|

O'nun aşkına...

Nisan baharın müjdesidir. Boşuna coşku dolmaz yürekler. Ne de olsa kainatı aydınlatan Peygamberimiz'in (S.A.V) dünyaya teşrif ettiği aydır Nisan. O'nun doğumuyla ve tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlanmış, adalet ve kardeşlik gelmiştir insanlığın içine... Biz de bu yıl O'nu, aşktan iyi anlayan sanatkar yüreklere sorduk. Onlarda gönüllerini konuşturdu.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 15/04/2012 Pazar
Güncelleme: 21:22 - 14/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
O'nun aşkına...
O'nun aşkına...

Peygamberimiz (s.a.v) anmak için, her yıl Nisan ayında organize edilen, Peygamberimizin doğumu olan Mevlid-i Nebevî, asırlardır milletimiz tarafından "Mevlid Gecesi" olarak kutlanıyor. Peygamberimizin doğum gününü içine alan hafta ise, "Kutlu Doğum Haftası" olarak kabul ediliyor. Bu kutlu ay, her yıl Müslümanlar tarafından çeşitli etkinliklerlerle hatırlanıyor. Biz de bu yıl Kutlu Doğum'u geleneksel sanatlarımızın usta isimleri; Mahmut Peşteli, Davut Bektaş, Faruk Taşkale, Özcan Özcan ve Osman Özçay'a anlattırdık. İşte eserleri ve düşünceleriyle sanatçının gözünden Kutlu Doğum…


OSMAN ÖZÇAY- (HAT)

Osman Özçay, hat sanatında celi sülüs'ü ustalıkla icra eden hattatlar arasında yer alıyor. İslam Konferansı Teşkilatı'na bağlı İslam Kültür Mirasını Koruma Komisyonu'nun sekreterliğini yapan Özçay'ın uluslararası yarışmalarda birincilik ödülü bulunuyor. Özel koleksiyonlarda ve müzelerde yer alan eserlerini klasik anlayışa göre sülüs, celi sülüs, nesih ve muhakkak ile yazan sanatçının Kutlu Doğum'la ilgili fikirlerini şöyle dile getiriyor; "İnsanlık, tüm zamanların en büyük lideri olan Hazreti Peygamberin mesajlarının kıymetini gün geçtikçe daha çok anlayacaktır. Dünyada ve Ahrette başka bir kurtuluş yolu yoktur. Cenab-ı Hakk bizleri onun yolundan ayırmasın."


MAHMUT PEŞTELİ - (EBRU)

Ahmet Mahmut Peşteli günümüzün önemli ebruzenlerinden. Yaptığı "gül" eserini bizimle paylaşan sanatçının Kutlu Doğum'la ilgili düşünceleri şöyle; "Ebru sanatkarı içinde coşan tevhidi nakşeder suya, ondan başka rab yok der gibi bir lale ile. Kimi zaman sevgiliye olan aşkını yansıtır teknesinde bir gül ile. Kimi zaman ise çizer içindeki hüznünü suya, bir karanfil ile... Ben ahlakı tamamlamak üzere gönderildim buyuran, insanlığın gönlüne, iyiyi, doğruyu, güzeli ve ahlakı nakış nakış işleyen o kutlu nebiye selam olsun... Bu yıl ki Kutlu Doğum'un da O nebiye tam ittiba ile insanlığın yeniden kurtuluşu olması temennisiyle..."


FARUK TAŞKALE- (TEZHİP)

Prof. Dr. Faruk Taşkale, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Ana Sanat Dalı Başkanı. "Gül-i Muhammedi" adlı eserin "Ahmet Muhammed Mustafa" yazısı Hüseyin Gündüz'e ait. . Sanatçı Ahmet Avlanmaz koleksiyonundan paylaştığı eseri için şunları söyüyor; "Gül çiçeği stilize, yarı stilize ve natüralist şekilleriyle her dönemde tezhip sanatının vazgeçilmez unsuru olarak karşımıza çıkar. 19. yüzyılda yazılan ve tezhiblenen; Hz. Peygamberimizin kutsal özelliklerini anlatan hilyelerin tamamına yakınının tezyinatında özellikle pembe ve kırmızı güller natüralist üslupta karşımıza çıkar. Gülün her dönemde tezhib sanatında bu kadar önemli olmasının en büyük sebebi hiç kuşkusuz Türk kültür, sanat ve edebiyatında Hz. Peygamberin sembolü olması ve gülün kokusunun Hz. Peygamberin teninin kokusundan geldiğine dair olan inancımızdır"


ÖZCAN ÖZCAN- (MİNYATÜR)

Özcan Özcan, minyatür sanatçısı. Yurtiçinde ve dışında çeşitli kişisel ve karma sergileri katılan sanatçı halen atölyesinde ders vermeye devam ediyor. "Minyatür, gerçek olamayacak kadar büyülü, hayal olamayacak kadar da gerçek bir sanat dalıdır." diyen Özcan'ın Kutlu Doğum: " Kutlu doğum haftası her sene kutlanıyor. Elinde gül olanlar için sergi açılışları her tarafta. Lakin açılan sergilerde sadece gülün ötesine geçemiyor. Peygamber Efendimizin hayatı ya da islami yaşantıyla bağdaşan daha çok iş yapmamız lazım. Peygamberimizin değerini insanlara daha farklı ve tekrarı olmayan eserlere başvurulmalı. O'nu anlatırken basite kaçmamalıyız."


ABDULLAH OĞUZHANOĞLU – (KALEMİŞİ VE TEZHİP)

Hem tezhip hem de kalemişi sanatçısı olan Abdullah Oğuzhanoğlu yurt içi ve yurt dışında tarihi eserler için restorasyon çalışmalarında bulunuyor. Peygamberimizi en iyi anlatan eserlerden biri hiç kuşkusuz Hilye-i Şerifler. Yazısını Said Ebuzerov'un yazdığı ve Oğuzhanoğlu tarafından tezhiplenen bir eserde peygamberimiz anlatılıyor. Sanatçının Kutlu Doğum'la ilgili fikirleri şöyle; "Efendimiz'in (s.a.v) dünyaya gelişine başka bir açıdan bakacak olursak sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın kurtuluşa erme, medeniyete kavuşma, hatta insanlığın kendini hatırlama haftası olduğunu görürüz. Bir sanatçı olarak bu özel gün için aklıma laleler, güller, gibi simgeleşmiş şeyler değil, İslam'ın nuruyla aydınlanmış kendini kurtarmış sahabeler sufiler erenler geliyor. Efendimiz insanlığın bu minval üzere olması için dünyayı şereflendirdi. Şükürler olsun ki Hz. Muhammed'in ümmetiyiz. Sanatçılar "Ben Efendime layık mıyım?" diye sorabilmeliler."


ÜZÜLME - ALLAH BİZİMLE...

Metin: Tevbe suresinin 40. Ayetinden.

Hat: Celi Sülüs istif

Hattat: Davut Bektaş

Manası: "Üzülme Allah elbette bizimledir."

12 yıl önce