|

Yasaklar kıyafetimizi de değiştirdi

Florya'daki modaevinde iş ve siyaset dünyasının birçok ünlü isminin eşlerini giydiren Perihan Mataracı'ya göre sosyal hayata katılım ve okullarda uygulanan başörtüsü yasağı yüzünden 17 yıllık müşterilerinin giyim kuşamı kendiliğinden değişime uğradı

Ayşe Olgun
00:00 - 26/08/2007 Sunday
Güncelleme: 23:40 - 25/08/2007 Saturday
Yeni Şafak
Yasaklar kıyafetimizi de değiştirdi
Yasaklar kıyafetimizi de değiştirdi

Perihan Mataracı 17 yıl önce Kocamustafapaşa'da küçük bir atölyede üniversiteli genç kızlara pardösü dikerek başladı mesleğine. Şimdi ise siyaset ve iş dünyasından tanınmış birçok ismin eşlerini o giydiriyor. Atölyesini önce Yeşilköy'e oradan da Florya'ya taşıyan ve burada modaevi açan Perihan Mataracı'yı tercih eden isimler çok fazla değişmedi. Hatta eşi milletvekili olduğu için Ankara'ya giden müşterileriyle bile bağlantıları devam ediyor. Değişen tek şey var ki o da müşterinin giyim kuşamındaki farklılık. Bundan yıllar önce yoğunluklu olarak pardösü diktirmek isteyenlerin kapısını çaldığını söyleyen Mataracı, son yıllarda ise müşterilerine özellikle davet ve düğünlerde giyilecek kıyafetler tasarladığını anlatıyor. İş ortamında başörtülü hanımların daha fazla yer alması, siyaset ve iş dünyasında söz sahibi olmaya başlayan isimlerin eşlerinin örtülü olmasıyla gelen taleplerin değiştiğini dile getiren Mataracı, şunları söylüyor:

“Seksenli yıllarda hazır giyim pardösü üretmeye başladı ancak modelleri beğenmeyen öğrenciler kendi giyim zevklerini yansıtan spor ve rahat pardösüler diktirmek için bana gelmeye başladı. Uzun yıllar pardösü diktim. Fakat daha sonra iş dünyasına giren tesettürlü sayısındaki artış, okullarda uygulanan başörtüsü yasağı kılık kıyafeti etkiledi. Artık pardösü yerine uzun ceket ve pantolonlar, ikili takımlar, elbiseler tercih edilmeye başlandı.”


Eşlerin konumu giyimi etkiledi

Mataracı'ya göre siyaset ve iş dünyasındaki hareketlilik de çalışmayan kesimin giyim kuşamını etkiledi. Yani o güne kadar evhanımı olan eşler, sadece günlük hayatta giyebilecekleri kıyafetleri tercih ediyordu. Ancak iş ve siyaset dünyasında eşinin konumundaki değişiklikten dolayı özel günlere ve davetlere katılan hanımlar giyim kuşamlarında önemli değişikliğe girdi. “Tesettürlü hanımlar eşlerinin konumlarından dolayı çok farklı ortamlara girip çıkmaya başlayınca özel davetler için tesettüre uygun ve şık tasarımlara ihtiyaçları oldu bu sefer günlük kıyafetten çok özel günler için kıyafetler tasarlamaya başladık” diyen Mataracı, yakın tarihte tesettür dünyasındaki giyim kuşamın değişimini müşterileri üzerinden bize yorumladı.


Tesettürde en istikrarlı siyasetçi eşleri

Tesettür dünyasındaki giyim kuşamdaki değişimin en istikrarlı şekilde yansıdığı kesimin siyaset dünyası olduğunun altını çizen Mataracı, giyim kuşamda yeniliklere en fazla açık kesimin ise tesettürlü gençler olduğunu söylüyor.

En muhafazakar kesimin bile tesettür dünyasında esen değişim rüzgarından etkilendiğini belirten Mataracı, modeller değişse de tesettür çizgisinin hala büyük bir titizlikle korunduğunu dile getiriyor. “Modeller değişse de tesettür çizgisi hala müşterilerim için önemli” diye konuşan Perihan Mataracı sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Tesettürlü kesim kıyafette çok çeşitliliğe gitmezdi. Pardösü diktirecekse Çarşamba Pazarı'ndan kumaşı alır bana gelirdi. Bugün kumaşlar artık Nişantaşı'nda isim yapmış bir iki kumaşçıdan alınıyor. Renkler ve modeller çok daha çeşitli. Yıne kıyafetlerin üzerine tercih edilen başörtüler de yabancı marka.”


Semtlerle birlikte kıyafetler değişti

Mataracı'ya göre tesettürlü kesim eskisine göre çok daha sosyal. Üstelik tesettürlülerin sadece giyim kuşamı ya da girip çıktığı mekanlar değişmedi. Artık oturdukları semtler de önceki yıllardan farklı. Mataracı, müşterileri gibi Florya'ya işyerini taşımış. “Florya'da oturan üst gelir grubundan daha önce de müşterilerim vardı ancak gelir durumu değişen birçok müşterim de daha sonra oturdukları semtleri değiştirdi” diyen Mataracı'ya göre bir zamanlar Fatih'in cadde ve sokaklarında karşımıza çıkan tesettürlü şık hanımlara artık birçok semtte rastlamak mümkün.


Erkekler bizi giydirmesin

“Başörtüsü yasağı ile birlikte giyim kuşamda bir değişiklik yaşandı. Tesettür kıyafetindeki renklilik ve çeşitlilik yasakla birlikte başladı. Öğrenciler okulda başlarını açtıklarında üzerlerinde pardösü ile gitmek istemedi. Pantolon ve ceket çok fazla tercih edildi. Ayrıca tesettürlü kesim için hazır giyimin hazırladığı kıyafetler özellikle başörtülü genç kızlar tarafından beğenilmedi. Bunun üzerine özellikle başta gençler olmak üzere başörtülü kadınlar ve genç kızlar modacılara kişiye özel kıyafet tasarlatmaya başladı. Hazır giyimi erkek gözüyle yorumlandığı için beğenilmedi.”


17 years ago