|

Spor hayatın küçük bir simülasyonu

Pek çoğumuzun sesine aşina olduğu Kaan Kural’ın, kendisi gibi basketbol yorumcusu Orkun Çolakoğlu’yla birlikte açtığı ve pop-kültürün iyi örneklerini verdiği yazıhaneden.com sitesi, ilk ürününü verdi. Basketboldan, üç yüz yıl öncesinin masallarına uzanan, hız ve zekâ barındıran cümleleri yazan ekibi bir araya getiren Kural, “Spor, aslında gerçek hayatın küçük bir simülasyonu” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/03/2015 Pazar
Güncelleme: 22:22 - 6/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Kaan Kural ve Orkun Çolakoğlu’nun bir araya getirdiği ve hepsi bir diğerinden hareketli bir düzine genç yazarın birlikte inşa ettikleri yazıhaneden.com, hepimizin bir ucundan tuttuğu sporun çeşitli dallarına ilişkin zekice yorumlar üreten, pop-kültürün Türkiye’deki iyi örneklerine ev sahipliği yapan sıradışı bir internet portalı. Kural’la Wittgenstein’dan alıntı içeren, Messi’yle Ronaldo arasındaki rekabete değinen çalışmalarını konuştuk.


Sizin için “Türkiye’de basketbol denildiğinde Michael Jordan’dan bile daha önce akla gelen isim”  deniliyor. Spor sunuculuğunda Türkiye’deki mevcut tablonun çok üzerinde bir performans gösterdiniz. Ama klasik anlamda ‘iş’ gibi de görmüyorsunuz sanırım?

O yazanların teveccühü sağ olsunlar ama benim işim aslında bir rehberlik, daha fazlası değil. Tur rehberi olabiliraim en fazla, turun kendisidir asıl insanları çeken. Benim nasıl baktığıma gelince. Elbette hayattaki en büyük keyfim basketbol. Ama iş tarafına tam da iş gibi bakmaya çalışırım. Yani işin gereklerini elimden geldiğince iyi yapmaya çalışırım. Bunu yaparken çok büyük keyif almak hayatımı kolaylaştırıyor.


REKABETİ DİZ ÇÖKTÜRMEK GİBİ ANLAMAMAK GEREKİYOR


yazıhaneden.com’un yazıları kitaplaştı. Basketbol takımıyla açılıp üç yüz yıl önceki şiirlere, hayallere uzanıyor.

Yazıhanenin dünyası bu çünkü. Ortak paydamız hayatın keyifleri. Bu basketboldan, şiire; sinemadan, aşka uzanan çok geniş bir yelpaze.


Wittgenstein’dan alıntı yapan bir spor-yorum kitabıyla karşı karşıyayız. Fikir nasıl ortaya çıktı, ekip nasıl oluştu, kimler var ekipte…

Fikir aslında bir Amerikan web sitesi olan Grantland’den ortaya çıktı. NBA maçlarında spikerlik yapan arkadaşım Orkun Çolakoğlu önce “Böyle bir site biz de yapabilir miyiz?” diye fikir babalığını yaptı. Şu anda 30 kişilik bir ekip var. Gerçekten çok değerli yazarlar. Dünya’ya, hayatın keyiflerine, ilgi alanlarına, hatta hayalkırıklıklarına bakışlarımız oldukça paralel.


Türkiye’de sporun nasıl görüldüğünü de açığa çıkarıyor satır araları. Özellikle kişisel hikâyeler üzerinden.

Herkes sonuçta gider gelir kendi kişisel deneyimlerini, değerlerini bir şekilde sunar. Evrensel ve yöresel etkileri gözardı etmeden tabi. Ve en iyi gözlemler, en doğal, en içten reaksiyonlar yaşanmışlıklardan gelir. Biz de kendi yaşadıklarımızdan çok hikâye anlatıyoruz. 


SPOR, HAYATIN SİMÜLASYONU


Bazı futbol adamları, futbolun üzerine çıkarak daha fazlasını yaşıyor ve gösteriyorlar. Aynı şey sporun tüm dalları için de geçerli. Zidane, yalnızca bir sporcu değil mesela?

Spor aslında küçük bir hayat simülasyonu. İçinde kurallar, hedefler, buna engel olmaya çalışanlar, destek olanlar, destek olması gerekirken engel olanlar, bilgelik, sabır, hayalkırıklığı, tatmin, kolaycılık vs vs… Her şey var. Burada sadece sonuca odaklanmazsanız o kadar çok şey görebilirsiniz ki. 


Spor dünyasında tarihi yeniden yazdıran efsane transfer hikayeleri vardır. Luis Figo biri mesela, Barcelona'dan Madrid'e bir cinayet. 

Luis Figo herhalde en dramatik örnek ama en son mesela Steven Gerard var. Onunki ihanet barındırmadığı için belki daha az tepki çekti ama çok daha büyük bir hüzün olduğu kesin gibi. LeBron James’in Cleveland’dan önce gidişi, sonra gelişi de acayip bir duygu gitgeli yaşattı. Ama Amerikalılar spora kıta Avrupa’sı kadar tutkulu bakmadığı için yankıları görece daha ölçülü oldu.

#kaan kural
#spor
#yazıhane.com
9 yıl önce