|

Yedi güzel adam birbiriyle hiç yüksek sesle konuşmadı

Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Akif İnan, Nuri Pakdil ve Sezai Karakoç… Son günlerde isimlerinden sıkça söz edilen bu yedi kişi, Türkiye’nin benzeri görülmemiş, belki en uzun soluklu edebiyat topluluğunun “resmi olmayan” üyeleri. Sahi, Yedi Güzel Adam onlar mı, isimler değişir mi, isimlerin değişmesi onların “güzelliğinden” bir şey eksiltir mi?

Yeni Şafak
04:00 - 16/11/2014 Pazar
Güncelleme: 19:56 - 15/11/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

TRT 1’de yayınlanan Yedi Güzel Adam dizisinin çekimleri başladığı sırada, TRT Türk’te yayınlanmak üzere Yedi Güzel Adam belgeselinin çekimleri de başlamış; Rasim Özdenören’in evinde belgeselin yapımcılarıyla dizinin “gönüllüleri” arasında “hadi bakalım Bismillah” duaları gidip gelmişti. 


Dizi muhteşem bir başlangıçla yayına girdi. Belgesel ise, adı üzerinde belgesel olduğu için,  biraz daha vakit aldı. Yedi bölümlük belgeselin ilk bölümü “Akif İnan,” geçtiğimiz Cuma akşamı TRT Türk’te yayınlandı ve büyük ilgi topladı. Yedi Güzel Adam Belgeseli’nde, sadece edebiyatçılar ve düşünce adamları değil, Yedi Güzel Adam’ın aileleri, yakınları da yer aldı. Erdem Bayazıt’ın eşi Ayşegül Bayazıt, oğulları Yusuf ve Ahmet, kızları Sevde ve Meral Bayazıt; Cahit Zarifoğlu’nun kızı Betül ve oğlu Ahmet Zarifoğlu’nun yanında; arkadaş grubunun çocukları arasında en büyüğü olan Akif İnan’ın kızı Banu İnan’la Akif İnan’ın kardeşleri Ahmet İnan ve Arif İnan; Alaeddin Özdenören’in oğlu Hakkı Özdenören de belgeselde bir araya geldi. 

İLK KEZ YAYINLANAN MEKTUP

Danışmanlığını Rasim Özdenören, yapımcılığını Ahmet Arif, koordinatörlüğünü Halenur Çalışan Gürbüz’ün yaptığı belgeselde, Nuri Pakdil, Beşir Atalay, Mehdi Eker, Ali Haydar Haksal gibi isimlerin anıları ve görüşleri ekrana gelecek. Ayrıca belgeselde ilk kez yayınlanan fotoğraflar ve belgeler yer alıyor. Bunlardan biri de Necip Fazıl’ın Akif İnan’a yazdığı mektup.

GÜÇLÜ BİR EKİP VAR

Diğer yandan belgeselde yer alan isimlerden bazıları şunlar:  Osman Sarı, Nazif Gürdoğan, Talat Halman, Bekir Karlığa, Fatih Andı, Şaban Abak, Doğan Hızlan, Osman Özbahçe, Kurtuluş Kayalı, Abdullah Işıklar, Necip Tosun, Hayriye Ünal, Celal Tarakçı, Ahmet Gündoğdu, Atilla Maraş, Arif Ay, Mustafa Muharrem, Cevdet Karal, Mehmet Narlı, Adem Turan, Bahtiyat Aslan, Kamil Yaşar, Şaban Sağlık, Ali Günvar, Asım Gültekin, Mustafa Aydoğan. Belgeselin Akif İnan bölümü bugün 13.30’da, Salı sabahı da 05.10’da TRT Türk’te tekrar izlenebilecek. 

Yedi Güzel Adam Cahit Zarifoğlu’nun taa kendisi

Yedi İklim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Haydar Haksal, yıllardır yanlarında bulunduğu Yedi Güzel Adam ve yakınlarının gerçekte kimler olduğuna dair soruya, ilginç bir cevapla karşılık veriyor: “Yedi Güzel Adam şu kişidir, bu kişidir diyemeyiz. Zaten şiirde bir tek Adil Erdem Bayazıt’a isim olarak işaret edilmiştir. Yedi Güzel Adam bir soyutlamadır, Cahit Zarifoğlu’nun kendisi, kendisinin çoğaltılmış halidir.” 

Banu İnan: Necip Fazıl’a ayağında bebek sallattım

Belgeselde yer alan ilginç anılardan biri de, Akif İnan’ın kızı Banu İnan’ın, üstad Necip Fazıl Kısakürek’le ilgili anısı: “Babam bir yere kadar gitmişti. Üstadla evde yalnız kaldık. Bana bebek getirmişti. ‘Necip Fazıl Amca, sen baba ol, ben anne olayım. Bu masanın altına gir, ayağına yastık koyayım, bebeğimi salla. Ben de bakkala süt almaya gidiyorum’ dedim. O da masanın altına girip bebeği sallayarak ninni söylemeye başladı. O sırada babam geldi. ‘Üstadım, estağfurullah, estağfurullah’ diyerek Necip Fazıl’ı kaldırmaya çalıştı. ‘Hiç elleme, biz evlatla oynuyoruz’ dedi Üstad.”


Nuri Pakdil: Akif’i tuttum kolundan okula geri götürdüm

Yedi Güzel Adam Belgeseli’nin Akif İnan bölümünde, Nuri Pakdil, Akif İnan’ın Edebiyat Fakültesi’nden ayrılmasıyla ilgili anısını şöyle anlatıyor: “Akif İnan, Edebiyat Fakültesi’nde okumak istemedi. Yarım bıraktı. Daha doğrusu okumaya tenezzül etmedi. Duyunca, ‘Böyle kepazelik olmaz’ dedim, tuttum kolundan okula geri götürdüm.” 


Rasim Özdenören: Birbirimizi hep idare ettik

Belgeselin danışmanı Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu bölümünde verdiği röportajda “Bu arkadaş grubu birbiriyle yüksek sesle bile konuşmadı. Mavera Dergisi’ni çıkardığımız zamanlarda arkadaşlardan biri bir konuda ısrarcı davranır, sert çıkarsa, diğerleri susar, onu alttan alır ve dediğini yapardık. Birbirimizi hep idare ettik. Aramızda tartışma, kavga, tatsızlık olmadı” dedi.

Hakkı Özdenören: Babam benim için matematik çalışmış

Rasim Özdenören’in ikiz kardeşi Alaeddin Özdenören, belgeselde, Cevdet Karal, Arif Ay, Mustafa Muammer, Mehmet Narlı ve Recep Garip tarafından anlatılıyor. Alaeddin Özdenören’in oğlu Hakkı Özdenören’in de konuştuğu belgeselde, oğlu, babası öldükten sonra kendi matematik defterinde babasına ait notlar bulduğunu, annesinin söylediğine göre “Hakkı matematik sorarsa bileyim” diye oğlunun defterinden ders çalıştığı dile getiriliyor.

Beşir Atalay: Beni yabancı dil kursuna Nuri Pakdil gönderdi

Bakan Beşir Atalay, belgeselin Nuri Pakdil bölümünde konuşuyor. “Biz Edebiyat Dergisi’nin çevresinde toplanmış gençlerdik. Nuri ağabeyin, hepimizin yetişmesinde katkıları oldu. Çok okuyan, donanımlı, bilgili insanlar olmamızı isterdi. Yabancı dil öğrenmeye muazzam önem verirdi. Beni yabancı kursuna yazdıran kendisidir.” 

Ahmet Fırat Bayazıt: Okuldan geldiğimde babam yatağıma yatmış, beni bekliyor olurdu

Ahmet Fırat Bayazıt, Erdem Bayazıt’ın en küçük çocuğu. “Babam benimle evlat sevgisinden çok torun sevgisi gibi bir şey yaşadı” diyen Bayazıt, babasını, “Okuldan geldiğimde benim yatağıma yatmış, kollarını açmış beni bekliyor olurdu. Hemen kucağına atlardım. Yarım saat, 40 dakika birlikte yatakta oyun oynardık” diye anlatıyor. 
REYYAN DENİZCİ 
#yedi güzel adam
#rasim özdenören
#nuri pakdil
#sezai karakoç
#akif inan
#alaaddin özdenören
#cahit zarifoğlu
#erdem beyazıt
9 yıl önce