|

Sisi ve Esed vicdanlarda mahkum olacak

Mısır''daki kanlı darbenin üzerinden tam bir yıl geçti. Yaşananları unutturmamak için kurulan Uluslararası Rabia Platformu, önümüzdeki aylarda yapacağı ''vicdan mahkemesi''nde gerçek bir mahkeme gibi bildiriler sunarak Sisi, Esed, Maliki ve Netenyahu''yu yargılayacak. Bunun yaptırım olarak bir karşılığı yoksa da, tarihe not düşülerek Sisi ve darbe yanlıları vicdanlarda mahkum edilecek.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 17/08/2014 Pazar
Güncelleme: 19:26 - 16/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Sisi ve Esed vicdanlarda mahkum olacak
Sisi ve Esed vicdanlarda mahkum olacak

Geçtiğimiz hafta Uluslararası Rabia Platformu 14 Ağustos Rabia günü için bir dizi etkinlik düzenledi. Pek çok masum insanın hayatını yitirmesine yol açan, Mısır''daki kanlı darbeyi unutturmamak için Feshane''de Mısırlı hukukçularla birlikte Rabia katliamının hukuki yönlerini değerlendiren uluslararası bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Kapadokya''da hava balonları Rabia pankartlarıyla havalandı. Fatih''teki Ali Emiri Kültür Merkezi''nde akşam saatlerinde bir anma ve istişare toplantısı yapıldı ve 81 ilde Mısır için yürüyüş gerçekleştirildi.

Rabia Platformu kurulduğu süre boyunca bölge siyaseti nedeniyle sesini çok duyuramasa da bugüne kadar gerçekleştirdiği Rabia buluşmalarıyla yanlış algının önüne geçilmesinde etkili oldu. Bu buluşmalarda kamuoyunu Mısır''daki darbe konusunda bilinçlendirmek amacıyla il il dolaşıp Mısır''da yaşananları anlattılar. Uluslararası Rabia Platformu koordinatörü Cihangir İşbilir''le platformu konuştuk.

DARBE MEDYASI

KARARTMA YAPIYOR

Cihangir İşbilir, hem Türkiye''nin iç politikasındaki dalgalanmalar hem de uluslararası medyanın manipülasyonları sebebiyle darbenin yapıldığı ilk günlerdeki duyarlılık ve heyecanı koruyamadığımızı söylüyor. İşbilir, ''Rabia katliamından hemen sonra Suriye''de kimyasal silah katliamı yaşandı. Kimyasal silah katliamı olunca uluslararası medya Rabia katliamını ve darbeyi konuşmaz oldu. Unutturulmaya çalışıldı'' diyor. Uluslararası medyanın darbe yönetimi medyasında olduğu gibi karartma yaptığına dikkat çeken İşbilir, Sisi''nin Mısır''da bulunan Türk muhalifleri susturduğunu, Mısır medyasının olup bitenleri gizlemek için karartma yaptığını dile getiriyor. Uluslararası Rabia platformunun amacı ise bu karartmanın önüne geçmek. Bu nedenle gerek Mısır''daki olayları, gerek İslam dünyasındaki hadiseleri, yoğun olarak basının yer vermediği darbe karşıtı gösterileri servis ederek dünyaya neler olup bittiğini anlatmaya çalıştıklarını söylüyor İşbilir. Ancak bunu yapmak şu aşamada zor görünüyor. İşbilir; ''Hemen her kesim tarafından dışlandık. 17 Aralık sonrasında Rabia platformunun icraatlarını küçümseyip engellemeye çalışıldı. Rabia platformu hesaplarını kara listeye aldılar. Sebebi başbakanımızın desteklemesiydi. Mısır''daki darbe yönetimine bu çalışmaların etkisi olmadığını düşünenler de oldu. Bu eylemleri yapıp sonra ne elde edeceğiz?'' diyenler de var'' diyor. Başbakanın meydanlarda verdiği destek, Suriye, Mısır, Gazze halkına sahip çıkması Rabia Platformu için moral olmuş.

BİLGİ AKIŞINI KESMEDİK

Uluslararası Rabia Platformu sadece Mısır için çalışmıyor. Başka bölgelerde yaşanan acılara da aynı mesafede yaklaşıyor ve onlar için de faaliyet gösteriyorlar. Bölge ziyaretlerinde bulunup dertlerini dinliyorlar. Bu zamana kadar Türkiye''de elliyi aşkın vilayette halkı bilinçlendirmek için Rabia buluşmaları, otuzu aşkın ülkede ise uluslararası Rabia toplantıları yaptılar. Bölgede yaşananların doğru algılanması için uluslararası organizasyonlara katılıp orada konuşmalar yaparak, Türkiye''deki üniversitelerde Rabia buluşmaları gerçekleştirdiler. Platformu kurduklarından bu yana sahadan bilgi akışını kesmemeye gayret göstererek küresel bir algı operasyona karşı mücadele ediyorlar. İnsan hakları örgütlerinin pek çoğu diasporada yaşıyor. Kamplara gidip insani yardımları tespit edip, ihtiyaçların içeriğine göre yönlendirmeler gerçekleştirmişler. İşbilir: ''Bize gelen çok önemli raporlar varsa hükümetimizin veya ilgili mülki amirlere ve siyasilere ulaştırıyoruz'' diyerek hükümeti de bilgilendirdiklerini dile getiriyor.

YETERİNCE DUYARLI DEĞİLİZ

Hükümetin desteği nedeniyle Türkiye''de oldukça rahat çalışıyorlar. Ancak diğer komşu olan Körfez ülkeleri, Sudi Arabistan, Cezayir, Sudan gibi ülkelerden destek görmemişler. Hükümetin geliştirdiği politikaların tek başına yeterli olmayacağını dile getiren İşbilir durumu şöyle açıklıyor: ''Yeterince duyarlı değiliz. Hala alışamadık. Millet olarak kimlik inşa sürecindeyiz. Hala ontolojik sorunları aşamadık. Bu sadece siyasi söylemle olacak bir şey değil. Belediyeler, mülki amirlerimiz, emniyet teşkilatı, Mısırlı misafirlerimizle ilgili çok verimli çalışmıyorlar. Bir sahiplenme yok. Bu tür meselelerde başarı için çok yönlü çalışmak gerekiyor. Bu yeterince yapılamadığından mültecileri sokaklarda görüyoruz. Biz hala ulus devlet anlayışının kurbanlarıyız. Bunları aşmak için kimlik inşa sürecine ihtiyacımız var''.

VİCDAN MAHKEMESİ KURACAĞIZ

Uluslararası Rabia Platformu önümüzdeki aylarda Mısır''daki darbecileri ve liderlere yönelik bir vicdan mahkemesi kurmayı planlıyor. Uzun süredir çalışmaları sürdüren bu mahkemede entelektüeller, hukukçularla bir araya gelerek gerçek bir mahkeme gibi bildiriler sunulacak. Mahkemede Sisi, Esed, Maliki ve Netenyahu yargılanacak. Bunun sonucunda uluslararası bir yaptırım gücü olmasa da tarihe not düşülmüş olacak. Mahkemenin amacı ise darbe yönetiminin almış olduğu meşruiyetin önünü tamamen kesmek. Gelecek yıl uluslararası bir Rabia sempozyumu yine yapacak olan gönüllüler, İslam dünyasında darbeler ve darbelerle mücadele yolları ve iyi yönetimle ilgili uluslararası çalıştay oluşturmayı planlıyor.

10 yıl önce