|

Özel Tasarımlar Bu Kafede

Neslihan Başkır, “Kitap kafe var da neden kumaş kafe olmasın?” diyerek Ümraniye'de türkiyenin ilk kumaş kafesini açtı. Başkır, kendi tasarımları ile yurtdışından getirttiği özel tasarım kumaşları, Pastela Home Cafe’de kurabiye ve çaylarla birlikte sunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2015 Pazar
Güncelleme: 19:39 - 30/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Ümraniye'de açılan küçük şirin bir kafe var. Çay veya kahvenizi yudumlarken bir yandan da raflardaki kumaşları inceleyebildiğiniz bir kafe. Onlara dokunuyor, beğendiğiniz kumaşlar hakkında kafenin sahibinden bilgi alıyorsunuz. Fikir anası yıllarca çizdiği kumaş desenlerini artık İngiltere, Fransa, İtalya gibi ülkelerdeki müşterilerine gönderen genç girişimci Neslihan Başkır. Çocuk yaşta kumaş deseni çizimlerine başlayan Başkır, “Kitap kafe var da neden kumaş kafe olmasın?” sorusundan yola çıkarak Pastela Home Cafe'yi açmış. Burası Türkiye'nin ilk ve tek kumaş kafesi. Belki de dünyada da tek. Başkır, aynı zamanda özel tasarım kumaşları Türkiye'ye dağıtan tek kişi. Kendi tasarımlarıyla beraber yurtdışındaki özel tasarımların Türkiye'de satışını da sağlıyor.



HOBİSİ İŞİ OLDU


Aslında uluslararası İlişkiler mezunu olan Başkır, çocukluğundan beri hobi olarak yaptığı çizimlerin dışına çıkıp ablasının cesaretlendirmesiyle kumaş desenleri çizmeye başlamış. Ticari amaç gütmeden İnstagram'da paylaştığı tasarımları takipçileri tarafından çok beğenilip satın alınmak istenince e-ticaret sistemini kurarak Pastela Home'un internet sitesinden satış yapmaya başlamış.



ÖRNEK OLMAK İSTEDİM


Var olanın dışında bir şeyler yapmayı sevdiğini belirten Başkır, "Maksadım burada örnek bir konsept ortaya koymaktı. Kumaş kafenin de olabileceğini herkese göstermek istedim. Kendi markamızla yurt dışında bayilerimiz olsun istiyorum. Hatta Mısır ve Dubai'yle ön anlaşmalarını imzaladık. İnşallah Pastela Home Cafe'yi oralara taşıyacağız” diyor. Şu anda bir nevi sezon sonu yaşadıklarını dile getiren Başkır, Haziran ayında yeni kumaşlar ile müşterilerinin hayallerine ortak olmayı planlıyor.







EŞİM SAYESİNDE KOLAYLAŞTI


Farklı tasarımları ilk başlarda yurtdışından getirmenin kolay olmadığını belirten Başkır, eşi sayesinde tüm zorlukları aştığını söylüyor. Dükkânın kuruluşundan, uluslararası ilişkilerin halledilmesi, gümrük işleri gibi zorlukları eşinin hallettiğini vurgulayan Başkır, Eşinin iş tecrübesi ve kendi becerisinden dolayı kuruluş sürecindeki zorlukların üstesinden beraber gelmişler.



Sağlıklı kumaşlar


Pamuk olan kumaşların vücuttaki negatif enerjiyi aldığını ve vücutta oluşan elektriklenmeleri engellediğini hepimiz biliyoruz. Başkır bu yüzden sattığı tüm kumaşların yüzde yüz pamuk olmasına özen gösteriyor. Aynı zamanda kumaşlarda nanoteknoloji özelliği var. Kumaşların hiç biri leke tutmuyor. Burada da örtülerin üzerine bir şeyler dökülüyor ama zamanla kayboluyorlar. Nanoteknoloji sayesinde kumaş ilk olarak lekeyi emiyor daha sonra havaya uçuruyor. Bir de başka güzel bir yanı var. Defalarca yıkansa bile solmuyor. Rengi ilk günkü gibi kalıyor.







FARKLI LEZZETTE SUNUMLAR


Başkır, farklı ülkelerden getirttiği egzotik içecekleri de dükkânında sunuyor. Kurabiye dışında ağırlıklı olarak içecek ikramları hazırlayan Başkır, uzak doğu içeceği olan Yuja çayını bize ikram ediyor. Sıcak ve soğuk olarak içilebilen bu içecek bildiğimiz çayın yanı sıra reçel gibi hazırlanıp 3 gün bekletiliyor. İhtiyaç doğrultusunda tüketiliyor. Bunların dışında Brezilya, Arap ve Suriye kahveleri var.



Karşısında kahve içeceğim


Başkır sosyal medyayı özellikle İnstagram'ı aktif bir şekilde kullanıyor. Müşterileri arasında İnstagram'dan tasarımlarını görüp gelenler de var. “Ben dikiş dikmeyi bilmiyorum ama bunların karşısına geçip kahve içeceğim" diyenler de. Pastela, yoldan geçen vatandaşarın da dikkatini çeken bir vitrine sahip. Kimisi de kumaştan anlamıyor. Sadece kafeye gelip bir şeyler yiyip içiyor. Kimisi de ihtiyacı doğrultusunda kumaş almak için geliyor. Bu kumaşlardan elbiseler, mutfak önlükleri, bebek eşyaları, hobi ürünleri ve farklı aksesuarlar yapılabildiği gibi Başkır da sipariş doğrultusunda dikim yapıyor. Pastela'nın içi o kadar rekli ve huzur verici ki Başkır'ın Kanada'da psikiyatr olan bir müşterisi hastalarını alıp burada tedavi etmeyi bile düşünüyor.



Tamamen tevafuk


Başkır, insan ruhunu rahatlatan ve kumaşların yumuşak olma özelliğiyle özleşen pastel renklerden yola çıkarak dükkânına Pastela ismini vermiş. “İsmi verdikten sonra Pastela'nın Fransızca pastel renkler ile İspanyolca kek, pasta anlamına gelmesi kafe konseptimize uyum sağladı. Tamamen tevafuk oldu” diyor. Başkır'ın kumaşlarında kullandığı desenler kendine özgü. Çay saati motiflerinden, çiçek desenlerine kadar pek çok farklı tarz var.






#Neslihan Başkır
#Kitap kafe
#kumaş kafe
9 yıl önce