|

Sağlam kafa için ceviz, fındık bir de pekmez!

Okul çocuklarının okuldaki başarılarıyla beslenme alışkanlıkları arasında aslında önemli bir bağ var. Beslenme Uzmanı Evrim Demirel, ceviz, fındık ve pekmezin okul başarısını artırdığını söylüyor.

Yeni Şafak
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 19:00 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Sağlam kafa için ceviz, fındık bir de pekmez!
Sağlam kafa için ceviz, fındık bir de pekmez!

Yaz aylarında evdeki yemek düzenine alışan çocukların, okulların başlamasıyla birlikte beslenme düzenleri de ister istemez değişiyor. Sabah erken başlayan ders saatleri ya da kantinlerdeki sağlıksız yemekler çocukların yeme düzenlerini bozabiliyor. Ancak sağlıklı beden ve zihin gelişimi için özellikle okul çağındaki çocukların doğru besinleri tüketmesi şart. Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel çocukların zeka gelişimini hızlandıracak ve aynı zamanda sağlıklı olmalarını sağlayacak önemli önerilerde bulundu.

Kahvaltı yapmadan okula göndermeyin

Kahvaltı çocuğunuzun güne sağlıklı bir şekilde başlamasını sağlıyor. Bu nedenle sabah okula gitmeden önce ailece çocuğunuzun ihtiyacı olan besinlerden oluşan bir kahvaltı yapın.

Ceviz, fındık ve pekmez okul başarısını artırıyor

Bir protein kaynağı olan süt ve yumurta zihni açıyor, yine ihtiyacı olan kalsiyumu alması için kahvaltıda peynirin mutlaka olması gerekiyor. Tam tahıllı buğday ekmeği kan şekerindeki ani değişimleri düzenleyerek çocuğunuzun derste uyuklamasını engelliyor. Ayrıca kahvaltıda yedireceğiniz ceviz, fındık gibi yemişlerle pekmez ya da bal gibi besinler de çocuğunuzun okul hayatındaki başarısını artırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca domates, salatalık gibi posalı gıdaları da sofranızdan eksik etmeyin.

Kahvaltı yapamadıysa, beslenme çantasına koyun

Çocuğunuzun evde kahvaltı yapamaması durumunda, beslenme çantasına tam buğday ekmeği ile yapılmış beyaz ya da kaşar peynirli bir sandviç koyun. Yanına da mutlaka süt, ceviz ve fındık gibi yemişler ile meyve koyun. Ancak evde güzel bir kahvaltı yaptıysa beslenme çantasına sadece meyve koymanız yeterli oluyor.

Okul menüsünü kontrol edin

Okulların yemekhanelerindeki menülerde bazen pizza, hamburger ve patates kızartması gibi çocukların sevdikleri besinler yer alabiliyor. Ancak bu besinleri yiyen çocuklar sebzeleri tanımadan, sağlıksız bir şekilde yetişiyor. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için okul menüsünü düzenli olarak takip etmeye özen gösterin. Okul menülerinde mutlaka sulu sebze ve et yemekleri ön plana çıkartılmalı. Fastfood tarzı besinler 15 günde ya da ayda bir öğün olarak sınırlanmalı.Yemekhanede sunulan öğle yemeğinde her besin grubu mutlaka bulunmalı. Protein açısından zengin et, balık ya da tavuk gibi besinler ya da sulu bir sebze yemeği, salata ve yoğurtla da desteklenmeli.

Kek ya da gözleme ile ödüllendirebilirsiniz

Çocuklar okuldan eve geldiklerinde karınları acıkmış oluyor. Bu öğünde yiyebilecekleri en güzel menü ise güzel bir tost veya yine meyve olacaktır. Haftanın belli günlerindeyse, evde hazırladığınız bir kek ya da gözleme yedirebilirsiniz.

Öğünlerini dengeleyin

Çocuğunuzun tüm gün hangi besinleri aldığını mutlaka kontrol etmeniz ve akşam menüsünü buna göre hazırlamanız gerekiyor. Eğer öğlen okulda sebze yemediyse akşam öğününde mutlaka yemesini sağlayın. Yoğurt, salata ve tam tahıllı ekmek bu öğüne eşlik edebilir. Yatmaya yakın bir saat olduğu için pilav ya da makarna türü yiyecekler tüketmesine ise gerek yok.

Beslenmede altın kurallar

- Çocuğunuz ders çalışırken ona 10 fındık, 10 badem, 2 ceviz ve 3 kuru kayısıdan oluşan bir kase hazırlayın. Bu besinler hem kan şekerini düzenliyor, hem de çocuğunuzun zihin gelişimine katkıda bulunuyor.

- Günde yarım litre süt içmesini sağlayın. Süt zihin gelişimimi hızlandırıyor.

- Haftada 1- 2 gün mutlaka balık yedirin.

- Yemeklerine gün aşırı fındık büyüklüğünde tereyağı ekleyin.

- Çocuklar bir öğünde yeterli besin alamazlarsa bir sonraki öğünde çok fazla yemek yiyor ve kilo alıyorlar. Bu nedenle çocuğunuzun öğünlerini mümkün olduğu kadar kontrol edin.

- Kola gibi kafeinli içecekler ya da hazır meyve suları içirmeyin. Bu içecekler hiçbir besin değeri taşımayıp çocuklara gereksiz kalori kazandırıyor. Bunların yerine komposto ya da ayran gibi içecekleri tercih edin.

10 yıl önce