|

Asıl mahalle baskısı medyadan geliyor

Hiç kimsenin başkasını örtünmeye zorlayamayacağını kaydeden Erdoğan, “Mahalle baskısı hissediyor musunuz?” sorusuna “Asıl mahalle baskısı işini iyi tahlil edecek olursak, medya haberlerinde bu mahalle baskısını hissediyorum” dedi.

Aa
00:00 - 18/02/2008 Pazartesi
Güncelleme: 00:58 - 18/02/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Asıl mahalle baskısı medyadan geliyor
Asıl mahalle baskısı medyadan geliyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, bu ülkede hiç kimse başkasını örtünmaya zorlayamayacağını ifade ederek, “Hiç kimse başkasını örtünmeye zorlayamaz. Laiklik endişesi konusunda, 'Bu işin güvencesi biziz' diyoruz. Sadece AK Parti olduğumuz için değil, iktidarda olduğumuz için söylüyorum. Kimse kimseyi bu ülkede örtünmeye zorlayamaz. Bu herkesin kişisel bir tercihidir, hakkıdır, bu hakkını kullanır' dedi.

ATV'de canlı yayınlanan programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Üzerinizde mahalle baskısı hissediyor musunuz?” sorusu üzerine, “Mahalle baskısını hissediyoruz tabii” dedi. “Asıl mahalle baskısı işini iyi tahlil edecek olursak, medya haberlerinde bu mahalle baskısını hissediyorum” diyen Erdoğan, bu haberlerde son zamanlarda “bazı provokatif yaklaşımların ülkede adeta egemenmiş gibi gösterilmesinin, geçmişteki senaryolardan olduğunu” söyledi.

HANİ KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ

Başörtüsü yasağının kaldırılmasına ilişikin tartışmaları değerlendiren Erdoğan, “Şu anda önünde engeli olanlar var, olmayanlar var. Tabii ki kızlarımızın önlerindeki en önemli engel birinci derecede, 'ben ülkemde üniversiteye gidemiyorum'. Neden? Kadın-erkek eşittir diyoruz. Bunu derken acaba kadın-erkek eşitliğini nereye oturtuyoruz?”

“Bu tansiyonu düşürmenin yolu nedir?” sorusuna da Erdoğan, “Şu anda atılan bir adım var. Bu atılan adımla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu nasıl değerlendireceği, değerlendirdikten sonra eğer onaylarsa Anayasa Mahkemesi'ne CHP'nin gitme ihtimali var. Mahkemenin vereceği karar, şekil noktasındadır, şekil noktasından vermesi gerekir” yanıtını verdi. Erdoğan, “Tersini verirse ne olacak?” sözleri üze-rine de “Bilemem. Çünkü biz bu ülkede 367 olayı yaşadığımız için söyleyecek bir şey yok. Ama Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara tabii ki bizim de saygılı olma durumumuz var. Orada söyleyecek hiçbir şeyim yok” dedi. Erdoğan, “Yükseköğretim Kanunu'nun Ek 17. maddesiyle ilgili şu anda belirli bir takviminiz var mı?” sorusunu ise “Anayasa Mahkemesi'ne giderse, kararını bekleyeceğiz” dedi.

BEŞ YIL SABIRLA BEKLEDİK

Başbakan Erdoğan, 5 yıl başörtüsü konusunda ses çıkarmadıklarını, “hep sabır, sabır sabır” dediklerini ifade ederek, “Ama biz hiçbir zaman kalkıp da özgürlükler noktasında senin özgürlüğün iyi, benim özgürlüğüm kötü veya seninki kötü, benimki iyi, böyle bir kıyaslama yapmadık. 'Toplumsal mutabakat var, ama biz kurumsal mutabakatı sağladığımız anda bu adımı atarız.' Şimdi böyle bir adım atıldı” diye konuştu.

301 İÇİN KARARLIYIZ

Parlamento çalışmalarında partilerin gösterdikleri dayanışmayla ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, MHP ile yapabilecekleri birçok dayanışma olduğunu belirtti. TCK'nın 301. maddesiyle ilgili böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Erdoğan, “Biz, 301'i getireceğiz, o konuda biz kararlıyız, ondan sonra da parlamentodan geçireceğiz. Bu hafta, Vakıf Kanunu biter. Ondan sonra önümüzde 301 olayı var. Bunları çıkaracağız. AB uyum süreciyle ilgili bu yasalar önem arz ediyor. Bunlar, öncelikli olarak çıkaracağımız kanunlar” diye konuştu.


Gerilimin tarafı olmayacağız

Öfkeli olduğu yönündeki eleştirilere de cevap veren Erdoğan, “Ben de her şeyden önce sessiz duran yığınların bir temsilcisiyim. Bakın alanlara, belli insanlar gelip toplanıyor. Ama şu anda böyle bir şeyin karşında eğer gerilim taraftarı olsam, o meydanlara 10 katını biz toplarız. Eğer milletin temsilcisi, milletvekilleri, '411 milletvekilinin eli kaosa kalkıyor' nitelemesini görürsem, ben milletin vekili olarak bu ifadeye katlanamam. Çünkü bu ifade yenilir, yutulur bir ifade değildir. Bu ifade, parlamentonun onuruyla oynamaktır. Bu ifade, milletvekillerinin onuruyla oynamaktır. Çünkü, milletin temsilcileri olarak orada olacağız, 411 el bu işe 'kabul' diyecek, siz o ele 'kaos' diyeceksiniz” diye konuştu.


Din devleti peşinde değiliz

Erdoğan, rejime yönelik endişelerin hatırlatıldığı soruyu yanıtlarken de,şunları kaydetti: “Rejim konusundaki olayda, bu yeni bir ifade değil. Bu, yıllar yılı söylenmiştir. Biz partimizi kurarken bir şey söyledik: 'Bizim partimiz bir defa din eksenli bir parti olmayacak' dedik. Bunu çok açık ilan ettik. Bizler bir din devleti peşinde değiliz, böyle bir gayretimiz yok. Ben belediye başkanlığı yaptım. Aynı şeyleri söylediler: 'İstanbul şöyle olacak, böyle olacak' dediler. Ve 5 yılımızı doldurduk. Halkımız bizden memnun kaldı ve teveccüh gösterdi, yüzde 47 ile 'buyrun, göreve devam' dedi” şeklinde konuştu.


Sonuna kadar gideceğiz

“Ergenekonlarla da birlikte yaşamaya alışacağımız mı?” sorusu üzerine Erdoğan, “Şu ana kadar gelen iktidarların dışında attığımız adımı atan bir başka iktidar yok. Sonuna kadar gideceğiz. Ümraniye ile olay başladı ve devam ediyor, bitmiş değil Hâlâ devletin içinde bu süreci yavaşlatmaya çalışan unsurlar var. Bunlar, biz iktidara gelmeden önce zaten tespitlerimizdi. Şimdi biz bunları meydana çıkarmanın gayreti içindeyiz” dedi.


16 yıl önce