|

Bakanlar Kurulunun gündemi yoğun

Bakanlar Kurulu toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da yoğun gündemle başladı.

Cihan
00:00 - 8/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 12:05 - 8/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Bakanlar Kurulunun gündemi yoğun
Bakanlar Kurulunun gündemi yoğun

Bakanlar Kurulu toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da başladı. Toplantının ana gündem maddelerini Suriye'nin devam eden top atışları, terörle mücadele ve Başbakan Erdoğan'ın AK Parti Kongresi'nde açıklanan 63 maddelik 2023 vizyonunun bazı maddeleri, TSK İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi bulunuyor. Toplantıda özellikle anadilde savunma Kürtçe kamu hizmetinin toplantıda ele alınması bekleniyor.

Bir diğer gündem maddesi ise 13 ilin büyükşehir olmasını sağlayacak kanun düzenlemesi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 1 Ekim'de Meclis açıldığında çıkartılması talimatı verdiği düzenlemeye göre nüfusu 750 bini geçen 13 il büyükşehir olacak. Düzenlemeye göre Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin, 2013'te yapılacak seçimde ilk kez büyükşehir belediye başkanı seçecek. İl sınırı büyükşehir belediye sınırı sayılacak ve belediye başkanları süper yetkiler ile donatılmış olacak.

Ele alınacağı belirtilen bir diğer konu ise Kurban Bayramı tatili. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, sezon sonu olması itibariyle turizme canlılık getirmesi için bayram tatilinin 10 gün olmasını önermesi bekleniyor. Toplantıda ele alınacak bir diğer konu ise bir sivilleşme adımı olarak da görülen ve bugüne kadar darbelerin dayanağı olarak gösterilen TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinin değiştirilmesi. Başbakanlık'ta yılbaşından beri bu konuda bir çalışma yürütüldüğü biliniyor. Çalışmaya göre TSK'nin Türkiye Cumhuriyeti'ni koruma görevinin madde metninde tutulması ancak 'kollama' misyonunun değiştirilmesi öngörülüyor. Değişiklikle TSK'nin 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır' görevi muhafaza edilecek, ancak bunu yaparken demokratik parlamenter sisteme bağlı kalınacağına vurgu yapılacak. Bu konuda daha once de ilk adım EMASYA'nın (Emniyet, Asayiş, Yardımlaşma) kaldırılması ile atılmıştı. Şubat 2010'da imzalanan protokolle valilikler talep etmese bile askere toplumsal olaylara müdahale etme yetkisi veren EMASYA Protokolü yürürlükten kaldırılmıştı.

1961 yılında mevzuata giren bu madde Kenan Evren tarafından 12 Eylül'ün dayanağı olarak gösterilmişti. 28 şubat sürecinde de bir tehdit olarak kullanıldı. Son olarak Balyoz davasının 1 numaralı sanığı Çetin Doğan'ın bu maddeyi darbe gerekçesi olarak kullanmaya çalıştığı ortaya çıktı.


11 yıl önce