|

Ödülü barışın fotoğrafını çekerek kazanmak isterdim

Anadolu Ajansı’nın 22 fotoğrafa yer verdiği ‘Yılın Fotoğrafı’ yarışmasının birincileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da oy verdiği Filistinli foto muhabiri Ali Hassan’ın ‘Kardeşe Elveda’ ve Özkan Bilgin’in 'Altın Sarısı Yolculuk' fotoğrafları oldu. Hassan, “Mutluyum ama umudun ve barışın fotoğrafını çekerek ödül kazanmak isterdim” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/01/2015 Pazar
Güncelleme: 17:37 - 10/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Anadolu Ajansı’nın aralık ayı boyunca devam eden Yılın Fotoğrafı Yarışması’nda toplam 35 bin oy kullanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı oylamada birincilik ödülünü haber kategorisinde, 9 yaşındaki Filistinli Ansam’ım bayram sabahı, bir İsrail tankından ateşlenen top mermisi ile hayatını kaybeden kardeşinin cenazesine baktığı Kardeşe Elveda fotoğrafı aldı. Yaşam kategorisinde ise Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde yaylaya yapılan yolculuk fotoğrafı, ödüle layık görüldü. Anadolu Ajansı’nın Yılın Fotoğrafı Yarışması’nın birincileri Ali Hassan ve Özkan Bilgin’e deklanşöre basarken hissettiklerini sorduk.


FOTOĞRAFLARIM DA İŞGALE KARŞI DİRENİŞTİR

Ali Hassan o fotoğrafı çekme hikayesini şöyle anlatıyor: "Önce belki size kamptan bahsetmeliyim. Cebeliye mülteci kampı bir  km2 alanda 250 bin kişinin yaşama savaşı verdiği, Gazze Şeridi’nin en kalabalık kampı. Gazze Şeridi boyunca 8 tane mülteci kampı bulunuyor. Jned’in evlerine gittiğimde Ansam’ın çığlık çığlığa ağladığını gördüm. Ansam’la Sameh’in sadece abla kardeş değil, aynı zamanda çok iyi iki arkadaş olduklarını Ansam’ın kalp kırıklığından da anlamak mümkündü. Sameh’in cansız bedeni eve getirildiğinde, Ansam kardeşini son bir kere daha görebilmek için çığlık çığlığa ağlıyordu. Kimse bu isteği geri çeviremezdi, ben de bunu düşündüğüm için o anı fotoğrafladım. Çok üzgündüm, çünkü hayatından henüz hiçbir şey yaşamamış küçücük bir çocuk öldürülmüştü ve neden kardeşinin aniden öldüğünü, onu neden kaybettiğini anlayamayacak kadar küçük ablasının kırık kalbi bu üzüntüye sebep oluyordu.


Kanın, şiddetin ve ölümün tamamen kapladığı katliamın 51. gününde, her gün gördüklerim karşısında tükenmiştim. İsrail ordusunun hedefinde güvenli hiçbir yeri kalmayan Gazze’de daha fazla can kaybı olmaması için her saniye dua edebiliyordum sadece. Filistin’deki çocuklara İsrail tarafından yapılan katliamı tüm dünyaya gösterdiğim için kendimle ve çektiğim fotoğrafla gurur duyuyorum ve Filistin’in durumunu kameramla dünyaya yansıttığım için bunun işgale karşı bir direniş olduğuna inanıyorum."


MUTLU VE ÜZGÜNÜM

Başkan Erdoğan’ın fotoğrafıma baktığı ve oyladığı videoyu internette gördüğünde karmakarışık duygular yaşadığını söyleyen Hassan, "Hem mutlu hem de üzgündüm. Mutluydum çünkü fotoğrafım istediğim yankıyı bulmuştu, üzgündüm çünkü küçük bir abla olan Ansam İsrail saldırıları sonucu erkek kardeşi Sameh’ı kaybetmişti. Şunu söylemek isterim, desteklerini hiçbir zaman Filistinlilerden eksik etmeyen Başkan Erdoğan’a ve bütün Türk milletine kalbi teşekkürlerimi sunarım. İnşallah önümüzdeki sene de aynı başarıyı gösterir ve ödülü tekrar kazanırım. Ama bu kez umudun ve barışın fotoğrafını çekerek" diyor.


Doğum günü hediyesi oldu

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde çekmiş olduğu bir yaşam karesinin Anadolu Ajansı'nın yılın fotoğrafları arasına girmesinin gururunu yaşadığını söyleyen yaşam kategorisinin birinci Özkan Bilgin, "Birincilik haberini doğum günümde aldım, mutluyum" diyor.


Yaylacıların zorlu yaşamını en iyi şekilde anlatan resme imza atan Özkan Bilgin fotoğrafın hikayesini şöyle dile getiriyor:"Temmuz ayının son günlerinde ilimizdeki fotoğraf sanatçılarıyla bölgeye gittim. Yaylacıların yoğun ve zorlu çalışmalarını takip ederek, konuyu en iyi anlatacak fotoğrafın gün batımında oluşan kızıllıkla çekilebileceğini düşündüm ve fotoğraf çalışmalarımı sürdürdüm.  Süt sağımı yapılan koyunlar, çobanlar eşliğinde dönüş yoluna geçerken oluşan tozun, gün batımının sarılığıyla bütünleşmesi güzel bir görüntü oluşturdu. Ben de gerekli ayarlama ve pozlamaları yaptıktan sonra ‘Altın Sarısı Yolculuk’ fotoğrafını çektim. Aslında onlarca fotoğraf çektim ve içinden en çarpıcı olanlarını yayınlanması için bir seri halinde ajansa gönderdim. Netice itibariyle de fotoğraflar yurt dışı basına da dâhil olmak üzere birçok site ve gazete de yayınlandı. Bunun da ayrı mutluluğunu yaşadım."


Her fotoğraf bir hikâyedir

"Bana göre her fotoğraf bir hikâyedir" diyen Bilgin sözlerini şöyle sürdürüyor:" Çekilen karenin akılda kalmasını sağlamak için milyonlarca seçeneğin içinden en çarpıcı anı yakalaman gerekir. Ajansımızın yılın oylamasına katılan bütün fotoğrafların çarpıcı bir hikâyesi var. Muhabirler olarak acısıyla, tatlısıyla  birçok olaya şahit oluyoruz ve bunu da her zaman kamuoyuna en iyi şekilde aktarmaya çalışıyoruz."

#anadolu ajansı
#yılın fotoğrafı
#ali hassan
#filistin
9 yıl önce