|

Şaşırtmaya devam ediyoruz

Son yıllarda kadın ambulans sürücülerinin sayısı hızla arttı. Bunlardan biri de Özlem Yalçın. Geçtiğimiz haftaki 51. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu takip eden Yalçın, mesleğinin güzel ve zor yanlarını anlattı. Yalçın, “Alkışlayan da var, kadın sürüyor diye ambulansa binmek istemeyen de” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:05 - 9/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

196 ülkede izlenen ve başta dünyanın ünlü bisikletçisi Kivendiş olmak üzere 165 bisikletçinin katıldığı 51. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu muhteşem bir şekilde tamamlandı. Türkiye'nin sahip olduğu en önemli spor organizasyonları arasında yer alan tur, Alanya'da başlayıp Antalya, Elmalı, Pamukkale, İzmir etaplarının ardından İstanbul'da son buldu. Tüm dünyanın hayranlıkla izlediği Bisiklet turunun en ilginç karelerden bir tanesi ise İzmir 112 Acil Servisi'nin kadın ambulans şoförü oldu. Yüzlerce bisikletçiyi yakından takip eden ambulans şoförü Özlem Yalçın'la mesleğini konuştuk.



BAZI HASTALAR BİNMEK İSTEMEDİ


İlk ambulans kullanmanız nasıl oldu?

Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu değişiklikle; acil tıp teknisyenlerinin (A.T.T) görev tanımına sürücülük de eklenince biz de bu mesleğe girmiş olduk. Mesleğimizde erkek sayısının az olması sebebi ile bu iş yükü kadınlara kaldı diyebiliriz. Hatta genelde 3 bayan 24 saat nöbet tutuyoruz. İlk zamanlarda kendimiz buna alışamamışken, halktan alışılagelmiş şoför algısını silmek de bayağı zor oldu tabi. 'Nasıl yani kadın mı sürüyor!' diye tepkiler aldık. Hatta direksiyonda kadın görünce ambulansa binmek istemeyen hasta yakınları bile oldu.



YOL KESİP TACİZ EDEN VAR


İnsanlar yolda sizi ambulans direksiyonunda görünce nasıl tepkiler veriyor?

İlk zamanlarda aldığımız tepkiler hayret, şaşkınlıktı. Hatta gözlerine inanamıyorlardı. Islık çalanlar, alkışlarla tebrik edenler oluyordu. Zorluklara gelince her kadın sürücünün yaşadığı zorluklara bir de ambülans şoförü olmak eklendi. Yol vermek istemeyen, yolumuzu kesen, sözlü taciz edenler oluyor. Ama İzmir'de sayımız giderek artıyor ve insanlar da alışıyor. Tabi ilginç şeyler de yaşıyoruz. Bir keresinde yangın ihbarı aldık ve olay yerine gittik. Çevredeki insanlar yangını bırakıp benimle fotoğraf çektirmeye başladı.



Hasta yakınları bir kadını direksiyonda görünce ne tepki veriyor ?

Hastayı almak için gittiğimizde beni karşılarında görünce tedirgin olan, bakışları bir anda değişen insanlar var. Ama acil servise ulaştıktan sonra, derin bir nefesin ardından "Vallahi bravo", "İşiniz cok zor" ya da "Ben sizin gibi araç asla kullanamam" diyenler var. Mesela bir seferinde hastaneye gelinceye kadar bir hasta yakını yanımda neredeyse nefes almadan oturdu diyebilirim. En sık rastladığım soru "Erkek yok mu yani?" Yine bir gün hastane önünde beklerken orta yaşlı bir bey yanıma yaklaşıp "Elinizin hamuruyla bir bu iş kalmıştı yapmadığınız" diye bağırıp çağırdı. Ama bir başka hasta yakını da fotograflarımızı çekti.



LASTİK DE DEĞİŞTİRİYORUZ


Hiç yolda kaldınız mı? Kaldığınızda ne yaptınız ?

Evet 1 kere lastiğim patladı. İzmir 112 bünyesinde 7/24 hizmet veren bir teknik destek ekibimiz var. Gerek onların, gerek yoldan geçen vatandaşların yardımı ile değiştirdik. Beni ambulansın altında gören herkes şaşkınlıkla izlemeye koyuldu. İnsanların sürekli gözlerinin üzerimizde olması ayrı bir güzellik yaşatıyor.



Bisiklet turu nasıl geçti?

Bisiklet turu ile yaklaşık 1300 Km yol yaptık. Tüm dünya gibi biz de Türkiye'nin güzelliklerini gördük. Geçtiğimiz yerlerde genelde insanlar bisikletçilerden çok bizleri alkışladılar. Yarışan sporcular da bizlere çok ilgi gösterdi. El salladılar hatta ambulansımıza takılıp Selfie yaptılar.


#Özlem Yalçın
#bisiklet turu
#1122
9 yıl önce