|

Ronaldo’ya rakip olacak kızlar

Yıldız Holding’in çocuklara yönelik spor projelerinden olan TFF Ülker Futbol Köyleri’nde 102 yetenekli kız futbolcu sömestr tatilinde Riva’da elit kampta buluştu. Sahada olduğu kadar okulda da başarılı olan kızların hayali Ronaldo gibi sahalarda iyi bir oyuncu olmak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/02/2015 Pazar
Güncelleme: 18:41 - 31/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yıldız Holding’in çocuklara yönelik projelerinden “Çocuklar İçin Futbol”, en fazla bütçe ayrılan sosyal sorumluluk projelerinin başında geliyor. 2007’de başlayan projeye bugüne kadar 20 milyon liraya yakın bütçe aktarılarak ve 272 bini aşkın çocuğa spor yapma imkânı sağlandı. Sömestrde Riva’da buluşan 102 sahalarda oldukça yetenekli olan kız çocuğu futboldan sanata, beslenmeden eğitime her alanda sıkı bir eğitimden geçiriliyorlar. Bu çocuklar “kızlar futbol oynamaz” sözünü yerle bir edecek kadar bu alanda iddialılar. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yetenekli kızlar geleceğin antrenörleri, kalecisi ve futbolcusu olmak için deli gibi çalışıyor. Kız futbolcular için kurulan kamplar buna büyük etken. Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde başlayan TFF-Ülker Elit Futbol Köyleri’nde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 12-13 yaş grubundaki yetenekli çocuklar, 1 hafta boyunca futbolun yanı sıra, yaratıcı drama, kitap okuma, satranç, ilk yardım, çevre bilinci, beslenme eğitimi de alıyorlar. Hepsinin hayalleri büyük, kimi Urfa’dan kimi Amasya’dan gelmiş hatta aralarında yurt dışından gelenler bile var. Tek istedikleri şey A milli takıma girmek. Azimliler, kendilerine son derece güveniyorlar ve hepsi aileleri için birer gurur kaynağı.  Sadece futbolda değil, aynı zamanda okullarında da son derece başarılılar. Futbolun engellemenin aksine sınav öncesi kendilerini motive ettiğini söylüyorlar ve her biri sahada birer Ronaldo olmanın hayalini kuruyor.


VOLEYBOL DA OYNARIM FUTBOL DA

Birçoğu futbola çok küçük yaşlarda sokakta erkeklerle oynayarak başlamış. Erkeklerin “siz gol atamazsınız, takımımıza almayız” sözlerine inat sahaya çıkıp goller atarak erkeklerin gözüne girmeyi başarmışlar. Sadece erkeklerden değil, hem cinslerinden de destek gören kızlar, erkeklerle maç yaptıklarında, kız arkadaşları tezahüratla onlara destek oluyor. Ceyda Altın, Amasya’da sokakta futbol oynayarak başlamış. Bayan futbol kulübü olmadığından erkeklerle maç yaparak kendi geliştirmiş. İki senedir İstanbul’da ve 3 haftadır da Beşiktaş’ta oynuyor. İlerde antrenör olmayı düşünüyor. Annesi ve babası futbolu sevmemesine rağmen başarısını görünce desteklediklerini söylüyor. Ceyda “Voleybol oynarım, futbol oynayamam diye bir şey yok. Futbol oynayan biri aynı zamanda voleybolda oynayabilir veya tam tersi. Kızlara sesleniyorum, gelin futbol oynayalım” diyor. 


BABAMDAN DESTEK ALDIM

Antrenörlerin söylediğine göre futbolda en zor bulunan sporcu kaleciler. Kimse kaleci olmak istemiyor. Forvet oyuncusuyken hocasının ısrarı üzerine kaleci olan Pınar Özer, Beşiktaş’ta oynuyor. İleride hocaları gibi o da antrenör olmak istiyor. İstemeden kaleye geçse de ilerde Beşiktaş’ın kalecisi Tolga Zengin gibi olmanın hayalini kurmaya başlamış bile. Kamptaki kızların her biri farklı şehirlerden geliyor. Ancak bir tanesi var ki o İsviçre’den kalkıp kampa gelmiş. Sena Karakaya, babasının görevi nedeniyle beş yıl İsviçre’de kalmış. Futbola da babasının isteği üzerine başlamış. Türkiye’ye gelince de devam etmiş. Onun da hayali beden eğitimi öğretmeni olmak. Karakaya, kamp şartlarından oldukça memnun, İsviçre’de futbol oynamakla burada kampta oynamak arasında bir fark olmadığını söylüyor.


Tribünler dolu olsun istiyoruz

Bu yıl futbol köyüne en yoğun talep doğu illerinden gelmiş. Onlardan biri olan Merve Çavur, Urfalı ve Şanlı Urfa bayan futbol takımında oynuyor. O da futbolu mahallede erkeklerle oynayarak başlamış. Hayali A milli takıma girmek. Tek destekçisi ise ailesi. Çavur, Urfa’da kimsenin bayan futboluna destek olmadığından yakınıyor. “Maçlarımız olduğu zaman tribünlerimiz hep boş oluyor. Tek istediğimiz şey tribünlerin daha dolu olması. Kız futboluna önem verilmiyor. Bize destek versinler” diyor. O da diğer kızlar gibi futbolun sadece erkeklere mâl edilmesine karşı. Kız arkadaşları futbolcu olmasına şaşırdığını söyleyen Çavur, arkadaşlarını futbola girmek konusunda cesaretlendiriyor. 


Sahada daha detaylı ve ince düşünüyorlar

Kampta antrenörlük yapan Gamze İskeçeli iki yıl öncesine kadar A Milli takımda olduğunu söylüyor. Kamptaki öğrenciler de hocalarını örnek alıyorlar. Kız çocuklarıyla erkek çocuklarının futbol sahasındaki farkını ise İskeçeli şöyle anlatıyor: “Kızları, erkek futbolcularla birlikte oynatıyorum kızlar daha iyi oynuyor. Erkekler daha güçlü kızlar ise daha zeki. Çünkü kızlar, erkeklere oranla daha detaylı ve ince düşünebiliyor”. 

#ronaldo
#futbol
#kız futbol
9 yıl önce