|

Yeşil erik tavası

Yaz aylarının gelmesine en çok manav tezgâhlarında yer alan meyveler için sevinirim. Kiraz, karpuz, kavun, çilek, çağla ve tabi ki benim için apayrı bir yeri olan yeşil erik.

Ramazan Bingöl
00:00 - 27/05/2012 Pazar
Güncelleme: 21:14 - 26/05/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeşil erik tavası
Yeşil erik tavası

Erik Orta Asya Türklerince çok eski çağlardan beri tanınıyordu. XI. asırda Orta Asya Türkleri, şeftali, kayısı ve erik gibi meyvelerin hepsine erük ismini veriyorlardı. Kayısı: Sarı erük, Şeftali: Tülüg Erük, ve Yeşil erik: Kara Erük olarak adlandırılıyordu.

ANILARIMIZ CANLANIR

Yaz mevsiminin bize getirdiği kuşkusuz en güzel meyvelerinden biri de erik. Şöyle dolaptan çıkarılmış buz gibi kütür kütür eriği tuza banarak yemenin verdiği keyfi birçok meyvede bulamam. Her ne kadar tuz zararlı deseler de,(hangi tuz zararlı bu ayrı bir konu) tuza batırılmadan yenilen erikten zevk almanın pek imkânı yoktur. Bana hatırlattığı çocukluğum ise cabası.

Benim asıl anlatmak istediğim ise eriği sadece tuzla yememizle kaçırdıklarımız. Çoğumuz eriği sadece tuzla yiyoruz. Ülkemizin neredeyse her yerinde yetişen bu meyve her yöreye özgü tariflerin içine girmiş, onlarla özdeşleşmiştir. Tek tek incelendiğinde eriğin çeşitlerinin kullanıldığı onlarca çeşit ürün yüzlerce değişik tarif sayılabilir.

ERİKLE YAPILAN YÖRESEL LEZZETLER

Aşağıda vereceğim lezzetleri gördüğünüzde erikli lezzetleri fark edecek. Kendinizi ve ailenizi bu lezzetlerden mahrum etmek istemeyeceksiniz.

Erikli Kuzu Gerdan, Erik Yahnisi, Erik Soslu Kuzu Tandır, Erik Kebabı, Erikli Sütlaç, Erik Dizmeli Kek, Erik Kompostosu, Erikli Turta, Erikli Yaprak Sarma, Erik Aşı, Erik Pestili (Van), Erik Kızartması (Van), Erik Şurubu (Malatya), Erikli Yahni (Karaman), Erik Macunu( Çanakkale), Erik Hoşafı, Erik Soslu Kabak (İstanbul), Erikli Yavan Sarma( Tokat),

ERİĞİN YEMEĞİ (ERİK TAVASI)

Pek bilinmese de eriğin yemeği yapılır benim memleketim olan Şanlıurfa Birecik'te. İsmi de Erik Tavası'dır bu yöresel yemeğin. Erik, kuşbaşı et, sarımsak ve domates salçası bir araya getirilip, pul biberle tatlandırılır. Etin, erik suyuyla pişmesi hafif ekşimsi bir tat verir yemeğe. Bu yemeğin en lezzetli kısmını ise suyuna ekmeğinizi banarak yediğinizde fark edeceksiniz.

Eriğin yemeği olmaz diye düşünmeyin, bir defa yediğinizde neler kaçırdığınızı düşünüp şaşıracaksınız. Yine erik mevsimi. Sezonunun girmesiyle birlikte benim soframda da yerini aldı erik. Ve eminim vereceğim tarifi deneyerek kendinize ve ailenize bu lezzetin keyfini yaşatmak için sabırsızlanacaksınız.

Afiyet Olsun...


Malzemeler Yapılışı

500 gr.orta yağlı parça et

500 gr. yeşil erik

300 gr. taze diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay bardağı sıvı yağ

4-5 adet kabukları soyulmuş doğranmış domates

tuz, kara biber, pul biber

Yapılışı:
Et kuşbaşı şeklinde doğranır, domates salçası, pul biber, tuz ve karabiber ile terbiyelenir. Ayıklanan sarımsaklar ve erikler karıştırılır, bu karışım tepsiye konur. Üzerine doğranmış domateslerde katılarak birazda su ilave edilerek fırında etler pişinceye kadar pişirilir.

12 yıl önce