciltli versiyonlarının bu kitaplar arasında yer aldığını söylemeliyiz. 


Özel şeyler isteniyor

İnce Sanat Evi aslında baskı alanında faaliyet gösteren Mega Basım’ın alt kuruluşu. Genç yöneticisi Mustafa Selim Kondu, yurt dışında stratejik satın alma alanında çalıştıktan sonra, babası Hasan Bey’in e-mail’i ile sıla-i rahim yapmaya karar veriyor. Rekabeti de göz önüne alınca farklılaşalım düşüncesiyle özel kitaplar yapmaya başlıyorlar. Kondu, “Dünyada az üretilen kitaplara fokuslanalım dedik. Çünkü yüzde 50 ihracaata çalışıyoruz. 5 ülkede ofisimiz var. Yani dünyadaki matbaalarla rekabet ediyoruz. Ekonomi geliştikçe şirket sahipleri sanatsal eserlere daha çok ilgi göstermeye başladı. Ekonomi geliştikçe bu alan da gelişti. Kendileri hakkında da daha ünik, daha özel şeyler yapma isteği doğdu. Biz de bu alanı gördük ve eğildik” diyor. 


Keçi ve oğlak derisi tercih ediliyor

Kitaplar çok özel malzemeler kullanılarak yapılıyor. Dünyanın her yerinden malzeme araştırıyorlar. Bunun için özel bir ekip var. Özel malzemeleri bulup belli bir adette depoluyorlar. Dış kaplamalarda deri tercih ediliyor. Gerçek deride keçi ve oğlak derisi kullanılıyor. Daha çok İtalya’dan getirtilen derilerin yanı sıra Amerika ve Hindistan’dan temin edilen deriler de var. Suni deri kullanılmak istenirse termo deri adı verilen bir tür kullanılıyor. O da İtalya’dan geliyor. Kitapların kağıtları daha çok elle yapılan kağıtlar oluyor. Hindistan ve Japonya’dan getirtiliyor. Bu kağıtların 500 yıl sararmaması ya da üzerindeki deseni nedeniyle ayrıntıları çok iyi vermesi ya da özel dokusu nedeniyle duygu katması gibi özellikleri var. Altın kullanılacaksa 23 ayar gerçek altın kullanılıyor. 


Her yere kitap yapıyorlar

Bu kitapları kimler yaptırıyor derseniz. Devlet bazında sayacak olursak Azerbeycan, Kazakistan, Kırgızistan, Fransa, Gürcistan ve Türkiye. Kazakistan Cumhurbaşkanının doğum günü için iki yıl iki ayrı kitap hazırlanmış. Bunlardan birinde Sultan Nazarbayev’in sözleri var. Rusça ve Kazakça olarak 250’şer adet yapılmış. Tamamen el yapımı. Türkiye’de ise Cumhurbaşkanlığı için İRCİCA ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görevini devretmeden çok kısa süre önce bir çalışma yapılmış; Fahreddin Paşa ve 2. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı’nda bulunan fotoğraf arşivinden Mekke ve Medine’nin Osmanlı toprağıyken çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı Harameyn kitabı. Kitapta büyük ebatta Mekke ve Medine panoraması yer alıyor. Arşivdeki fotoğraflar alınıp işlenmiş, yıpranmış yerleri orijinal haline uygun olacak şekilde yeniden çalışılmış. Yaklaşık 7 aylık çalışmanın sonucunda bu kitap ortaya çıkmış. Sırf bu kitap için özel bir ekip kurduklarını ve 10 farklı maket yaptıklarını anlatan Konda, kitabın tüm devlet başkanlarına gönderildiğini söylüyor. Kişi ya da kurum bazında ise yurt dışından İngiltere, Fransa, Azarbeycan, Gürcistan en ağırlıklı çalıştıkları ülkeler. Bunun dışında çok hacimli olmamakla birlikte tüm dünyadan sipariş alıyorlar. Ünlü İranlı fotoğraf sanatçısı Reza’nın da 4 kitabını basmışlar. Lansmanı Fransa’da yapılan kitap için Reza 15 gün matbaada baskının başında beklemiş. Türkiye’den ise ünlü iş adamlarından talepler geliyor. İnan Kıraç, Aydın Doğan için hazırlanan kitap, Mehmet Ali Yalçındağ’ın doğum günü için eşi Arzuhan Yalçındağ’ın yaptırdığı, şiirlerini içeren kitaplar gibi. Şirketler ise 70. Yıl gibi özel durumlar için kitap yaptırabiliyor. 


Konsepte göre kapak

El işçiliği de çok özel. Örneğin cilt yapımında, Osmanlı klasik cilt sanatının ünlü sanatkarı İslam Seçen’e danışıyorlar. Ekipten üç kişi İslam Seçen’in yanında eğitim alıyor. Seçen ise zaman zaman bizzat gelerek yol gösteriyor. Konda, hızlı davranmak adına klasik ve moderni birleştirmek zorunda olduklarını ifade ediyor. Her kitabın kağıdı, derisi, işçiliği konseptine özel. Kazak halılarının tanıtıldığı bir kitabın kapağı özel olarak ördürülen bir kumaş oluyor mesela. 

#topkapı sarayı
#kitap
#sahaf
#mücevher
9 yıl önce