|

Zahmeti az lezzeti çok

Karın her yeri kapladığı ve bir masal ülkesine döndürdüğü şu günlerde sade, lezzetli ve geleneksel bir tatlımız olan Karsambaç’ı hatırladık. Yapımı kolay ama tadı güzel bu lezzeti siz de mutlaka deneyin.

Yeni Şafak
04:00 - 22/02/2015 Pazar
Güncelleme: 17:58 - 21/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Genelde yazları sıcaktan bunalmışken serinlemek için yeriz Karsambaç’ı ama karın hemen hemen tüm ülkemizi bembeyaz bir örtüyle sarıp sarmaladığı şu günlerde de hatırlamasak olmazdı. Kar helvası, garma, karlamaç ya da karsambaç olarak bilinen bu çok hafif ve lezzetli tatlıyı Mutfak Deneyleri bloğunun sahibi olan ve İsmek’te yemek dersleri veren Kevser Aydoğdu’ya sorduk. Meğer Aydoğudu’da da yeri ayrıymış. Karsambaç deyince şunlar dökülüveriyor ağzından: “Karsambaç sanki uzak bir diyardan gelmiş büyülü misafir gibi. Doğu kültürünün belki de Batı'ya en güzel hediyelerinden biri. Marco Polo ile 13. Yüzyılda başlar Avrupa’nın tanışıklığı. Dondurmanın atası, frozenın ilham perisi. Hani şu cafcaflı isimleriyle bildiğiniz meşhur cafelerde aldığınız o frozen var ya, aslında karsambaç!” 


DONDURMANIN ATASI DENİLEBİLİR

Aydoğdu karsambaçı “Bir tatlının en yalın ve lezzetli hali” olarak tanımlıyor. Yapılışını da “Biraz kar ya da buz ve üzerine aroma katacak bir şurup, o kadar” sözleriyle özetliyor. Aydoğdu karsambaçın literatürde 300 yıllık tarihi olduğunun söylendiğini ancak insanlık tarihi kadar eski olduğunu düşündüğünü ifade ediyor. Zira aklın yolu bir ve biraz kar ve meyve görüldüğünde yapılması son derece muhtemel. Aydoğdu karsambaçın bizim kültürümüzdeki yerini şöyle anlatıyor: “Bizim kar yağdığında aklımıza gelse de bir yaz tatlısıdır karsambaç. Dağlardan toplanan ve sıkıştırılan kar kütleleri serin kuyularda saklanır ve yaz geldiğinde bu bloklar keçelere sarılı olarak şehre getirilir ve satışa sunulur. Şimdi ilerleyen teknoloji sebebi ile bunlara hiç gerek duyulmadan yapmak mümkün tabiî ki bu basit lezzeti. Karsambaç yokluktan mı doğmuştur, yoksa insanın içindeki yoğun merak duygusundan mı bilinmez ama dondurma tarihine ışık tuttuğu su götürmez bir gerçek.”


YILDA BİR KERE YEMEK LAZIM

Kevser Aydoğdu karsambaç yapmak isteyenlere birkaç püf noktası veriyor: 


- Kar kütlesinin üzerinden 1 -2 cm lik tabakayı kaldırıp temiz olan ve toprağa değmemiş bölgeden bir miktar kar alıp bir kaseye koyalım

- Sonra bu kar kütlesinin üzerine pekmez ya da evinizde bulunan herhangi bir tatlandırıcıdan istediğimiz miktar ilave edelim. İşte tatlınız hazır.

- Karın temiz olduğu konusunda tereddütlerim var ama yine de bunu hazırlamak istiyorum diyorsanız bunun da yolu var. Buzluğunuzda bulunan buz kalıplarından bir miktar alın ister metal bir havanda ya da rondoda parçalayın sonrasında işlem aynı meyve ya da şurup işle tatlandırın.

-Hem bu tatlının hiç değilse yılda bir kez tüketilmesi gerektiğini söylermiş eskiler ki bağışıklık sistemi güçlensin. Çocukların küçüğünden büyüğüne, yediğinde bayram edeceği harika lezzet. Emin olun abartmıyorum 18 yaşındaki oğlum çekim için hazırladığım karsambaçları nasıl iştah ve keyifle yedi tarifi mümkün değil.

İlk kez Halep’te tanıştım

Kevser Aydoğdu’nun karsambaçla tanışması Suriye seyahati esnasında Halep’te olmuş. Aydoğdu ilk kez yediği karsambaçı “Hamidiye çarşısı çıkışında seyyar satıcılar olurdu, gidenler hatırlar muhakkak. Böyle bir el arabasının önünde uzunca bir kuyruk vardı, merakımızı celbetti bir bakalım dedik. Seyyar tezgahın üzerinde büyükçe bir buz kütlesi yanında rendeye benzer tahta bir alet ufak boy bir testere, büyükçe cam bardaklar ve tazecik karadutlar. Çok seri bir şekilde işlem şöyle gerçekleşiyordu. Testere ile kesilen bir parça buz tahta rende ile parçalanıyor içerisine bir miktar karadut konulup karıştırılıyor. Sonrasında hooop cam bardağa. Evet zarif ve ince bir cam bardak hem de basit bir seyyar tezgahta. O zaman bu seyyar satıcı için sıcak günlerde buz gibi mutluluk dağıtan adam demiştim. Oysa şimdi acı bir hatıra hepimiz için Halep…” sözleriyle anlatıyor.

#karsambaç
#kar
#dondurma
9 yıl önce