|

Üsküdar’ı anne kız aydınlatıyor

Erkek işi gibi görünse de onlar anne kız, elektrik işinde adlarından söz ettiriyorlar. Hanife ve Hilal Kaymaz Üsküdar’da 5 yıl önce açtıkları şirin dükkânlarında elektrik tamiri yapıp, kendi tasarımları avizeleri satıyorlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:51 - 30/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kadınları iş hayatının her alanında görmeye alıştık. Ama yine de zaman zaman şaşırmaktan kendimizi alamıyoruz. Üsküdar Doğancılar yokuşunda, renkli mi renkli avizelerin süslediği vitriniyle, butik bir dükkan böyle bir hikaye saklıyor. Yakut Aydınlatma ve Elektrik'in sahibi Hanife Kaymaz ve kızı Hilal çeşit çeşit avizelerin hem tasarımını hem de elektrik bağlantılarını yapıyor. Onları elinde tornavidayla elektrikle uğraşırken görenlerse ilk başta şaşırsa da sonrasında işlerini onlara emanet etmekten çekinmiyor.



İŞ BAŞA DÜŞÜNCE


Doğma büyüme Kasımpaşalı olup evlendikten sonra Üsküdar'a yerleşen Hanife Kaymaz, avize imalatı, elektrik tamiri, priz takımı gibi her türlü elektrik işinin üstesinden geliyor. En büyük yardımcısı da kızı Hilal. Küçük yaşta babası ve amcalarını kaybeden Kaymaz, evin en büyüğü olduğu için kollarını sıvayıp geçimlerini sağlayabilmek için çalışma hayatına atılmış. 18 yıldır bu piyasada olan Kaymaz, “Şişhane'de bulunan Bankacılar caddesinde elektrik piyasasına başladım ve şu an bile malzemelerimi almaya giderim. Normal olarak erkekler çoktur orada. Hanların 4'üncü katına çıkıyorum. Ya da bodrum katlarına iniyorum. Herhangi bir parça için oradan oraya koşturuyorum. Bu hengâme içinde erkek gibi olmam gerekiyor. Ve asla süslenip gitmiyorum” şeklinde konuşuyor.



YARDIMCI OLUYORLAR


Bazen bir vida sıkmak ya da sökmek için erkek kuvvetine ihtiyaç olduğunu söyleyen Kaymaz, “Gerekirse esnaf arkadaşlarımdan yardım alıyorum. Elektrik piyasasında bir kadının bu işi yapıyor olmasında dolayı erkek meslektaşlarım hep yardımcı oluyor. Hatta yeri geldiğinde benim yerime oradan oraya koşturuyorlar. 'Abla şu parçayı şuradan, bunu oradan al' diye yol gösteriyorlar” diyor.



KENDİMİ KENDİME İSPATLADIM


İşlettiği dükkanı hiçbir sermayesi olmadan sıfırdan kuran Kaymaz, kazandıkça işlerini oturtmuş. Başlarda zorluk çekmelerine rağmen büyük bir istekle yapmak istediği işten vazgeçmeyen Kaymaz “Sıfırdan bir şeylere başlayıp yapmak önemliydi. Bu dükkânla beraber kendimi kendime kanıtlamış oldum” şeklinde konuşuyor.



Müşteri şaşırıyor


Evlere iş için gittiğinde de bu iş kadın işi değil erkek işi gibi şeylerle karşılaşan Hanife Kaymaz, “Avize satın alan müşteri evinde monte için beni görünce çok şaşırıyor. 'Sen mi yapacaksın' diye soruyorlar. Merdiven tepesinde işimi yaparken görünce helal olsun diyorlar. Hatta esnaf arkadaşlardan birinin evinde priz değiştirmeye gittim, sen mi değiştireceksin diye inanmayarak sordu” diyerek büyük bir keyife imüşteriden aldığı tepkileri anlatıyor.







Annem gururum


Fotoğraf ve Kameramanlık bölümü mezunu olan Hilal Kaymaz 22 yaşında. Dükkân kurulduğundan beri annesine yardım eden Hilal hem okula gitmiş hem de çalışmış. Şimdilerde kendi mesleğine dair iş arayan Hilal, “Annemin mesleğini yaptığım için de farklı bir mutluluk duyuyorum. Burada olmaktan anneme yardımcı olmaktan mutluyum” diyor. Arkadaşlarının artık bu işi yapmasına alıştığını belirten Hilal, bazen elektrik arızalarında onu çağırdıklarını söylüyor. Annesinin dükkânı açmadan önce yapabileceklerine dair korkuları olduğunu da ekleyen Hilal, “Annem ben ve erkek kardeşim için açtı burayı. Onunla gurur duyuyorum. İyi ki açmışız diyorum. Artık bütün hayatımız burası bizim” sözleriyle annesini yaptığı zor işten dolayı desteklediğini anlatıyor.



Genlerdeki ışık sevgisi


Kız meslek lisesinin yemek bölümünden mezun olan Hanife Kaymaz'ın elektrik piyasasına girişi Kadıköy'de bir avizecide iş bulunca başlamış. Aslında babasının elektirikçi olduğunu söyleyen Kaymaz, mesleğe profesyonel olarak avizecide yapmaya başladığını anlatıyor. Kaymaz, “Bu piyasada dönüp durup aynı işi yapıyorum. Demek ki genlerde var. Kendim de camları, renkleri çok seviyorum. Ayrıca babamın mesleği olduğu için de elektrik işini çok seviyorum” diyor. Kaymaz, kendi çocuklarının da bu işi devam ettirmesinden ise çok büyük mutlu duyacağını sözlerine ekliyor.





#Hilal Kaymaz
#Yakut Aydınlatma
#Hanife Kaymaz
9 yıl önce