Birçok uzman, sağlıklı beslenmede meyvelere dikkat çekiyor. Elbette ki bu böyledir. Ancak çeşitli meyvelerin farklı asit ve şeker oranları nedeni ile kimi meyve bileşimlerinin sindirimi daha kolaydır. Bu nedenle asitli meyveler ile az asitli meyvelerin birleşimi iyidir. Ancak asitli meyveler ile tatlı meyvelerin birleşimi iyi olmaz.Kivi, portakal, ananas nar çilek gibi meyveler asitli meyveler iken; Elma, Kayısı, Çilek, Kiraz, Üzüm Mango gibi meyveler az asitli meyvelerdir. Muz, hurma, incir, üzüm, papaya ise tatlı meyveler gurubunda yer almaktadır.
Şimdilerde cennet hurması zamanı. Trabzon hurması ya da daha eski bilinen adı ile Cennet hurması, Akdeniz Hurması veya yöresel adı ile Ambe, Akdeniz bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Türkiye''de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.
Bir rivayete göre cennet hurmasına Trabzon hurması denilmesi, hurmanın Trabzon''dan çıkmasından kaynaklı değil de, saraya sunulan envai çeşitli meyvelerden Karadeniz''de üretilenlerin Trabzon limanından gönderilmesi nedeniyleymiş. Bu hafta vitamin zengini bu meyveden hafif bir tatlı yapacağız.
Malzemeler: 4 adet Trabzon hurması (Cennet hurması), yarım su bardağı ceviz, 6-7 adet bisküvi, 1 çay bardağı bal, 1 paket krem şanti, 1 su bardağı süt.