|

Topraklarına Selçuklu’yla döndü

Manchester’a yerleştikten sonra Haute Couture sektörüne girerek kendi markasını oluşturan Zeynep Kartal, İngiltere’nin ünlü modacılarından biri oldu. Her tasarımı İngiltere’de heyecanla karşılanan Kartal, Türkiye ve Konya’yı tanıtabilmek için tasarladığı koleksiyonunun ilk tanıtımını da Konya’da yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 12/04/2015 Pazar
Güncelleme: 21:35 - 11/04/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Zeynep Kartal on yaşında dikiş kursunda kurmaya başladığı hayalinin peşinden gitti. Şimdi İngiltere'de 'kırmızı halı ünlülerinin tasarımcısı' olarak tanınıyor. Eşinin işi nedeniyle gittiği İngiltere'de kendi markasını kuran Türk modacı Zeynep Kartal, BBC televizyonunun resmi tasarımcılığını yapıyor, uzun soluklu televizyon dizilerinin starlarını giydiriyor, ünlü İngiliz sanatçıların albüm kapaklarındaki kıyafetlerini hazırlıyor. Geçtiğimiz hafta ise Anadolu Selçuklu temalı yeni koleksiyonunun dünya tanıtımına, Londra, Paris, New York'tan önce hem Selçuklu'nun başkenti hem de kendi memleketi olan Konya'dan başladı. Defile, Opr. Dr. Sare Davutoğlu'nun katkılarıyla Konya Valisi Muammer Erol'un himayesinde Konya Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle yardıma muhtaç çocuklar için düzenlendi. Biz de bu vesileyle Zeynep Kartal ile Bursa'da başlayıp, dünya yıldızlarının kıyafetlerini tasarlamaya uzanan hikayesini konuştuk.



BURSA'DAN MANCHESTER'A


Daha on yaşında bir çocukken girmiş Zeynep Kartal'ın hayatına dikiş. Halası ve ablasının gittiği Halk Eğitim dikiş kursları ilgisini çekmiş. O da onlarla kursa gitmeye başlamış. Kartal, “Onlarla birlikte kursa gidiyordum. Kursta yaşım küçük olmasına rağmen beni çok başarılı buldular. Hatta bana sembolik ödül bile verdiler” diyor. Bu vesileyle kumaşlar, çizimlerle başlayan tanışıklığı lise yıllarında aldığı derslerle devam etmiş. Okul çıkışlarında koşup kendini kumaşların arasına atan Kartal, “Haute Couture çalışmak hep hayalimdi. Çizimler yapardım. Kendi aileme de bazı elbiseler dikerdim” sözleriyle anlatıyor o günleri. Sonrasında sektör olarak kendine tekstili seçmiş Kartal. 20 yıl tasarımdan üretime, tedarikten satışa, tekstil zincirinin içerisinde geçtikten sonra eşinin işi nedeniyle İngiltere'ye taşınmış. “Hem dilimi geliştirebilmek hem de İngiltere'deki modayı tanımak için Manchester College'da Fashion Design bölümünü bitirdim. Ardından bir buçuk yıl kadar bir tasarım ofisinde çalıştım. Sonra kendi markamı kurmak için doğru zamanın geldiğine inandım ve kendi markamı kurdum. Sonuçtan da çok memnunum” diyen Kartal bugün İngiltere'nin en çok tanınan modacılarından.



Futbolcu eşlerini giydiriyor


-Bir markayı kurup, oturtmak zorken bunu bir de yabancı bir ülkede yapmak çok daha zor olsa gerek. Zeynep Kartal İngiltere'de kısa zamanda bilinen bir marka haline geldi. İngiliz aktrist Kym Marsh'in basında büyük ilgi gören nişan kıyafetini tasarlayan Zeynep Kartal ayrıca “National TV Awards”a katılan bir çok ünlüyü giydirdi. Nikki Sanderson'in giydiği tasarımı İngiltere genelinde oylama ile birinci seçilirken, Shona McGarty'nin giydiği tasarımı da yine İngiltere genelindeki oylama ile üçüncü seçildi. Kartal, “Yabancı bir ülkede marka oluşturmak çok daha zor elbette. Ama benim tasarımlarımın çok beğenilmesi, Manchester'da yaşıyor olmam, oyunu kuralına göre oynamam ve vizyonumu oturtmam bunda faydalı oldu. Bütün futbolcu eşleri Manchester'da yaşıyor. Burada çok sayıda dizi çekiliyor. Benim çizgimi de çok beğeniyorlar. Sanatçıların tasarım kıyafetlerini, markaların lansmanlarını yapmaya başladım derken marka büyüdü” diyor.



OKUDUKÇA ETKİLENDİMİM


Anadolu Selçuklu ile ilgili bir koleksiyon tasarlamasının temelinde ise babası var. 3 yıl önce Bursa'dan memleketleri Konya'ya taşınan babası Türkiye ve Konya için birşeyler yapmasını istemiş. Zeynep Kartal, “Her çocuk gibi ben de benimle ilgili haberler çıktığında babama haber veriyordum. 'Baba şu gazeteye baksanıza, şu televizyonda haberim çıkacak' diye. Babam da her seferinde hep 'Ah kızım bir de Konya için bir şeyler yap' diyordu. Ben de hem Türkiye'yi hem Konya'yı tanıtmak için bir yardım defilesi yapmaya karar verdim” sözleriyle anlatıyor çıkış noktasını. Bu kararı bir kere verdikten sonra uygulama için Konya'yı araştırmaya başladığını söyleyen Kartal, Anadolu Selçuklu ile ilgili okumalar yapmaya başlamış. Kartal, “Okudukça inanılmaz etkilendim. Anadolu Selçuklu'nun, bilimin, adaletin, saflığın, temizliğin, gücün, asaletin temsilcisi olduğunu gördüm. İşlenmeyi hak eden ama işlenmemiş bir konu. Ve elbette Anadolu Selçuklu Konya'dan başlanmalıydı tanıtılmaya. Sonraki adım Eylül'de Londra moda haftası” diyor.



Bir su damlası bile esin kaynağı


-Tasarımlarında ipek ve dantel kullanan modacı, ipek ve dantelin kadına kendini çok iyi ve özel hissettirdiğini düşünüyor. Her şeyden esinlenebildiğini ifade eden Zeynep Kartal, “Bu bir kitap olabilir, televizyonda seyrettiğiniz bir şey, içtiğiniz bir kahve, bir su damlası, bir ağaç yaprağı olabilir. Her koleksiyonun farklı bir karakteri, farklı bir hikayesi var. Anadolu Selçuklu koleksiyonumun esin kaynağı ise Anadolu Selçuklu'nun ta kendisi, özü” diyor. Koleksiyonu ile Selçuklu kültürünü, dünyaca ünlü sanatçıların kırmızı halı kıyafetlerine uyarlayan Kartal, Selçukluların bayrağında da yer alan ve asaleti, gücü, adaleti, barışı sembolize eden beyaz rengi baz almış. Dönemin ana renklerinden altın, gümüş, yeşil ve siyahı ise aplik ve işlemelerde kullandığını söyleyen Kartal, “Selçuklu'nun sadece giysilerinden, çinilerde ve mimaride kullandıkları desenlerinden, renklerinden değil, ruhunu yansıtan her şeyden beslenmeye çalıştım” sözleriyle anlatıyor koleksiyonunu. Defilenin son parçası olan gelinlikte ise kırmızı kullanan tasarımcı, günümüz çizgilerine uyarladığı koleksiyonunu dünyaca ünlü sanatçılara giydirmeyi hedefliyor.



#Zeynep Kartal
#Topraklarına Selçuklu’yla döndü
#Halk Eğitim dikiş kursları
9 yıl önce