|

Tandır Candır, can!

Anadolu’nun meşhur tandırını alıp, Ataşehir’e taşıyan Tandır Candır, fast food usulü servisiyle dikkat çekiyor. Fast food dediysek kızmayın, burada her şey sağlıklı. Hatta acılı ayranları bile…

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2014 Pazar
Güncelleme: 20:03 - 6/12/2014 Cumartesi
Diğer

Anadolu’nun geleneksel yemek mirası arasındadır tandır. Yol üstü lezzet noktalarında rastlarız çoğu kez. Ama sanırım ne kadar yağlı ve ağır olduğu konusunda herkes hemfikirdir. Tandırı, şehre uyarlayan bir mekânla tanıştım geçtiğimiz hafta. İsmi son dönemin modasına uygun; Tandır Candır. Alışılagelmiş et restoranlarının aksine tandır burada fast food usulü servis ediliyor. Çok sıcak bir mekân dekorasyonu var Tandır Candır’da. Duvarda mekânın logosunu da tasarlayan Erdil Yaşaroğlu’nun karikatürleri var. Fast food dedikse sakın sağlıksız olduğunu düşünmeyin. Tandırın yeniden yorumlaması diyebiliriz Tandır Candır’a. Ya da hızlı yaşama sağlıklı yemek desteği. Katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan tandırlar, dana veya kuzu etinden yapılabiliyor. Tabi aslı kuzu eti olduğu için bizim de tavsiyemiz o yönde. Gelelim tandırın pişirilme detaylarına. Marine edilişi ve özel fırınlarda pişirilmesi tam 9,5 saat süren tandır, kuyuda yapılmıyor. Bunun yerine özel donanımlı endüstriyel bir fırın kullanılıyor. Gece pişirilen ve sabaha servise hazır hale getirilen tandır 2 ayrı fırından ve pişirme işleminden geçiyor. Bu yüzden et ağzınızda dağılıyor. Çok piştiği için suyu ve lezzeti gidiyordur diye düşünmeyin, çünkü mekanın 8 farklı çeşidi bulunan tandırları enfes. 


TOMBİK EKMEKLER KEPEKLİ

Et kalitesi yönünden Türkiye’nin en iyisi olan kıvırcık ırkı koyun etiyle hazırlanan tandır mönüleri için etler Edirne Keşan’dan getirtiliyor. Gerçek ve sağlıklı eti misafirlerimize sunalım diyerek yola çıkan 3 arkadaşın 2’si Ceren Key ve İlke Gürer, mekânla, servisle ve yiyeceklerle birebir ilgileniyor. Gürer, mekâna dair şunları söylüyor: “Bizim en büyük önceliğimiz sağlık olduğu için malzemelerimizi de ona göre seçiyoruz. Tombik ekmeklerimizi kepekli olarak özel bir fırında pişiriyoruz. Bunun yanı sıra yine kepekli lavaşlarla dürüm de yapabiliyoruz. Kuzu eti kokar diyenler içinse marineyle o rahatsız eden kokuyu almaya çalışıyoruz.”


Servis bamya turşusuyla yapılıyor

Başta da belirttik, mekânda 8 tandır çeşidi bulunuyor. Bir porsiyonda 80 gram olarak hazırlanan Tandır Candır, Sade Tandır, Kekikli Tandır, Kimyonlu Tandır, Acıların Tandırı, Soğanlı- Sumaklı Tandır çeşitlerden bazıları. Mönüye yeni eklenen beğendili ve İskender soslu tandır ise, tandırda fark arayanların tercihi. Benim favorim soğanlı- sumaklı tandır. Etle soğanın lezzeti birleşince yanında bir de acılı ayran olunca, lezzet de zirve yapıyor. Mekânın spesiyalitesi Tandır Candır ise kaya koruğu ile hazırlanıyor. Mersin’den getirtilen kaya koruğu ve et birbirine yakışmış, denemekte fayda var. Servis esnasında tandırların yanında servis edilen bamya turşusu son zamanların favorisi. Bamyaya uzak duranların bile sevebileceği bir tat. Bunun yanı sıra erik ve acur da alternatif olarak sunuluyor. 


Anneanne sütlacı da var

Salata olarak  bir Arap salatası olan tabbule hazırlanıyor. Bunun yanı sıra isteyenlere çoban ve gavurdağı salata da var. Gelelim tatlıya. Anneanne tarifli sütlaç 3 farklı boyda servis ediliyor. Yemek sonrası ağzını tatlandırmak isteyenlere mini tadımlık sunulurken daha fazlasını isteyenlere pastane boyu olan mega sütlaç sunulabiliyor. Bunun yanı sıra mekanın özel tatlısı ise çikotop. İsteyenler için paket mönüler bulunuyor. Herhangi bir tandır çeşidi, patates veya salata artı içeceğin fiyatı 20 lira. Tavuk tercih edilirse bu fiyat düşüyor elbette. İsteyenler için kiloluk olarak tandırın hazırlandığı mekânın paket servisi de var. 42 kişilik mekân öğlen servisi 12’de açılıp, gece 10’da kapanıyor. 


Tandırın canı: Acılı ayran

Tandır Candır’a gelenlerin en fazla beğendiği lezzetlerden biri acılı ayran. Malatya yöresinden meşhur olan bu ayran yeşil acı biberden yapılıyor. Biberin türü ise bir sır gibi saklanıyor. Merak edenler için önce minik bardaklarla tattırılan ayran ağzı değil de daha çok boğazı yakıcı bir etkiye sahip. Acılı tercih etmeyenler içinse naneli ayran çeşidi var. Bu da acının yakan tadının tersine boğazı ferahlatıyor. Hatta bazı müşteriler hem yaksın hem ferahlatsın diyerek 2 ayran çeşidinin karıştırılmasını talep ediyor. Bana kalırsa acılı ayran tandırın yanında gayet iyi gidiyor. Nanelinin tadı biraz cacığı andırıyor. Bu lezzeti arayanlar için tercih sebebi olabilir elbette. 

#tandır candır
#tandır
#acılı ayran
#Fast food
9 yıl önce