|

Ünlüler Selfie için stilist tutuyor

Ünlülerin sosyal medya hesaplarından yayınladıkları selfie’lerin doğal bir çekim olduğunu sanırdık. Ancak yurt dışında öyle olmuyormuş. Çekim arkasında uzun bir hazırlık yapılıyor. Işık hazırlanıyor. Makyaj ve saç ayarlanıyor. Hatta bunun için bir de selfie stilisti ile çalışılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/02/2015 Pazar
Güncelleme: 18:04 - 21/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Son yılların mobil iletişimdeki en büyük trendlerinden biri hiç kuşkusuz selfie’ler. İlgi öylesine yoğundu ki, bu trend geçen yıl İngilizce sözcüklerde selfie, Türkçe sözlüklerde özçekim olarak yerini aldı. Dalga dalga yayılan selfie çılgınlığı, ‘selfie çubuğu’ gibi ürünler için teknolojiyi zorlamakla kalmıyor aynı zamanda kusursuzluk idealine yol açıyor ve insanların bıçak altına yatmasına neden oluyor. Selfienin ortaya çıkışıyla beraber estetik operasyonlarda yüzde on artış meydana geldiği araştırmalara konu oldu. Burun ameliyatları, yüz gerdirme, saç ektirme, gözaltı torba alımında yükseliş var. Sadece bununla da sınırlı değil,  bazı moda şirketleri insanların hangi kıyafetlerini kombinlediğine bakarak kendi kreasyonlarına yönelik fikirler oluşturuyorlar. Çektirdiği fotoğrafları vücuduna dövme yaptıranlar var. Vahşi hayvanlarla selfie çektirdiği için canından olanlar da cabası. Can pahasına oluşan bu yoğun ilgi elbette karşılıksız değil, hayatımızdaki kapladığı alanı fark eden İngilizler, Londra’da selfie okulu açmışlar bile. Düşük bir ücret karşılığında bu okula kaydolabiliyor ve mezun olduktan sonra selfie uzmanı olabiliyorsunuz.


PROFESYONEL ÇEKİMDEN DAHA ETKİLİ

Alexis Knox dünyaca ünlü yıldızlar Miley Cyrus, Bruno Mars, Rita Ora, Nicole Scherzinger’in stilistliğini yapan dünyanın bilinen ilk selfie stilisti. Peki adını ilk defa duyduğumuz selfie stilisti ne iş yapar? Ünlülerin selfieleri her ne kadar doğal gibi görünse de, iyi görünmek için harcadıkları çaba orada da kendini gösteriyor. Selfie stilisti, selfie çekerken uygun bir ışık, duruş pozisyonu bulmak ve en önemlisi giyimden sorumlu. Knox, ünlülerin sosyal paylaşımlarına çok dikkat ettiklerini söylüyor. Çünkü bazı selfie fotoğraflar, profesyonel çekimlerden daha etkili olabiliyor. 


EN İYİ SELFİE BULUTLU GÜNDE ÇEKİLİR  

Peki ünlüler gerçekten göründüğü gibi çekim aşamasında da doğallar mı? Büyük çoğunluğu görüntü konusunda çok titiz olduğundan genellikle çekim arkasında uzun bir hazırlık gerekiyor. Önce çok iyi bir ışık hazırlanıyor. Makyajı ve saçıyla kişinin mutlu olması sağlanıyor. Doğru açıyı bulabilmek için dakikalarca pratik yapılıyor. Selfie çekerken nasıl güzel olunur? sorusunun cevabı Knox’da “Direk ışığa maruz kalınmamalı. Bulutlu hava selfie için daha iyi. Kendine güvenen bir ruh haliniz olmalı. Doğru açıyı bulmak için pratik yapmak gerekiyor. Başınızı hafif yana yatırıp 45 derecelik bir açıyla çenenizi aşağıya veya yukarı hafifçe oynatırsanız daha güzel çıkabilirsiniz.” 


Erkekler daha çok çekiyor

- Araştırma sonuçlarına göre selfieler ağırlıklı olarak iç mekânlarda çekiliyor. Erkeklerin paylaştıkları selfieler kadınlarınkine göre daha çok manzaralı dış mekânlarda ve arkadaşlarıyla birlikte çekiliyor. Kadınlar ise daha çok iç mekânda, özenli ve tüm vücudu kapsayan paylaşımlar yapıyor.

- En çok manzaralı selfie paylaşan bölge Karadeniz.

- Selfie çekenlerin yüzde 49’unu erkekler, yüzde 38’ini kadınlar, yüzde 13’ünü ise hem kadın hem de erkeklerin ortak olduğu fotoğraflar oluşturuyor. Erkekler Türkiye genelinde kadınlara oranla daha fazla selfie çekiyor, bu oranlar Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da daha belirgin. 

- Gülümseyen selfie’lerde ise kadınlar erkeklerin önünde. Grup halindeki selfie’lerde insanlar tek selfie’lere oranla daha çok gülümsüyor. 

- Tekli selfie’ler birden fazla kişinin bulunduğu selfie’lere oranla daha çok. Bu kritere göre en çok aile üyelerine yer veren selfie’ler Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait. 

- En güler yüzlü selfie’ler Güneydoğu ve Ege bölgesinde, en doğallar ise Doğu Anadolu’da yer alıyor. En somurtkan selfie’ler İç Anadolu, Marmara ve Akdeniz’de çekiliyor. En çok özenerek selfie çeken bölge yüzde 65 oranıyla Marmara olurken, en az özenen bölge ise yüzde 46 ile Karadeniz.

Miley mutlu, Kim kontrollü

Alexis Knox’un sosyal paylaşımlarını başarılı bulduğu isimlerin başında Miley Cyrus geliyor. Oldukça dışa vurumcu, mutlu ve genç gözüktüğünü, güler yüzlü ve anlık selfieler paylaşarak doğallığı yakaladığını söylüyor. Diğer beğendiği isim ise paylaşımlarıyla olay yaratan Kim Kardasihan. Onunki Cyrus’tan farklı olarak kontrollü ve planlı olması. Çektiği fotoğrafları defalarca tekrar ederek çekiyor.  Erkeklerin selfie çekerken beklentileri kadınlardan farklı değil. Onlar da kadınlar gibi güzel, ince ve atletik gözükmeyi önemsiyor. 


Türkiye'nin selfie haritasını çıkardılar

Selfie’ye olan ilginin farkına varan HTC, Somera işbirliği ile Türkiye’nin selfie alışkanlıkları üzerine bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye Selfie Araştırması bu alanda yapılan en kapsamlı yerel projelerden biri. Araştırmada son üç ayda instagramda paylaşılan 70 bin #selfie etiketli paylaşım taranarak, 7 bölgeden tüm iller dahil edildi. Böylelikle coğrafi bölgeler ve cinsiyetler arası farklar da ortaya çıkmış oldu. Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısına, Teknoloji ve sosyal medya üzerine yazılarıyla tanınan Serdar Kuzuloğlu ve dünyaca ünlü yıldızlar Miley Cyrus, Bruno Mars, Rita Ora, Nicole Scherzinger’in stilistliğini yapan dünyanın bilinen ilk selfie stilisti Alexis Knox katıldı.


Özçekim kendini sevmek

Özçekimin ortaya çıkış tarihi 2013 olarak biliniyor. Mobil cihazlarla ortaya çıktığını sandığımız bu akımın başlangıcı aslında çok eskilere dayanıyor. Serdar Kuzuloğlu, selfie çekmenin narsistlik bir eylem olduğunu söylerken iddiasını Yunan mitolojisindeki Narkissos'a dayandırıyor. Herkesi kendine hayran bırakan Narkissos kimseyi beğenmeyen bir şahsiyettir, bir gün göle su içmeye eğildiğinde sudaki yansımasına aşık olur. Suda kendi görüntüsünü yakalamak isterken boğularak yaşamını yitirir. Narkissos sudaki suretinin kendisine ait olduğunu bilmez, aslında kendisine değil suretine âşık olur. Çektiğimiz selfieleri de sudaki yansımamıza benzeten Kuzuloğlu, “İnternette asla kendimizi paylaşmıyoruz olmak istediğimiz kişiyi paylaşıyoruz” diyor. 

#selfie
#ünlüler
#stilist
#fotoğraf çekme
#özçekim
9 yıl önce