|

Mutfaklar kışa hazırlanıyor

Buzdolapları, dondurucular bu aralar en yoğun dönemini yaşıyor. Domatesten salça, salatalıktan turşu, kırmızıbiberden kahvaltılık, çeşitli meyvelerden kompostoluk, taze fasulyeden konserveler… Kışın bulamayacağımız sebze ve meyvelerin konserveleri hazırlanıyor şimdilerde.

Ramazan Bingöl
00:00 - 28/09/2014 Pazar
Güncelleme: 19:43 - 27/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Mutfaklar kışa hazırlanıyor
Mutfaklar kışa hazırlanıyor

Bir masa düşünün. Yazın toprağa gömülerek vaktinin gelmesi beklenen peynir, közlenmiş kırımızı biber, kokusu odayı saran bir domates sosu, fasulye ya da bamyanın yer aldığı lezzetli yemekler. Kışın bunların organiğini, kokulusunu bulmak elbette zor. Ancak ev hanımları hem sağlıklı beslenmeye hem de çetin ve daha masraflı geçen kış aylarında ev ekonomisini dengelemeye de yardımcı oluyorlar ve domates, biber patlıcan kurutuyor, tarhanalar, erişteler yapıp, kavanoz kavanoz turşu kurup kışa hazırlık yapıyorlar.

Pazarlar bereketli zamanını yaşıyor

Kış hazırlıkları evlerde olduğu gibi pazar tezgâhlarında da kendini hissettiriyor. Kışa hazırlık yapan hanımların isteklerini karşılamak için tezgâhlar, özellikle konservesi yapılabilecek ürünlerle adeta görsel şölen yaşatıyor. Özellikle de büyük şehirlerle kıyasladığımız da kış hazırlıkları Anadolu''da oldukça yoğun geçiyor. Aslında sadece kışa özgü bir durum da değil bu. Anadolu da hasadı yapılan hemen hemen herşeyin kurusunu, konservesini, kavurmasını bulmak mümkün.Toprağı işleyen, onun bereketine , ürettiği ürünlerin zaman ve lezzet döngüsüne vakıf olan insanlar elbette yine bu konuda farkındalar. Biliyorlar, canlarının çektiği her besini, keselerine zarar vermeden, en lezzetli ve doğal hali ile tüketmek kendi ellerinde.

Masraf yarıya iniyor

Mevsimi dışında tezgâhlarda yer alan ürünler sağlığın yanı sıra cep yakıyor. Özellikle de hemen hemen her yemeğin, sofranın olmazsa olmazı domatesi birkaç kilo almak birçok bütçeye ciddi zarar veriyor. Yazın kilosunu iki liraya aldığımız domatesi kışın beş liraya bulmak neredeyse imkânsız. Üstelik tadı da, kokusu da domatese benzemiyor.

DOMATES ZAMANI

Bu sebeple özellikle de şimdilerde evlerden buram buram konservelik için hazırlanan domates kokusu yükseliyor. Bunun yanı sıra bezelye, bamya, taze fasulye, dolmalık biber, erik, vişne gibi çok çeşitli kompostoluk ürünler de kış için hazırlanıyor. Aynı durum ette de söz konusu. Suni otlarla beslenen ve cep yakan hayvanların etlerini tüketmek istemeyen, özellikle de Anadolu insanı kış için kavurma hazırlıyor.

Bilindiği üzere ilk olarak savaşların yoğun olduğu dönemlerde kolaylık sağlamak adına kullanılan fabrikasyon konserveler halka da yayıldı. Ancak bu gıdalar şüphesiz ki katkı maddeleri ve koruyucularla destekleniyor. Bu yüzden konservenin en faydalısı evde ha zırlanan ve içerisinde herhangi bir katkı bulunmayanıdır.

Domates konservesi yapılışı

Domatesleri güzelce yıkayıp robotta çekin. Bir tencereye yağsız olarak koyun, kaynamaya başladıktan sonra 30 ila 45 dakika arası pişirin. Ayrı bir tencerede kavanozları kaynatmak için su kaynatın. Hâlâ domates kaynamaktayken, daha önceden yıkadığınız kavanozları tencerede kaynamakta olan suyla çalkalayın ve kavonazları 1-2 dakika kadar ısıtın. Kapaklarıda aynı şekilde kaynar suda biraz bekletin. Domatesleri kaynar kaynar kavanozlara doldurun ve ağzını hiç beklemeden kapatıp düz bir yere ters çevirin. Soğuyan kavanozları, güneş görmeyen bir yerde saklayın.

10 yıl önce