|

Adayımız kardeşim Davutoğlu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, partiyi 2015 seçimlerine taşıyacak ismin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olduğunu açıkladı. Erdoğan, '27 Ağustos'ta AK Parti'nin olağanüstü genel kurulunda aday olarak gelecek kişi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakan adayı da Dışişleri Bakanımız Davutoğlu kardeşim' dedi. Erdoğan, Davutoğlu'nun aday olmasında paralel yapıyla mücadele azminin etkili olduğunu söyledi.

İlhan Toprak
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 01:08 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Adayımız kardeşim Davutoğlu
Adayımız kardeşim Davutoğlu

Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, '27 Ağustos'da AK Parti'nin olağanüstü genel kurulunda aday olarak gecek kişi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan adayı da Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu kardeşimdir' dedi. Başbakan Erdoğan başkanlığında son kez toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) 3 saatlik istişarede bulunuldu. Erdoğan, daha sonra genel merkezde düzenlediği toplantıda, salona birlikte geldiği Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun partinin genel başkan adayı olduğunu açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın, Davutoğlu'nun ismini açıkladığı sırada salonda 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganları atıldı. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

DÜNYAYI İLGİLENDİRİYOR

AK Parti'nin ilgili kurullarında alınan kararlar Türkiye'nin en büyük siyasi hareketi ve hükümeti olduğu için sadece bir partiyi ilgilendirmiyor. Türk siyasetinin ve ülke yönetiminin de geleceğini ilgilendiriyor. Hatta AK Parti'de yaşanan gelişmeler tüm bölge ülkeleri ve dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Bu konuda kuyumcu titizliğiyle çok hassas bir çalışma yürüttük.

GÖRÜŞLERİ NOT ETTİK

Parti grubunda MYK'da, il başkanları toplantımızda milletvekillerimizle istişarelerimizde, arkadaşlarımızın görüş ve önerilerini aldık. Belediye başkanlarımız, il başkanlarımız, kadın ve gençlik kolları yönetimlerimiz düşüncelerini ortaya koydular. Her önemli kararda olduğu gibi bu kararda da sokaktaki vatandaşımızdan her kademede istişareler yaptık. Görüşleri önerileri eleştirileri çok dikkatli bir şekilde not ettik.

BİRDEN FAZLA İSİM ÖNERİLDİ

Tahmin ettiğimiz gibi bir değil iki değil çok sayıda arkadaşımız önerildi. Süreci suhulet içinde barış içinde dostluk ve kardeşlik hukuk içinde belli bir noktaya getirdik. Çok şeyler yazıldı, çizildi söylendi vesaire. Ama bunları duymadan götürmeye gayret ettik. Süreci kardeşlik hukuku içinde buraya getirdik. Partimiz içinde ayrışma fitne çıkmasını bekleyenler, bugüne kadar olduğu gibi genel kurula kadar da, ardından başlayacak süreçte de inşallah hayal kırıklığına uğrayacaklardır.

ÜÇ DÖNEM KURALI BİR KRİTERDİ

Futboldaki gibi siyasi kriterler üzerinden takımınızı oluşturursunuz. Bu kriterlerden ilki, üç dönem kuralıydı. 14 Ağustos 2001'de koyduğumuz bu kural bugüne kadar bozulmadı, inanıyorum ki bozulmayacak. Parti kademelerinde yine çalış mani yok. Bakın bakan yardımcılarımızın birçoğu bizim eski milletvekillerimiz. Büyükelçi olan arkadaşlarımız bile var. Ama parlamentoya giriş çıkışta biz tüzüğümüze bunu koyuverdik. Bir CHP, MHP bunu yapamıyor. Birisi 16-17 senedir çakılı duruyor. Birisi malum. Biz ne dedik, birinci olamazsak genel başkanlığı bırakırız.

KIRGINLIĞA İHTİMAL VERMİYORUM

Bir başka hususta genel başkanlık ve başbakanlık makamının aynı arkadaşımız üzerinde toplanması kriteriydi. Çünkü güçlü bir genel başkan- başbakan başarılı olabilir. Yine istişarelerde isimleri zikredilen bazı arkadaşlarımız bu kriterlere takıldı. Adayımız yoğun istişareler neticesinde belirlenmiştir. Arkadaşlarımız arasında herhangi bir kırgınlık oluşmamıştır, oluşacağına da ben asla ihtimal vermiyorum. İstişarelerin ne kadar sağlıklı işlediğini de onlar da gördü, ben de gördüm.

HAYIRLI OLMASINI NİYAZ EDİYORUM

27 Ağustos'ta AK Parti'nin olağanüstü genel kuruluna, genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız Dışişleri Bakanımız Konya milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu kardeşimdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 62'nci hükümetinin başbakan adayı da belki biraz acele ediyorum ama aynı şekilde Ahmet Davutoğlu'dur. Hayırlı olmasını rabbimden niyaz ediyorum. Ülkemize hayırlı hizmetler yapması için rabbime dua ediyorum.

PARALEL YAPIYLA MÜCADELE EDECEK

Ahmet Davutoğlu'nun aday olmasında paralel yapıyla mücadele kararlılığı da önemli bir etken olmuştur. İnanıyorum ki bu mücadeleyi beraber yürüteceğiz. MİT TIR'larının önünün kesilmesinden, çok gizli toplantının dinlenmesine, yapılan yardımlardan, paralel medyada çıkan iftiralardan, birçok noktada Ahmet Davutoğlu kardeşim bunun bedelini ödedi. Paralel yapının niyetini de çok açık net gördü. Bu mücadeleyi kararlı bir şekilde yürütmenin de üzerimizde önemli bir görev olduğuna inanıyorum.

Bu kutlu yürüyüşe engel olamazlar

AK Parti Genel Başkan adayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da teşekkür konuşmasında özetle şunları söyledi:

SAYIN CUMHURBAŞKANIM

Sayın cumhurbaşkanım, zatıalinizin öncülüğünde, yoğun istişareler neticesinde böylesi bir kutlu göreve aday gösterilmiş olmaktan büyük bir onur duyuyorum. AK Parti hareketi köklü bir devlet geleneği içinde ortaya çıkmış ve bu köklü devlet geleneğini inşa etmek üzere yolaçıkmış bir kadrodur.

BÜYÜK RESTORASYON DEVAM EDECEK

Sayın cumhurbaşkanımız bu kadronun öncüsüdür, lideridir. Türk siyasi hayatına yeni bir istişare kültürünü kazandırmıştır. Bundan sonra daha da güçlü şekilde yolumuza devam edeceğimiz konusunda kimsenin tereddütü olmamalıdır. Eğer bu adaylık süreci sonrasında genel kongremizde de bu adaylığımız kabul görürse ve bu göreve onlar tarafından da layık görülürsem, büyük restorasyon hareketi hiçbir ara ve kesintiye uğramadan devam edecektir.

İSTER PARALEL YAPI İSTER BAŞKA AD

İster paralel yapı adı altında, ister başka ad altında, kimler bu kutlu yürüyüşü durdurmak, kesintiye uğratmak isterse, AK Parti kadroları onların karşısında duracaktır, durmaya da devam edecektir. Demokrasimiz bir inşa süreci yaşamıştır. Ekonomimiz yeni bir kalkınma hamlesiyle taçlandırılmıştır. Bütün bunların AK Parti hareketiyle birlikte yeni bir evreye geçmiştir. Aramıza herhangi bir şekilde görüş ayrılığı veya fitne tohumu ekmek isteyenler buna fırsat bulamayacaklardır. Sizlerden de omuz omuza yürümeyi rica ediyorum. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Bunun için AK Parti'ye de zeval vermesin.

Gül'den tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkan adayı gösterilen Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu kutladı. Davutoğlu ile telefonda görüşen Gül, adaylığı dolayısıyla tebrik etti ve başarı dileklerini iletti.

İkinci yeniyi yaşayacağız

- İçişleri Bakanı Efkan Ala: Bunlar yenilenme, bir ikinci yeniyi yaşayacağız.

- Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan: Davutoğlu, Yeni Türkiye'nin inşaasında önemli bir misyon ifa edecek.

- Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu: Birlik, beraberlik içinde hizmete devam.

- Tarım Bakanı Mehdi Eker: Kendisinin arkasında olacağız, onu destekleyeceğiz.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Genel Başkan adayımıza başarılar diliyorum..

- Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler: Yeni Türkiye'nin inşasına Allah'ın izniyle devam edeceğiz.

Herkesin duasını alırdı

Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığına adayı gösterilmesi memleketi Konya'da yaşayan akrabaları tarafından sevinçle karşılandı. Davutoğlu'nun Meram ilçesinde yaşayan halaoğlu Rıdvan Yüceaktaş da büyük sevinç yaşadı. Yüceaktaş, 'Kendisinin doğumunu babasına ben müjdeledim. Onu hala saklarım' dedi. Davutoğlu'nun annesini kaybetmesinin ardından kendisine babaannesinin baktığını aktaran Yüceaktaş, şöyle devam etti: 'Babaannesi ona; 'dallanasın, budaklanasın, pürlenesin kuzum' diye dua ederdi. Bak şimdi dünya ayağına geliyor hocamın. Bu, dualarla oldu. Herkesten dua alırdı, ihtiyarları ziyaret eder, dualarını alırdı.' Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını Konya Taşkent'teki meydana kurulan televizyon ekranından vatandaşlarla birlikte takip eden Davutoğlu'nun halası Nilüfer Özlen ve eniştesi Asım Özlen de büyük sevinç yaşadı. Taşkentliler, Davutoğlu'nun adaylığını oluşturdukları konvoyla kutladı.

Salondan notlar

- Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu toplantı salonuna beraber geldi.

- Açılış ve takdim konuşmasını Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu yaptı.

- Basın toplantısı salonunda 'Hep Birlikte Yeni Türkiye' sloganının yazılı olduğu afişler kürsünün arkasında yer aldı.

- Başbakan Erdoğan asıl imtihanın Olağanüstü Genelkuruldan sonra olacağını söyledi.

- Erdoğan, 3 Dönem kuralı ile genel başkanlık ve başbakanlığın aynı isimlerden olmasına verilen önemi vurguladı.

- Kabinenin tamamı toplantı salonunda yerini aldı.

- Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Parti Genel Başkanı adayı Ahmet Davutoğlu ismi salonda uzun süre ayakta alkışlandı.

- Başbakan Erdoğan 'Belki biraz acele ediyorum ama..' diyerek Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye'nin 62. hükümetini kuracağını söyledi.

- Erdoğan, 'Paralel Yapıyla mücadele ve Çözüm sürecinin beraber yürüteceğiz' dedi.

- Erdoğan, 'Bu salondaki belki de son konuşmam' dedi.

- Başbakan Erdoğan kürsüden Ahmet Davutoğlu ismini açıkladıktan sonra, birara unutarak platformdan inmek için hareket etti. Daha sonra yenide kürsüye yönelen Erdoğan, yeni genel başkan adayı Davutoğlu'nu kürsüye davet etti.

- Başbakan Erdoğan kürsüyü Davutoğlu'na terk ettikten sonra yeni genel başkan adayının konuşmasını Davutoğlu'nun toplantıda oturduğu koltukta dinledi.

- AK Parti'nin yeni genel başkan adayı Ahmet Davutoğlu Başbakan Erdoğan'a 'Sayın Cumhurbaşkanımız' diye hitap etti.

10 yıl önce