|

Asıl açılım şimdi başlıyor

00:00 - 12/12/2009 Cumartesi
Güncelleme: 00:45 - 12/12/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Asıl açılım şimdi başlıyor
Asıl açılım şimdi başlıyor

Ayhan Bilgen (Barış Meclisi Üyesi-Yazar): DTP'nin kapatılmasını bekliyordum ama sadece Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillerini düşürülmesi sürpriz oldu. Burada bütün soru kalan milletvekillerinin tavrının ne olacağıdır. Ama bu karar, demokratik açılıma yargı darbesidir.

Ümit Fırat (Yazar): Demokratik açılım belki bir yara almış görünüyor ama beklide şimdi başladı. Çünkü Siyasal Partiler Kanunu'nun değişmesi de demokratik açılımın parçasıdır. Şimdi AK Partinin bu yönde adım atması gerekiyor. Kendisine yönelik ilk davayı atlattı ama ikinci dava hazırlığı olduğunu biliyoruz. Bunu önlemek AK Parti'nin elinde. Siyasi Partiler Kanunu ve seçim yasalarında demokratik adımlar atılmalı.

SİYASİLERDEN FARKLI AÇIKLAMALAR

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: Bu konuda asıl sorumlu, gerek Anayasal, gerekse yasal değişiklikleri yerine getirmeyen TBMM'dir diye düşünüyorum. Mahkeme, yasa hükümlerine uygulamak zorunda kalmıştır.

AK Parti Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat: Türkiye'de siyasi partilerin kapatılmasının sorunların çözüm olmadığı geçmişte görülmüştür. Sadece bir harf değiştirerek partiler yoluna devam etmişlerdir. Türkiye malesef bir siyasi partiler mezarlığı. Bu konuda yasal değişiklikler yapılmalı. Ne yazık ki bizim Anayasa Mahkememiz, genişletici değil, daraltıcı yorumlarla karar veriyor. Bir an önce Venedik kriterlerini yakalamalıyız.

SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün: "Anayasa Mahkemesi siyasi bir karar vermiştir. Bu karar, Türkiye demokrasisine ve Kürt açılımına zarar verecektir. Toplumsal barışın gerçekleşmesini öteleyecektir. Bu, bir anlamda, demokratik açılımın DTP'nin kapatılmasıyla kesintiye uğraması demektir. Bu kararın, Türkiye'de son siyasi parti kapatma kararı olmasını diliyoruz. Bu bağlamda, hükümet, Siyasi Partiler Yasası'nı değiştirmek için derhal girişimde bulunmalıdır.'

MAHKEME KARARINI VERMİŞTİR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Anayasa Mahkemesi DTP'nin terör ve şiddetle ilişkisi ve bölünmez bütünlük aleyhindeki faaliyetlerin odağı olduğunu tespitinde bulunarak bu partinin temelli kapatılmasına karar vermiştir. Yüce mahkemenin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır.

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek: Bir partinin kapatılmasını istemeyiz ancak keşke DTP terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyabilseydi. Onun şiddet uygulamalarına yandaş olmasaydı ve bugünkü durum ortaya çıkmasaydı. Anayasa Mahkemesi'nin, hukuken başka bir karar vermesi zordu. Terörle yandaş olan bir parti kabul edilemez. Bu bakımdan karar hukuki açıdan yerinde, doğru bir karardır. Herkese sükunet tavsiye ediyoruz.


14 yıl önce