|

Tesbihin hikayesine Google talip oldu

Türkiye’de girişimcilerin yeni yeni öğrendiği elektronik ticareti, Hakan Kapıyoldaş ve Veysel Çimenci beş yıl önce çözdü. Bugün sahalarında Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olan internet satış mağazası tesbihane.com’u kuran ortaklar, sektörün ürün belirleyicileri pozisyonundalar. Kapıyoldaş ve Çimenci’nin başarı hikayesini merak eden Google, kapılarını çalıp başarılarının sırrını anlatmalarını istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2014 Pazar
Güncelleme: 18:05 - 29/11/2014 Cumartesi
Diğer

Sosyal medya üzerinden milyonlarca takipçiye ulaşan tesbihane.com’un yöneticileri Hakan Kapıyoldaş ve Veysel Çimenci, yeni nesil ticaretin başarı hikayelerinden birine imza attılar. İnternet mağazası olarak başladıkları yolculuklarını Türkiye’nin farklı illerinde açtıkları mağazalarla büyüten ortaklar, internet devriminin iki mütevazı ticari girişimcisi. Yaptıkları şey, bin yıldır elden ele dolaşan, camilerde, evlerde bulunan tesbihi alıp internete koymak. Tek cümleyle özetlediğimiz işin hikâyesi ise bu kadar kısa değil. Arkasında dört yıl süren sıkıntı saklı. 


SELÇUKLU FİGÜRLERİ EKLEDİK

“Yola çıkış yerimiz yaptığımız basit gözleme dayanıyor” diyen ortaklardan Hakan Kapıyoldaş, “Tesbih daha çok cami avlularında seyyar satıcılar tarafından satılıyordu. Bu alanı internete taşıyabilir miyiz, sorusunun peşinden gittik” şeklinde konuşuyor. TesSbihin ayrıntılı özelliklerini gösteren, ustaların tespihin değerinin nasıl belirlendiğini anlattıkları yayınlarıyla kısa sürede gözle görülür bir büyüme kaydetmiş tesbihane.com. Tesbih dünyasına kendilerinin dâhil ettikleri yenilik ise, Selçuklu ve Osmanlı figürlerini kullanarak yeni nesil tespihi ortaya koymak olmuş. 


YENİ NESİL TİCARET

40 milyona yakın internet kullanıcısının olduğu Türkiye’de, e-ticareti son bir kaç yıldır keşfedenler için, uygun ve doğru yöntemler kullanıldığında nasıl hızlı ve karlı bir büyümeye kapı olabileceği gösteriyor tesbihane. Grafikerle birlikte dört kişilik bir sosyal medya ekibi oluşturan tespihane, hem yönettikleri facebook sayfalarını hem de kendi sitelerini bu ekibin ürettiği veriler üzerinden sürekli canlı tutabiliyorlarmış. Facebook’ta 1 milyon 600 bin takipçisi olan tesbihane.com’u yöneten ekip, 2 milyon 400 bin takipçisi olan Türkiye’nin en büyük tarih sayfası ‘hazretifatih’i de yönetiyor. Taleplere rağmen sayfalarına ne reklam alıyorlar ne de satmayı planlıyorlar. 


GOOGLE’UN ADAMLARI GELDİ

E-ticarette gösterdikleri başarı ve hızlı büyüme, binlerce km. öteden Google tarafından fark edilen tespihane.com’un sahiplerinden Hakan Kapıyoldaş, “Bir gün kapımızda Google’dan gelen adamları gördük” diyor. “En hızlı büyümede ilk üçe girdiğimiz için Google bizden başarımızın arkasındaki hikâyeyi istedi, ‘Sizin hikâyeniz ne’ dediler. İkimiz de sektörün içinden gelmememize ve tesbih işine Türkiye’de kurumsal bakan kimse olmamasına rağmen neredeyse bütün kazancımızı reklama yatırarak tesbihi kurumsal bir platforma taşıdık” diyor. 

“Aynı sektörde ve aynı formatta pek çok taklit site açıldı. Başkaları da biz de bu işi internetten yapalım dediler. Ama bu iş için ilk başlık sabır” diyor Veysel Çimenci. Yaklaşık 14 ay boyunca hiç karşılık almadan sabırlı bir şekilde ürün tanıtımı ve reklam çalışmalarını sürdürmüşler. Ancak 14. ayın sonunda ilk geri dönüşlerini almaya başlamışlar. İlk yılın sonunda azimlerinin az da olsa kırıldığını itiraf ediyorlar. E-ticarete bakıldığında zaten açılan on siteden dokuzunun geri kapandığını söyleyen Çimenci, bunun tek sebebinin çabuk vazgeçmek olduğunu sözlerine ekliyor. 

Küresel bir markaya doğru

Kendi özel tasarımlarını ürettiklerini söyleyen tesbihane.com’un kurucuları, bugüne kadar en çok satan ürünlerinin her bir taşına bir harf gelecek şekilde oltu taşından tesbihe isim yazdıkları ürün olduğunu söylüyorlar. Türkiye’nin her yerine satışın yanı sıra Orta Doğu’daki hemen her ülkeye de satış yaptıklarını belirten ortaklar, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklere de çok sayıda satış yaptıklarını anlatıyorlar. Bu Pazar Ankara’da bir ay sonra da İstanbul’da ikinci şubesini açacak olan tesbihane.com, yurt dışından özellikle Irak, Dubai, Almanya ve Hollanda’dan yoğun şube teklifleri alıyormuş. Küresel bir marka olma yolunda hızla ilerleyen tesbihane.com, şakayla başlamış ama büyük bir ciddiyete dönüşmüş bir girişim olarak yeni girişimcilere örneklik edebilecek bir hikâyeye sahip.


Bir şakayla başladı

Hakan Kapıyoldaş, özel bir şirkette satın alma sorumlusu, Veysel Çimenci ise inşaat mühendisi olarak çalışan iki arkadaş. Önce hobi olarak başlayan merakları, Kapıyoldaş’ın tesbih ustası bir arkadaşının "Benden sana katkı olsun, alıp bu tesbihleri satabilirsin" demesiyle ticari bir boyut kazanmış. Nasıl satacağını düşünürken o sıralar internet üzerinden tek tek tesbih satan Çimenci’yle konuşması ticaretlerine ciddi bir kurumsal çerçeve kazandırmış. "Hakan ilk teklifi yaptığında, ben tek tek tespih satışıyla uğraşıyorum diye bana şaka yapıyor sandım" diyor ortağı Çimenci. Ürün yelpazesini ve tespih dünyasını az çok bilen Çimenci’ye ortağının ‘birlikte yapalım’ teklifi, ayrı bir internet sitesi açmalarıyla e-ticarete dökülmüş. Birkaç yıl boyunca akşam iş çıkış saatlerinden gece yarılarına kadar yapmaya çalıştıkları tesbih ticaretinde, kendi özel amatör stüdyolarını kurmaktan, kendi özel tasarım tesbihlerini üretmeye kadar işlerini ilerletmişler.  Sonra ise Fatih Beyazıt’ta bugün bulundukları dükkân ve atölyeyi açarak, sistemli bir satışa geçmeyi başarmışlar. Müşterilerinin tamamı internetten gelenlerden oluşan tesbihane.com’un kurucuları, internetin sınırsız dünyasının ilginçlikleriyle de karşılaşmışlar. Bir sabah dükkânlarını açmaya geldiklerinde dükkânın önünde toplanıp bekleyen kalabalığın ne olduğunu önce anlamıyorlar. Ama daha sonra dükkânın açılmasını bekleyen bu kalabalığın, Galatasaray-Chelsea maçını izlemek için yurt dışından gelen Türk taraftarları olduğunu fark etmişler. Taraftarlar, internette gördükleri tespih ve yüzüklere yakından bakıp satın almak için saatlerdir orada beklediklerini söylemişler. tesbihane.com’un Beyazıt’taki mağazasının kapısını sadece yurt dışından gelen Türkler değil, çok sayıda Arap müşteriler de gün boyu aşındırıyor. 


Osmanlı Mecmuaları çıkarıyorlar

“Osmanlı deyince her alanda akla tesbihane’nin gelmesini istiyoruz” diyen Veysel Çimenci, İstanbul Üniversitesi’nde tarih bölümünde okuyan bir grup öğrencinin çıkardığı Osmanlı Mecmuaları dergisini hem öğrencilere destek olmak hem de kendi kültürümüzü tanıtan bir sahada yayıncılık yapmak amacıyla satın aldıklarını söylüyor. Facebook üzerinde yönettikleri tarihi sayfalarla dergiyi de birlikte düşünen ortaklar,  derginin tanıtımını da Facebook üzerinden yapıyorlar.

#osmanlı mecmuaları
#tesbih
#tesbihane
#google
#osmanlı tesbih
#selçuklu tesbih
9 yıl önce