|

Arınç: Var, ama söyleyemeyeceğim!

Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Tezkereyi aldık, bundan sonra savaş diye kimsenin aklına gelmesin" dedi. Arınç Türkiye'den yapılan top atışları sonrasında Suriye'de kayıp olduğunu ama bunu söyleyemeyeceğini de açıkladı.

Cihan
00:00 - 8/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 20:45 - 8/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Arınç: Var, ama söyleyemeyeceğim!
Arınç: Var, ama söyleyemeyeceğim!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Suriye''den gelen her türlü tecavüzün anında karşılığını bulacağını söyledi.

Bakanlar Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında konuşan Bülent Arınç, ''Bu konuda hükümetimizin kesin kararı olduğunu, TSK'nın da kendisine verilen talimat doğrultusunda anında bu işlemi yaptığını biliyoruz.'' dedi. AFAD rakamlarını da açıklayan Bülent Arınç, Suriyeli sığınmacı sayısının 98 bin 217ye ulaştığını kaydetti.

TBMM'den hükümetin talebi üzerine çıkarılan tezkerenin sınırlarının, şümulünün ve gerekçesinin belli olduğunu söyleyen Bülent Arınç, ''Yapılan tartışmalarda barışın esas olduğunu, savaşın istisnai olduğunu söylüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir. Egemenliğine yönelecek, yurttaşlarımızın can ve mal kaybına yol açacak her türlü tecavüze karşı elindeki yetkiyi kullanmakta serbesttir.'' diye konuştu.

Ülkenin güvenliği açısından, egemenliğinin ihlal edilmemesi bakımından bu tezkerenin kabulüne karar verildiğini belirten Arınç, tezkerenin laf olsun diye çıkarılmadığını ifade etti. Arınç, şöyle dedi: "Bu yetki dostlar alışverişte görsün yetkisi de değildir. Barışı hepimiz ister ve arzu ederiz. Bugüne kadar Suriye''deki menfi gelişmelere rağmen Türkiye ne müdahale etmeyi ne başkasının müdahale etmesine imkan vermemiştir. Bu Suriye için de insan katliamına dönüşen acı bir olaydır. Bunun sona ermesi için Türkiye, uluslararası meşruiyete yol açan kararların alınmasına öncülük etmiştir.

Tezkereyi aldık, bundan sonra savaş diye kimsenin aklına gelmesin. Biz barışçı ülkeyiz, savaşı düşünmeyiz, aklımıza getirmeyiz ama bağımsızlığımıza da egemenliğimize de pek çok ülkeden daha fazla özen gösteririz. İcabı halde kullanılmak üzere tezkere almıştır hükümetimiz, bunu da kendisi takdir edecektir. Münferit atışlar sebebiyle zarar vermeye devam ettikçe, münferit atışların karşılığı kendilerine verilecektir. Başka şekil almaya başladığı takdirde, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını zorlamak kaydıyla sonuna kadar gereğini yapacaktır.''

Daha önce tampon bölge kurulması için 100 bin mülteci sayısının telaffuz edildiği hatırlatılan Arınç, ''Sığınmacı sayısının artması Suriye''deki olayların artmasına paralel olarak 100 bini bulması durumunda ciddi eşik kabul etmiştik. 100 bininci sığınmacı gelince tamam doldu, başka alamayız demeyiz. Bu eşik, insanların can emniyetinin kalmadığı ve buna paralel olarak rejim son günlerini yaşamaktadır manasına gelir. Biz, yüz binden sonraki sığınmacıyı almamak gibi bir karara sahip değiliz. Ama sığınmacı sayısının azalmasını, işlerin normale dönmesini, katliamın son bulmasını arzu ediyoruz.'' şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin''in helikopterine füze ile saldırı düzenlendiği iddiaları sorulan Arınç, ''Üzerinde durmadık. Üzerinde durulacak ciddiyette de bulmadığımız için durmadık.'' cevabını verdi.

Ayrıca, AK Parti Kongresi''nde duyurulan özgürlüklerin genişletilmesi çerçevesinde ana dilde kamu hizmetlerine erişim ve savunma ile ilgili çalışmalar sorulan Arınç, şöyle cevap verdi: ''Bu konuda Adalet Bakanlığımız ve ilgili bakanlıklarla yasal düzenlemeler konusunda çalışmaya başladılar. Bunlardan bir kısmı anayasa değişikliği gerektiriyor, bir kısmı yasa değişikliği gerektiriyor. İdari kararlarla yönetmeliklerle veya genelgelerle de bir kısım çalışmaları yapmak mümkün. Kısa vadeli, orta vadeli ve biraz daha uzun vadeli çalışmalar yapılacaktır. Bu çalışmalara start verildi ama bir taslak halıne gelinip sunulacak noktada değil.''

Bülent Arınç, top atışları sonrasında Suriye''deki kayıplar konusunda bilgi olup olmadığının sorulması üzerine ise ''Var, ama söylemeyeceğim.'' diye konuştu.

12 yıl önce