|

Şimdi incir zamanı

Ramazan Bingöl
00:00 - 14/09/2014 Pazar
Güncelleme: 19:19 - 13/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Şimdi incir zamanı
Şimdi incir zamanı

Şifa deposu olan incir pek çok farklı lezzetle harmanlanabiliyor. Bazen reçel olarak çıkıyor karşımıza, bazen tatlı. Bazen şerbetle birleşiyor bazen de sütle. Sağlık ve lezzeti bir arada yaşamak için inciri tam da şu anda mevsiminde tüketin.

Sene bitti 2014 geldi derken o da gitmek için gün sayıyor. Ocak, şubat, mart derken Eylüldeyiz… Takvimden eksilen yapraklar değişen doğa hareketlerini de beraberinde getiriyor. Mevsim gibi sebze meyve de sürekli bir sürkülasyon içerisinde. Her ay hatta her hafta reyonlardaki sebze ve meyveler yerlerini bir diğerine bırakıyor. Kavun karpuz derken meyveler çerisinde belki de en çok özlenen, narin yapısı sebebi ile bir yerden diğer yere nakli oldukça zor olan incir bugünlerde başrolde.

Birçok dönemde, hatta mevsimi dışında hasat yapmak mümkün hale gelmişken, doğal ürünlerin kıymetini bilenler şükür ki hala mevcut. Kışın karpuz, yazın elma armut yemek artık mümkün duruma geldi. Ancak elinize aldığınızda ne kokusunu, ne de içinde binbir aromadan oluşmuşcasına ağızda tat bırakan eşsiz lezzetini duyabiliyorsunuz. Ayrıca lezzet gibi sağlıktan da yoksun bu meyveler. Sadece nefsi köreltiyor. Bu sebeple mevsiminde taptaze hatta belki de dalından yemek en makbulü.

Kışın kuruyemiş yazın meyve…

Ağustos''ta incir çıkmaya başlar. Ama esas mevsimi Eylül''dür… Aşağıya doğru eğilen dallar, beyazlı morlu incirlerle dolar. Dalından koparıp yemenin lezzetiyse bambaşkadır. Hatta birçok insan memlekete gidiş tarihlerini de bu zamana denk getirir. Ancak incir sadece meyve özelliğini göstermiyor. Dalından, yaprağına hatta sütüne kadar sayısız faydası mevcut. Bu sebeple, inciri kopartırken yaprağına ve sütüne dikkat etmek gerekiyor. Kışın kuruyemiş, yazın meyvedir incir. Eylül geçip Ekim''e gelindiğinde ise o berrak dolu incirler yerini içleri boş incirlere bırakıyor. Ve evlerde taze incirin yerini ise kurusu alıyor.

İncir bir çok farklı lezzetle harmanlanabiliyor. Bazen reçel olarak çıkıyor karşımıza, bazen tatlı. Bazen şerbetle birleşiyor bazen de sütle.. Ama ortaya çıkan lezzetler bir dahaki incir sezonunu iple çektirir cinsten. Hem lezzet hemde belirttiğim üzere şifa deposu. Sağlık ve lezzeti bir arada yaşamak için inciri tam da şuanda mevsiminde tüketin.

En iyi incir bizde

Dünyada gerek miktar, gerekse kalite bakımından önemli sayılabilecek incir üreticisi ülkelere göre az sayıdadır. Türkiye, dünyanın en büyük ve kaliteli incir üreticisi olup, dünya taze incir üretiminin %23,6 sını, dünya kuru incir üretiminin %54 ünü gerçekleştirmektedir. Çok sayıda çiftçi ailesinin geçimini sağladığı ve istihdam yaratan da bir ürünümüzdür incir. Ayrıca Türkiye''de hemen hemen her bölgede insanların kendi ihtiyaçlarını karşılayağı kadar incir yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır. Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenileniyor.

100 gr. kuru incir yenilirse bedenin günlük gereksinimlerinden kalsiyumun yüzde 17''si, demir ve magnezyumun yüzde

30''u, fosforun yüzde 20''si,

B1 vitamininin yüzde 5''i ve

B2 vitamininin yüzde 4''ü alınmış olur.

Cevizli incir tatlısı tarifi

Malzemeler: 10-15 adet incir, 1 su bardağı toz şeker, 2-3 tane kuru karanfil, 1 çay kaşığı tarçın, ceviz içi ya da badem, yarım paket çiğ krema.

Yapılışı: İncirleri yıkayın boyuna ikiye bölerek tepsiye yerleştirin. Üzerine toz şekeri, tarçını, karanfili serpin. Fırını 180 dereceye ayarlayın. İncirlerin üzerini alüminyum folyo ile kapatarak 25-30 dakika pişirin. Ilıyan incirleri servis tabağına alın.  Tepside kalan şerbeti tatlının üzerinde gezdirin. Kremayı yüksek devirde 3-4 dakika çırparak katılaşmasını sağlayın ve tatlının üzerinde servis edin.

10 yıl önce